Pensionär, nyss pensionär!

Ja, men tiden går ju så fort!

Wallåkra Stenkärlsfabrik

2 kommentarer

Häromdagen besökte vi den här vackra gamla platsen, ett kulturarv som räddats från förfall och nu vårdas ömt. Omgivningen är magiskt vacker i Rååns dalgång. På foldern som vi fick med oss står det ”Krukor och krog i naturreservat”. Krogen är byggd över en porlande bäck och hela miljön runtom är trolsk och speciell. Vi var inte hungriga och sparade naturreservatet till en annan gång men upplevde skönheten i den gamla rustika stenkärlsfabriken.

Sedan 1860-talet har man tagit upp lera och gjort kärl i den minsta av ugnarna i Skåne. Två familjer försörjde sig på det man kunde tillverka här på platsen. När man sökte stenkol hittade man också bra lera som egentligen bara var en biprodukt till kolet.
Allt var öppet och tillgängligt och på andra våningen fann vi Åsa Orrmell vars titel är fabrikör. Hon levandegjorde mycket av hur det var från början och berättade gärna om allt trots att hon satt och arbetade när vi kom. Åsa O har tilldelats flera fina priser för sitt arbete med att bevara det här kulturarvet. Tur för oss andra att det finns eldsjälar.

Blir du intresserad och vill veta mer sök på http://www.wallakra.com

Lev väl och blomstra!/Agneta

Författare: Agneta Croneld

Rännstensunge från Stockholm som genom att leva själva livet har konverterat till pensionär i Skåne.

2 tankar om “Wallåkra Stenkärlsfabrik

  1. Så fint det ser ut! Det är något speciellt med gamla fabriker.

    • Det är det verkligen. Här på stenkärlsfabriken var allting mycket enkelt OCH vackert men på en del gamla fabriker finns så många vackra maskiner som imponerar! Vilken omsorg i utformningen av både maskiner och ofta är husen också något extra. Sånt måste vårdas och beundras!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s