Pensionär, nyss pensionär!

Ja, men tiden går ju så fort!

Det känns som längesen (4) Budapest

5 kommentarer

Packa enkelt, ta med bra skor att gå långt i, vi hinner med en snabb resa före jul. Du far med oss till Budapest, Ungerns huvudstad, helt covid-19-säkert och reser bakåt i tiden till 2011. Med på resan är också min man, hans syster och svåger, de är lättsamma och trevliga att resa med, det upptäcker du snabbt. I Budapest så kommer vi att promenera mycket inom staden och ta en längre tur med spårvagn till en liten by nordost om huvudstaden som delas av Donau. Budapest har 1,8 miljoner invånare och hela landet knappt tio miljoner invånare.

Om man vill läsa något intressant om Ungern och Budapest så kan jag rekommendera Susan Faludis Mörkrummet. Hon letar efter sin far, som varit fotograf, och nu finner honom åldrad och förändrad i just Budapest. Han har bytt kön. Det är en slags undersökning av nu och då, – mycket intressant om det gamla Budapest men inte direkt lättsmält inte heller det som handlar om det moderna Ungern.

Vårt ressällskap som står på Buda-sidan har parlamentet till höger på Pest-sidan av Donau.

På Budasidan ligger det gamla slottet, nu mer ett muséum, och på Pestsidan ligger parlamentet och affärsgatorna, teatrarna och operan, kulturutbudet lär vara stort. Här finns en spännande och stor saluhall. Väldigt pampiga officiella byggnader medan många av de gamla men egentligen vackra hyreshusen såg ut att behöva renoveras. En trevlig och omväxlande stad att promenera i med gott om matställen och om man vill fika, ta en öl eller ha ett glas vin så är det inga svårigheter att hitta något som passar.

I Budapest finns det flera badhus och utomhusbad. Det varma, 30-37 grader, vattnet kommer från naturliga källor, vi promenerade ganska långt för att komma till ett av baden. Vi tänkte oss ett dopp men när vi såg mängden människor i vattnet och som var på väg att bada så backade vi. Titta på båda fotona i helbild!

På väg till badet går vi först genom stan, förbi Hjältarnas plats och sen genom stadsparken och så till sist framme vid badet.

Vi blev nyfikna på ett område som, enligt en broschyr vi hittade på hotellet, är känt som konst- och hantverkscentrum. En fin spårvagnsfärd, eller om det var ett lokaltåg, förde oss ut ur storstadens brus och ut på landet. Solen sken och vi gick omkring en hel dag och njöt av fina miljöer och den mer lantliga atmosfären. En hel del ställen var stängda, vi var där före turistströmmen, men det gjorde alls ingenting.

Åter i storstaden tittar vi lite på topografin. På Budasidan av Budapest så är det branta backar och kuperat medan Pestsidan av staden är mer flack med små höjdskillnader. Här nere ett litet bildsvep från BUDApests kuperade sida.

Här nere är vi i budaPEST och på ett foto så ser man det stora slottet och andra byggnader på höjden på Buda-sidan av Donau.

Nu när jag ville hitta fler stadsbilder från livliga stadsgator, saluhallen, förfallna och vackra hus så… jag börjar väl bli lite vilse i planeten för antingen är klockan för mycket eller så har jag slängt en massa foton eller gömt dem, men varför skulle jag det!? Så vi stänger butiken för dagen, tycker jag!

Lev väl och så ses vi igen!/Agneta

PS Jag ser nu i datorn att texter inte har lagt sig som de brukar. Ska åtgärda det om jag klarar det./A

Författare: Agneta Croneld

Rännstensunge från Stockholm som genom att leva själva livet har konverterat till pensionär i Skåne.

5 tankar om “Det känns som längesen (4) Budapest

  1. Jag har varit där, men det var under senare delen av 1980-talet på en påskresa. Ibland kändes det verkligen ”som längesen”, tyckte att Budapest på något sätt minde om Stockholm på 1950-talet innan rivningsvågorna sopade bort så mycket av den äldre lite risiga bebyggelsen. De hade ju till och med trådbussar (har lite minnen kvar av att åka trådbuss i Stockholm på 50-talet från Fridhemsplan och neråt centrum). Det var nästan klotterfritt när jag var där, och ungdomar skejtade omkring på sina brädor på Hösök Tere, Hjälteplatsen. De gamla palatsen ser ju fina ut, det intressanta är dock också att efterkrigsregeringarna (kommunisterna alltså) såg till att de byggdes upp igen efter ödeläggelsen under kriget. Medan såväl risiga hus som palats revs i Stockholm så byggde Ungern upp sina ödelagda palats igen. Märkligt.

    • Tack, Björn, trevligt att få en sån intressant respons. Det vat många fina hus som ”gick bort” i den rivnigsvågen och hela Brunkebergsåsen som slätades ut. Här är det SOL idag!

      • I Budapest blev det jäkligt varmt när värmen från Pustan svepte in, men här och nu är det (surt mummel-mummel) igenmulet och blött&rått i luften (mummel-mummel) … inte en enda jäkla soltimma i december (mummel-mummel suck!).

  2. Björn, och solen försvann på eftermiddagen och så kom mörker och dis…I Budapest var det vår när vi var där och det är ju alltid härligt. Den 21 dec vänder det även om det känns långt till ljusare dagar så vänder det?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s