Pensionär, nyss pensionär!

Ja, men tiden går ju så fort!

Det känns som längesen (1) Edinburgh

9 kommentarer

När stod du i en folksamling senast eller kramade en vän av glädje och förväntan inför konserten som ni just ska uppleva tillsammans? Hur länge sedan var det som du tog ett litet barnbarn eller barnbarnsbarn i knät? När du gick senast på bio och började spontanprata med personen nära dig i stolen intill? Hur lång tid har gått sen det var stor familjefest där ni satt tätt samman och delade mat och bröd, kaffe och tårta för att någon fyllde år…eller bara för att? När var du egentligen i Eketorps borg på Öland med dotter och dotterdotter?

Det var längesen det var sån här vinter hos oss. Det tycker jag vi glömmer direkt.

Nu ska vi ut och resa, och kom, res med mig till några platser där jag har varit. Det kan bli lite slarvigt och flyktigt bara för att man kan resa just så i minnet och i fantasin. Kanske har du själv varit där, dit resorna går, eller så hänger du på ändå! Det är ju så här vi kan resa idag om inte resan är av nödvändig karaktär.

2007 for min vän Tina och jag till Edinburgh. Båda två arbetade vi, på var sitt håll, med var sin gravt synskadad elev i en vanlig skolklass. Jag hade varit i Skottland och Edinburgh långt tidigare med mina barn, då sex och åtta år gamla, och vi hade fått flera fina minnen från Skottland med oss hem.
2007 var det däremot fråga om en annan sorts resa. Jag och min vän Tina skulle till Royal Blind School för att studera hur man arbetade med de gravt synskadade eleverna där. Om det skolhuset var strängt och lite kusligt på utsidan så fanns det desto mer värme och hänsynsfullhet på insidan.

Vi planerade att skriva en bok tillsammans och nu skulle vi mest följa dramalärarens lektioner men även se hur man jobbade i några andra ämnen. Tina hade ordnat träff med en mycket kunnig lärare som vi fick följa under några lektioner varje dag. Och så bra det blev!
Vi tänkte att vi skulle vilja jobba mer med kroppsspråket i klasserna där våra elever gick. Det behövdes något extra för att få kroppsspråket mer begripligt för våra elever som inte kunde se miner eller gester. Vi seende ger varandra så mycket icke verbal information som går helt förbi en gravt synskadad person. Det var också det som vi ville skriva en bok om.

Edinburgh är en vackert belägen stad med kuperad topografi och varierad bebyggelse. Vi hade en god vecka där och lärde oss massor. Efter år av praktiska försök i våra respektive klasser och ytterligare ett studiebesök i Austin, Texas så kom vår mycket nischade bok ut 2010.

Nu hade jag tänkt skriva om en resa i slutet av 2010 – men usch och fy vad mycket krångel jag har med det nya sättet att jobba här i Word Press. Krångligt att få text och bilder på plats, en massa grejer som poppar upp och inte kan man bort dem heller och inte blir resultatet det man vill. Jag är frustrerad. Jag ska göra mitt bästa för att försöka fatta lite mer och återkomma snarast med fler resor. Ni kanske hade packat pyjamas och tandborste och allt och var beredda att hänga på…men sorry det blir ingen mer resa just nu! Edinburgh är ju ändå alltid Edinburgh!
Lev väl och blomstra om du kan – själv är jag förtörnad! /Agneta

Författare: Agneta Croneld

Rännstensunge från Stockholm som genom att leva själva livet har konverterat till pensionär i Skåne.

9 tankar om “Det känns som längesen (1) Edinburgh

 1. Jättetrevligt och intressant om Edinburgh. I WPblockredigeraren är varje åtgärd ett nytt block. Skriver man ett stycke text och sedan vill lägga in en bild krävs ett nytt block för bild, galleri, mosaik etc. Fortsätter man med text krävs ett nytt block igen!

  • Jag ska försöka vara ”duktig flicka” och göra bättre nästa gång. Nja, du är snäll men så mycket info om Edinburgh var det ju inte. Jag blev så arg när jag skrev o det var ju inte så bra förstås. Man borde inte publicera då, men idag skaffar jag distans🙄🙂😊❣️

   • Ibland talar bilder mer än ord!
    Jag vet – jag blev också jättearg när blocken hoppade fram och tillbaka och man inte kunde få bort dom! Varför skall man ändra på allting!

 2. Spännande besök i Edinburgh, intressant att resa i jobbet och uppleva sånt som man aldrig får se som turist. Jag var där 1974, åkte tåg i Storbritannien, tältade med minimal reskassa. Staden finns/fanns på min att-besöka-lista, men om det blir någon ny resa dit är inte säkert. Apropå blockredigeraren så undviker jag den, använder oftast gamla systemet. Men det går att lägga in bilder på annat sätt i blocken, så ibland mixar jag båda.

  • Det är svårt att sia om resor i framtiden. För mig känns det naturligt att inte flyga mer, men jag vet inte. Första resan till Edinburgh var med bil till Esbjerg och sen bilen på båt till Newcastle för rundresa hela Skottland runt. Den där båten sjönk året efter… Jag ska försöka reda ut lite mer om det där som jag tyckte var så jobbigt. Tack, för lite info om hur du gör! Kan man alltså använda det gamla också? Måste prövas vid tillfälle.

 3. Vilka härliga bilder från Edinburgh, lite roliga minnen dök plötsligt upp. Världen är upp och ned, visst skulle jag vilja stiga in i ett plåtrör med vingar men det får vänta, vi får hålla oss på marken . Kram Åse

  • Det med flyget har för min del med klimatinsikt att göra. Mina barnbarnsbarn, nu tre, vill jag kunna se i ögonen nu när jag har möjlighet att följa deras uppväxt—hoppas jag i alla fall.

   • Tack, Åse, kul att du gillade fotona. Jag lyckades skicka innan jag svarat klart. Det är onödigt o onaturligt tomt på gatorna där i Edinburgh. En katt, en ölstinn gubbe, en boll eller dam i hatt i något hörn hade inte skadat!
    Ha det fint!
    Agneta

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s