Pensionär, nyss pensionär!

Ja, men tiden går ju så fort!

Det känns som längesen (3) Barcelona 2012

4 kommentarer

Nu ska vi ut och resa, vi packar vårt, och du packar lite vad du kan behöva! Men egentligen är det väl inte så noga med packningen, vi gör en mental resa tillsammans. Vi ska till Barcelona, 2012, Spaniens andra stad och reser bara några år bakåt i tiden, helt covid-19-säkert. Du hänger bara på och tvingas inse att det inte kommer att bli några nattklubbar inte med oss i alla fall! Du kan ju själv sticka iväg nån sen kväll om du har lust! Resan är ju gratis så kosta gärna på dig egna utsvävningar!
Idag har Barcelona ca 3 miljoner invånare i satellitstäderna bor ytterligare omkring 1,5 miljoner invånare. Vi kommer mest röra oss i ett tättbefolkat område mitt i staden Regionen heter som bekant Katalonien. Redan på 500-talet var Barcelona en viktig hamnstad och vill du läsa mer historia så finns det massor att fördjupa sig i.
Här nere är reseledningen med foton från en park och centrala staden.

Les Rambles som vi slarvigt kallar för Ramblan är ett populärt stråk i Barcelona .

Ända sedan jag började intressera mig för hus och arkitektur, och hade sett foton på vad Antoni Gaudi ritat eller byggt om, så har jag velat åka till Barcelona för att få se några utav dessa alldeles speciella hus. 2012 blev det en tredagarsresa till B. I centrala delar av staden kan man lätt få syn på dem, de där lustiga och fantasieggande husen. Gaudis hus beskrivs ganska ofta som säregna, jag tycker också att de är roliga att titta på. Formerna och detaljerna är egna och man kan titta förundrat på nästan allt! Som son till en smed kom AG att använda mycket smide med organiska former och keramikmosaik på både stora och små ytor. Man ser det överallt på hans byggnadsverk. Titta på detaljerna på trappan och väggen bakom mig på bilden från en park formgiven av Gaudi.

I detta fantastiska hus, Casa Batlló, gick vi omkring och lyssnade på engelsk guidning så det är vad folk gör innanför fönstren, de talar inte i mobilen. Huset kan upplevas på en massa olika sätt och att det skulle se ut som format av havet eller ett övergivet stenbrott kan man läsa sig till. Den som är lite surrealistiskt lagd ser dödsmaskerna i balkongerna och kan också se benknotorna (huggna i sten) kring fönstren. Den tolkningen hänvisar till sagan om Sankt Göran och draken.
Antoni Gaudi var så noga med varje detalj på sina projekt att han ville formge allt till o med nyckelhålen. Sant eller ej, det vet endast de riktigt upplysta. I Casa Bartlló stämde det nog för ALLT var utformat av Gaudi, från det lilla till det stora.
Vi blev helt fascinerade, mest undertecknad, men många timmar i byggnaden blev det. Det lär inte finnas några husritningar efter Gaudi men han gjorde avancerade modeller. I bildsvepet här nere finns två foton från katedralen Sagrada Familia, en byggnad jag tycker är näst intill grotesk. Den började byggas 1882 och när vi var där 2012 var den ännu inte klar.

Här nedan finns det åtta Gaudirelaterade foton…

Jodå, man både äter mat och dricker vin i Barcelona, finare och enklare restauranger kantar många av de centrala gatorna och tapasställena ligger tätt. Ibland så är det svårt att inte kunna språket och vi hamnade på ett litet ställe där vi inte riktigt förstod vad vi beställde min man blev nöjd men jag hittade små fågelben med fötter på min tallrik. Jag åt kanske en liten en sparv eller så. Jag tänkte man får ta seden dit man kommer och svalde de små köttbitarna med mycket grönt och det andra som fanns på tallriken.
Nu glömde jag fråga dig, hittade du något gott att äta och dricka och gick du på nattklubb?

Antoni Gaudi dog tragiskt i en spårvagnsolycka när han var 73 år gammal 1926. Det sägs att han gick baklänges för att se på en fasad som äntligen var klar och var ouppmärksam när spårvagnen kom. Ambulansen ville inte ta med honom för han såg ut som en lodare och ingen kände igen honom. Sant eller ej så var det spårvagnsolyckan som blev orsak till hans död.
Det finns självklart mycket ogjort i Barcelona men nu hittar vi bra, promenaderna var fina, T-banan var lättillgänglig och vi fick se flera av Gaudis byggnadsverk.

Lev väl och res i fantasin!/Agneta

Författare: Agneta Croneld

Rännstensunge från Stockholm som genom att leva själva livet har konverterat till pensionär i Skåne.

4 tankar om “Det känns som längesen (3) Barcelona 2012

  1. Tack för en billig resa! Jag skulle dock kunna tänka mig att resa dit någon gång på riktigt!

    • Ja, nån gång ska vi väl kunna resa igen. Då hoppas jag att flygresor kvoteras på ngt sätt för annars får vi aldrig ordning på det där med klimatet. Vi hade faktist planerat att tågluffa några veckor under hösten som gick men tji fick vi.
      Ha det fint, Karin!

  2. Tack för guidningen! I Barcelona har jag aldrig varit, men jag promenerade utefter Themsen häromdagen på Google Earth. Inte som att res på riktigt förstås, men nu tar jag vad som bjuds.

    • Det är fiffigt att resa med Google Earth men kul att du åkte med till Barcelona. Har tänkt fortsätta med några resor till kanske blir det Rom nästa gång. Det är rätt lätt egentligen för från resorna har jag album i datorn. Roligt att du tar dig tid att läsa här !

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s