Pensionär, nyss pensionär!

Ja, men tiden går ju så fort!

Bok och bokstav

8 kommentarer

Bokträdet, det ståtliga vackra, som kan vara helt magiskt när det växer tillsammans med andra bokar till en hel skog. Att vandra i bokskogen på våren är underbart och att glida fram med bilen en sommardag genom välvuxen bokskog är en lisa för själen. Det är vackert på vintern också förstås. Vi har inte långt till närmaste bokskog och snart så…

Att krama en bok kan ju vara tvetydigt eller symboliskt. Här kramar min vän M en stadig bok.

Bok och bokstav, böcker och bokstäver är givetvis betydelsefulla för människan som kulturell varelse. Vi överför tankar och utbyter åsikter, underhåller varandra, sätter igång processer genom att nyttja dessa fiffiga ”uppfinningar”!

I början av veckan träffades vi i bokklubben bestående av fem pensionerade lärare. Nu i pandemitider kramas vi inte och sitter så långt från varandra vi kan utan att behöva ropa till varandra förstås.
Boken vi hade läst var Sofi Oksanens Hundparken. Inte en av de bästa böckerna vi har läst, tyckte vi nog alla fem men av olika skäl. Det blir alltid diskussioner och citat och funderingar om innehållet eller våra olika uppfattningar. Alltid givande och roliga samtal oavsett vad vi tycker om boken. Det känns aldrig bortkastat att läsa en bok om man vet att vi kommer att diskutera den.

Sedan i höstas läser jag högt för mina bokvänner något jag skriver själv – en ännu ofärdig bok. Det är bra för mig att höra deras spontana reaktioner, små skratt eller det jag kallar fylld tystnad, det ger mig lust att komma vidare. Nu har jag läst åtta kapitel och det är så svårt och lätt på samma gång att läsa högt. Kanske kan jag förklara det där när jag har kommit till slutet och satt den sista punkten. Jag har ytterligare några kapitel färdiga och skriver vidare på resten. Ibland är det lätt men för det mesta är det ett slit som känns svårt men också roligt. Då går det långsamt framåt och oftast blir det bäst då.
Här nere fotade jag en bit av mitt mysiga skrivbord med den gröna lampan och man ser bokhyllan som vi byggt in i trappväggen mitt emot. På baksidan av mitt skrivbord har vi en annan bokhylla också den öppen mot trappan, på det här sättet sparar vi väggytor i huset. När jag sitter vid skrivbordet har jag ryggen vänd mot datorn och titta (!) skärmen är påslagen jag snurrar runt och rullar en knapp meter, drar ut hyllan med tangentbordet: Redo att skriva bok, blogg eller ett brev kanske men hur skulle det gå utan bokstäver?

På bokklubbsträffarna hinner vi prata om allt möjligt och när vi går hem efter tre-fyra timmar är man nöjd och glad för att man har varandra. Man måste genast beställa den nya gemensamma boken som vi ska läsa till nästa träff. Jag har redan börjat på nästa bok eftersom jag laddar ner den i min läsplatta. Då har man boken och bokstäverna under ögonen inom ett par minuter. Till nästa bokmöte ska vi läsa Eufori av Elin Cullhed och början lovar intressant läsning.

Det enda som är tråkigt med läsplattan är att den fysiska boken är trevligare, böcker hör till ett hem, det är helt enkelt hemtrevligt med fulla bokhyllor och bokhögar lite här och var. Vi har bokhyllor i trappan och längs med taket på några ställen. Se här ovan!
Läsplattan är en god vän om natten om man inte kan sova, man behöver ingen sänglampa och boken man läser kan vara på 750 sidor och ändå kännas lätt och smidig. Därför knäcker den heller inte din näsa om du skulle somna mitt i handlingen vilket kan hända.

Orden bok och bokstav hänger samman, de hör ihop med boken, trädet alltså som i sin tur har med bokstäverna i boken eller texten att göra! I en tjock men lättläst bok som gavs ut 1966 kan man läsa många underhållande texter om ords ursprung. Titeln är Ord med historia, en bok som jag läser i då och då för att jag tycker att det är spännande och roligt. Professor Gösta Bergman (1894-1984) var språkvetare och kunde det där med etymologi, att härleda ordens ursprung, reda ut begreppen helt enkelt.

Vad berättar nu etymologin om orden i rubriken? Boken man läser och trädet bok är egentligen ett och samma ord. Bokstäver har ett nära samband med trädet bok. Runor ristades inte bara i stenar utan också i trä, till exempel bok och ask, genom träets struktur fick runorna den kantiga formen. Runorna består ofta av ett lodrätt streck, en stav, som blev det allmänna ordet för runa. Senare när det latinska alfabetet kom i bruk så ville man skilja på runstavar och bokstavar… alltså bokstäver. Visst blev du väl lite mer upplyst nu.

Lev väl och blomstra, precis som kamelian, just nu!/Agneta


Författare: Agneta Croneld

Rännstensunge från Stockholm som genom att leva själva livet har konverterat till pensionär i Skåne.

8 tankar om “Bok och bokstav

 1. Ja, nu blev jag upplyst! Kul att veta Agneta. Och jättekul att se att kamelian blommar. Du räddade dem från ohyran (?). Bra gjort!

  • Tack, lite bildning skadar aldrig, lätt att bära som man så käckt kan uttrycka saken. Jag tror att jag har fått bort sköldlössen, men är inte helt säker, det är svårt men kanske har jag lyckats.
   Trevlig helg, är ni hemma igen?

 2. Det finns ju en del bokträd i Stockholm, men enda gången jag upplevt en riktig bokskog var för många år sedan i Blekinge. Dessutom vid rätt tid, före midsommar. Det var som att gå omkring i ett akvarium med grönt milt ljus, fullt av fågelsång. Mycket märkligt.

  Läsplattan är bra om man vill ladda ner några hundra böcker som man ändå knappt hinner att läsa, men som då åtminstone inte kommer att belamra ens redan fulla bokhyllor.

  Trevlig helg!

 3. Det är så roligt att du läser och skriver här! Läsplattan är min bästa vän på korta och långa resor, hur mycket litteratur som helst utan att tynga packningen.
  Igår gjorde vi en fantastisk bokskogsvandring ledd av hunden Zack. På Romeleåsen går vandringsleder i det backiga landskapet längs med långa staplade stenmurar och ner i raviner med sipprande bäckar. Vi gick i ett par timmar med gapande munnar. Drygt två mil hemifrån fanns detta område utan vår vetskap. Vi har bara bott här i 25 år!
  Trevlig helg önskar jag dig!

 4. Man lär sig alltid något nytt när man läser din blogg! Idag lärde jag mig t.ex att det även på Romeleåsen finns fina vandringsleder…..
  Bokhyllor finns det inte många i vårt hem men läser gör vi, speciellt jag. Jag vet faktiskt inte var jag skulle göra av alla böckerna! Och jag tycker ju så mycket om biblioteken. Nu får man ju tyvärr bara göra snabba besök där. Jag tycker ju om att strosa runt och kika både här och där. Det är fantastiskt att de finns!

  • Jag gillar också bibliotek och att det finns tidskrifter, filmer och så böcker förstås. Men jag har alltid längtat efter att kunna ha redigt med bokhyllor hemma. I detta hus och efter en skilsmässa är antalet fysiska böcker mindre.
   Karin, jättefina vandringsleder!

 5. Hundparken har jag nyligen läst. En besvikelse. Kanske var jag inte tillräckligt koncentrerad, men jag hade svårt att engagera mig i handlingen, trots att innehållet borde kännas viktigt. Vet inte om du brukar röra dig på Instagram, men där skrev jag igår om min senaste läsupplevelse: ”Veckostädningen är avklarad, ute är det grått, kallt och regnigt, inga ”måsten” finns just nu. Helt enkelt läge att slöa på sängen med en deckare, sista boken i högen från biblioteket. Slår upp boken och ska börja läsa. Men… Jag har råkat beställa Ragnar Jónassons bok på originalspråket, isländska. Första meningen klarar jag, men sen tar det stopp. Hoppas i alla fall att den som plockade fram beställningen på bibblan tyckte det var trevligt att låna ut en bok på isländska.”
  Idag har jag lämnat tillbaka boken och istället lånat Pesten av Anne-Vibeke Holst.

  • Jag tyckte att Sofi Oksanen försökte göra boken till en thriller och att det misslyckades. Jag blev inte riktigt engagerad så där tyckte vi nog lika. Nej, jag är inte på Instagram även om jag har ett konto där.
   Haha, en bok på isländska måste ju vara en utmaning. Jag är inte mycket för deckare men har läst några riktigt bra isländska författare. Nu är det snart midnatt och jag minns inte ett enda namn. Tack för att du skrev här, det var trevligt att läsa!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s