Pensionär, nyss pensionär!

Ja, men tiden går ju så fort!

Allium ursinum – ramslök

9 kommentarer

En dag ringde en granne och sa att han hade plockat alldeles för mycket ramslök. Vår granne hade varit hos vänner och där växte massor av ramslök i en skogsdunge. Han fick ta hur mycket han ville. Tack-tack, sa vi, fast till honom!

Det var 7 hg sköljd och rensad ramslök som åkte in i vår extrakyl. Där klarade sig ramslöken utmärkt i mer än ett dygn.

Vi gjorde rejält med pesto som förvaras i en burk i kylen. Recept finns på nätet i mängder. Peston verkar hålla riktigt bra i kylen och den behåller sin vackra gröna färg! Den smakar gott till kyckling, på potatis, pizza och förstås till pasta.

Tydligen kan ramslök också mer ovanligt kallas för björnlök. Enligt Jens Corneliuson som skrivit VÄXTERNAS NAMN så kan man härleda ursinum till både nordlig och ordet björn. Allium är vitlök hos de gamla romarna och då tycker jag att det vetenskapliga namnet Allium ursinum hellre skulle betyda ungefär nordlig vitlök eller vitlök från norr än björnlök. Vad rams- kommer ifrån vete katten, hrm, har någon en förklaring eller ytterligare ett namn för denna underbara växt?

Jämför knopparna på det översta fotot och det näst sista här så syns utvecklingen. Skogen med utslagen ramslök är en dröm och doftar gott gör det också!

Lev väl och blomstra!/Agneta

PS. Trädgården, trädgården, trädgården. DS

Författare: Agneta Croneld

Rännstensunge från Stockholm som genom att leva själva livet har konverterat till pensionär i Skåne.

9 tankar om “Allium ursinum – ramslök

 1. Så härligt med mycket ramslök. Jag har lite grann i trädgården att gå och lukta på men det räcker då rakt inte till varken soppa eller pesto. Men så småningom kanske…. Och blommorna är ju vackra.

  • Blommorna är fantastiska, håller sig fina i vas riktigt, riktigt länge. Kommer dina plantor från Åse eller hennes från dig kanske? Men jag blev lite generad nu när jag la ut bloggen och upptäckte att jag redan hade visat en del foton på FB. Ingen varningsklocka i skallen på mig inte. Fick du skavsår av nötningen, Karin? 😉 Nåja, flera av de som brukar läsa här i bloggen är bara bloggvänner!

   • Jag har fått plantorna på en växtbytardag en gång. Jag har dom nog inte på ett optimalt ställe.
    Blomsterbilder kan man aldrig se för ofta!

   • Den sprider sig mycket där den trivs läser och hör jag överallt. Jag kan nog tänka mig den i ett bortre hörn av trädgården, vi får se om jag vågar ta hem några plantor.
    Karin, du har rätt, blomsterbilder kan man se hur många ggr som helst!

 2. Mycket intressant om ramslöken.

 3. Åh, grattis till all ramslök, det finns verkligen mycket gott man kan använda den till. Kom i kontakt med den första gången för fem år sedan när jag hittade ett stort ställe i Roslagen, dit jag nu återvänder varje år och plockar. Rams betyder egentligen växt och är namnet på en växtfamilj av olika ramsar som t ex ramslök och getrams. 🙂

  • Tack, du delar med av din kunskap, jag niiiger!. Jag känner till ramsar som getrams, jätterams, kransrams med flera men de är inte alls släkt med ramslök. Det är förvillande men många svenska växtnamn heter något som inte alls stämmer stämmer med den vetenskapliga indelningen. Men VI vet att de är växter och att vi till exempel kan tycka mycket om vissa av dem. Jätterams finns i ett hörn av vår trädgård och är väldigt trevlig.
   Härligt att du har ditt ramslöksställe som du kan vittja. Vad föredrar du att göra av skörden?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s