Pensionär, nyss pensionär!

Ja, men tiden går ju så fort!

Kul-tur (12) Aquanauts

Lämna en kommentar

Om man tror på det man ser och läser, blir intresserad och uppfylld av informationen men strax därpå får höra att allt bara är påhittat kan man bli riktigt förbannad eller hur?!
Men den här gången blev vi precis tvärtom: Glada, upplyfta och uppfyllda av att hela det kreativa innehållet var så konsekvent genomfört. I första rummet så mötte vi de två unga universitetsutbildade 1800-talskvinnorna, Beata Gardelius och Inga-Lisa Blomgren.

Här är alla deras koffertar, de behöver mycket för sin vetenskapliga expedition till Siljansringen och så de tjusiga reskläderna från 1897. De tar tåget och sommaren ska de tillbringa i naturen vid Siljansringen med spår av ett meteoritnedslag för 377 miljoner år sedan. Just det om meteoritnedslaget kan vi läsa om i vilket uppslagsverk som helst. Det är också det enda. Här har vi en utställning som är ett konstverk i sig själv. Tack, Pompe Hedengren och alla dina medarbetare, för allt som den här ”föreställningen” gav oss. En slags lek med falska nyheter kanske, vad vet jag, underbart bra var det i alla fall!

De unga forskarna bor i ett litet torp i skogen nära sina forskningsområden. De misslyckas, hittar inget och tvivlar angående expeditionen men sen börjar de se spår av liv och förnimma olika varelser som lever sitt liv om natten och undkommer på så sätt kontakt med civilisationen. Livet blir ett tag lättare och ljusare. I dagböckerna beskriver Beata allt som händer och Inga-Lisa dokumenterar sina fynd genom fotografier, teckningar. De blir kära i varandra och hot utifrån finns, de kan bli upptäckta men än värre är att marken har mineraler och gruvfogden är intresserad av området.

Långt senare får Ontologiska muséet deras donerade material. Allt som fanns i donationen hade gömts undan mycket ordentligt paketerat i en jordkällare, flykten var väl planerad.
Fotonegativ på glasskivor framkallades, en bok tryckes och en film producerades. Muséet skapade också replikor av de olika arterna i naturlig storlek.
Allt det där fanns med på utställningen plus fynden; Ett kranium med underligt spiralformat öra, embryon av vattenlevande varelser som hittats i ett vattendrag och nu förvarats i ett akvarium, doftprover från varelserna, som apotekardottern Inga-Lisa hade framställt, och mycket mer som forskningslitteratur och liknande.

De unga kvinnorna hade bestämt sig för att försvinna spårlöst, kan de ha valt livet med de lugna och kärleksfulla varelserna? Varelsernas boplats var hotad eftersom mineralfynd har gjorts på platsen där de höll till… och i lokaltidningen kan man läsa om dem och då måste det vara sanning.

I dessa tider behöver vi just detta för att klara av att leva och blomstra!/Agneta

Författare: Agneta Croneld

Rännstensunge från Stockholm som genom att leva själva livet har konverterat till pensionär i Skåne.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s