Pensionär, nyss pensionär!

Ja, men tiden går ju så fort!

Öppna kanaler

7 kommentarer

Rätt sent en blåsig julikväll såg vi den mer än två timmar långa film som Billie August skapat utifrån en serie böcker av den danske Nobelpristagaren Henrik Ponttoppidan, 1857-1943 , det skojiga namnet är en latinisering av det danska ortsnamnet Broby.
De åtta böckerna om Lykke-Per kom 1898-1904 och jag förmodar att filmskaparen inte har kunnat skildra allt som händer i böckerna. Filmen är skönt långsam, ibland lite schablonmässig men vacker och gripande.

Här är vårt kombinerade gäst- och teverum med skön soffa. Jag fotograferade från sovloftet.

Skildringen av det dåtida danska samhällets moralbegrepp, öppna och dolda lagar och regler för hur saker och ting skulle fungera är kärnan i filmen och hur Peter Andreas (Lykke-Per) brinner för sin tanke att Danmark skulle få en ljus framtid OM de besuttna och de som har makt lyssnade på honom när han förevisade komplicerade ritningar och förklarade sina långt gångna tankar om projektering av en bred kanal genom Jylland med en stor hamn mot väst.

Om man tänker sig gröna böljande vidder som slutar med sanddyner så kunde det här kanske vara stället för Lykke-Pers hamn på västra Jylland.

Filmens Peter Andreas var begåvad men fattig prästson och han fick studera naturvetenskap både i Danmark och i Österrike. När kanalerna äntligen verkar kunna öppna sig för honom blir allt inte riktigt som han har tänkt. Han agerar inte heller som vi tittare kanske förväntar oss av honom.

Nu ska jag inte föregripa handlingen OM det är så att någon här vill se filmen själv. Den finns på Netflix och kanske annorstädes. Vi hade en del att prata om efteråt och började fundera på om vi kunde läsa böckerna men utan en modern översättning tror jag det blir jobbiga 800 sidor.
Redan under filmen så dök det upp gamla minnen om något jag hade inspelat på ett kassettband. Jag försökte koncentrera mig på filmen men då dök tanken upp och jag var tvungen att fråga min man om vi hade kvar någon möjlighet att lyssna kassettband. Nej, alla såna grejer är utrensade, givetvis måste jag fråga runt bland vänner och bekanta om de har någon kassettspelare liggande.

Efter filmen kunde jag berätta för min man om ett annat kanalbygge som inte heller blev byggt. Runt 1980 hade jag förmånen att få göra några program i Radio Örebro. I ett av de programmen berättade jag om Svea kanal som enligt en av planerna skulle bli en kanal för lite större fartyg från Vänern genom Närke och via kanaler vidare till Mälaren. Det skulle faktiskt vara intressant att höra de där programmen efter så där 40 år

Nä, det här är bara en liten å, men när de stora kanalerna skulle byggas så funderade man mycket på om de skulle byggas bredvid eller i befintliga vattendrag.

Funderandet och planerandet av en kanal tvärs över Sverige började redan på 1500-talet men var nog mest på tapeten under 1800-talet fram till en bit in i början av 1900-talet.
Trollhätte kanal invigdes år 1800, Göta kanal, blev färdig 1832. De kanalerna känner ju de flesta till men Svea kanal tänkte man sig både bredare och djupare. Om Göta kanal tar båtar som går ca 2, 85m djupt så skulle djupet i Svea kanal kunna vara 10 meter eller i alla fall kanske 8 meter, en massa energi och uträkningar och undersökande av topografi mm genomfördes. Jag minns särskilt en man vars verk jag studerade noga och fick på biblioteket i Örebro närkontakt med hans tryck med kartor och skrifter. Jag satt där och skrev och förberedde mig och nu är allt det jobbet sparat på en kassett som jag inte kan komma åt.
Manuset till programmet har jag förstås slängt för längesedan.
Jag får ordna det och reda ut det hela och om ingen annan är intresserad så för min egen skull. Nu är tankarna väckta hos mig och då kan jag inte släppa det. Måste kolla upp, måste veta annars dyker frågorna upp hela tiden. Vetgirig och nyfiken, jag stänger inga kanaler i onödan så att säga.
I det där radioprogrammet spelades musik som jag själv hade valt, jag kan inte komma ihåg vad det var förutom Tage Danielssson:

”De händer som grävde på Göta kanal”

Det var valkiga, seniga, beniga labbar
på valkiga, seniga, beniga grabbar.
Tåligt gnagde de hål på sitt fosterlands skal
de händer som grävde på Göta Kanal.
Vintern kom med sin kyla. De fick inte domna.
Sommar kom med sin hetta. De fick inte somna.
De slet ut sig i ösregn när spaden blev hal,
de händer som grävde på Göta kanal.

Är det underligt att deras tummar blev krumma…

Och så vidare i en underbar tappning av Tage själv. Den håller än idag. Lite tråkigt men jag hittade den inte på YouTube med Tage D, så då fick det vara.

Titta på fotot här nere och välj ett glas! Tryck på H2O för vatten, RV för rött vin, VV för vitt vin, P för pilsner, M för mjölk och NGT A för något annat. Du har väl rätt utrustning på din dator eller lap top, hoppas jag! På mobilen funkar den här tjänsten tyvärr inte!
Så skålar vi för det som inte blev men håller kanalerna öppna för en fortsättning framöver!

Välj ett glas!

Skål, lev väl och blomstra!/Agneta

Författare: Agneta Croneld

Rännstensunge från Stockholm som genom att leva själva livet har konverterat till pensionär i Skåne.

7 tankar om “Öppna kanaler

 1. Vi har en fungerande kassettbandspelare! Lyssnade för ett tag sedan på en inspelning från 1983 där äldste sonen spelade piano, så jag vet att spelaren fungerar.

  • Å, så fint! OM vi inte får tag i en tidigare så kan ni kanske ta med den. Jag tänkte överföra mina inspelningar till moderna spelare. Det kan vi prata om senare!
   Tack, omtanke gör gott!

 2. Mycket intressant. Känner till filmen, men har inte sett den. Nu skall det bli av. Trevligt vardagsrum med ursnygga kuddar. Vilka vackra glas! Dikten av Tage Danielsson gör en tårögd.

  • Vad roligt att inspirera så att du kanske kommer till skott med filmen du tänkt på men kanske glömt bort… så gör jag med ganska mycket. Filmen är värd att se. Kuddarna är köpta på Udda Tina, som säljer i en lada några mil härifrån. De har nätförsäljning också, kan kanske vara värt en titt iaf.
   Tage D har en speciell plats i mångas hjärtan så ock i mitt! Tack, Eva!

 3. Interessant læsning på en regnfuld julidag 🙂
  Åbne kanaler findes der jo en del af i Sverige, Dalsland og Falsterbo har jeg besejlet, men Svea var et nyt bekendstskab.
  Pontoppidan var tvangslæsning i skolen, jeg fik Lykkeper i konfirmationsgave og som 15-årig slugte jeg den og alt andet litteratur, der krydsede min bane. Siden har jeg ikke læst Pontoppidan, ej heller set filmen, men dit indlæg fik mig til at fundere lidt over Netflix – og nu sidder manden og undersøger emnet nærmere!
  Her i huset findes et anlæg, der skulle muliggøre, at jeg kunne lytte til gamle bånd, og endvidere tilligemed overspille dem til cd. Egentlig bare for at kunne bevare aflytteligt et gammelt bånd, hvor den yngste søn som treårig har en lang konversation med en mikrofon.
  Så skulle jeres vej falde her forbi, så kunne vi jo teste, om vi stadig kan få det til at fungere???????? Inden, naturligvis 🙂

  • Det är tydligen fler som har kvar sina gamla ”apparater” tack, Margit, det var ett bra erbjudande…jag hör av mig om det blir aktuellt.
   Vad roligt att du har läst Ponttoppidan redan som ung. Om det inte hade varit för filmen så hade jag adrig vetat ngt om honom.
   Svea kanal blev ju aldrig byggd och existerade bara som en massa planer under flera hundra år. Men jag tycker det var ett spännande projekt o särskilt det som jag gjorde radioprogram om.
   Just nu är vi i Malmö o Mats hjälper sin svåger att sätta upp ett sexkantigt lusthus. Det är fint väder idag, äntligen! Jag ska snart gå en promenad med Ms syster Åsa.
   Jag hoppas att allt är väl med er, att vi kan träffas ngn gång innan det är höst!
   Kram från din väninna A😘

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s