Pensionär, nyss pensionär!

Ja, men tiden går ju så fort!

Obegripliga handlingar

14 kommentarer

Idiotiska handlingar kan rubriken också vara… ibland gör vi lite till mans idiotiska saker som man inte borde, ja, hela mänskligheten som har vräkt skit rakt ut i haven, all plast som…  förstod vi människor verkligen inte bättre? Det är illa! Men nu är vi här allmänt mer upplysta och sorterar och tar hand om sopor och skräp. Nästan alla.

20200425 Prom tunna (2)Häromdagen, när molnen dolde solen, tog vi paus i trädgårdsarbetet och gick en promenad. Här intill vägen hade någon dumpat en gammal tunna.  Den ligger på ett slags underlag och inte är det någon som har burit hit den eller forslat allt på en cykel eller kört  hit den i en barnvagn tills den av en händelse trillade av just här i vägkanten. Nä, skiten är hitkörd med bil och dumpad här! Någon har planerat och utfört detta. Varför gör man så när det är gratis att lämna den på stora återvinningsstationen?

20200425 Prom 2Rapsen håller på att slå ut, det är två veckor tidigare än normalt detta år. Vi vet varför vädret konstrar och är lynnigt och dessutom stiger temperaturen! Klimatet vilar inte utan snurrar på, vi väntar med den frågan fast just det går inte.

20200425 Runsten sprängd

Ibland har jag skämts lite men sagt: En del människor ÄR faktiskt minst lika dumma som vi har försökt inbilla oss att de inte är. Se här ovan ett bevis på att förr inte alltid var bättre. Jag hade gärna velat höra hur man på 1700-talet kom fram till att det var rätt att ha sönder en runsten och använda delarna i en ny stenvalvsbro över Skivarpsån. En del av runstenen är nytillverkad och en bit är borta.
Tur att de inte sprängde och rev Sjörups gamla 11-hundratalskyrka den där gången!

En annan sorts text blir det när man chattar med goda vänner. Här är en fin naturlyrisk beskrivning från en gammal god vän som, tillsammans med sin man, varit på en härlig söndagsvandring i Sörmland.

20200427 Screenshot Milda Makter

Nej, jag fattar inte sån korttänkt lathet! Det är fullständigt idiotisk och … och man skulle vilja konfrontera den jubelidioten, puckla på honom, ge honom en näsbränna, strypa honom – bara lite – eller åtminstone polisanmäla. Varför skriver jag honom? Jag erkänner att jag har vissa fördomar om de där skräp- och skitdumparna.

Jag tycker verkligen inte att man ska slå folk, det är inte möjligt att banka in vett i en redan förstörd hjärna. För något fel är det när man beter sig så.
Är det rimligt att tro att det är samma typ av människor som i dessa Coronatider gärna trängs på restauranger och svingar några bägare utan att förstå vad de gör? Håhåjaja!

20200424 Lyxnypor

Kan det här vara en obegriplig handling? Inhandling alltså? Visst är det fräcka klädnypor? De var dyra så det blev inte så många, men de har 20 års garanti (om firman finns kvar då vill säga). Både tränypor och plastnypor måste slängas efter ett par säsonger ute och utan klädnypor kan man inte torka tvätt utomhus. De här specialarna är tillverkade i rostfritt stål och de är färgglada tack vare billack!  De är gjorda i Italien och efter nästa tvätt ska jag prova dem. Kanhända behöver Italiens usla ekonomi lite stöttning i svallvågorna efter covid-19… tänk vilket fint arv det skulle bli efter oss, och naturligtvis skojar jag lite här.
Vi vet väldigt lite vad allt som pågår nu kommer att leda till och hur det blir efter pandemin vet ingen. Tänk om vi kommer fram till att vi måste leva ett lite lugnare och eftertänksamt liv med mycket skratt och mindre skräp.
Lev väl och blomstra i kapp med våren!/Agneta

 

Författare: Agneta Croneld

Rännstensunge från Stockholm som genom att leva själva livet har konverterat till pensionär i Skåne.

14 tankar om “Obegripliga handlingar

 1. Undrar vad tunnan kan tänkas ha innehållit? Något ohälsosamt hämtat från Teckomatorp kanske?

  Runstenen verkar, om jag förstår texten rätt, vara rest efter någon som hette OBIURN, Åbjörn i modernt tal alltså.

 2. En oljetunna som man har haft till eldningstunna, tror vi, och min man säger att det var en gammal säng som låg under. Jag var mer inriktad på det snygga med rosten, bilden och att jag blev förbannad. Ja,du har rätt angående runstenen. Jag återkommer senare om det!

 3. Ja, vad ska man göra med alla idioter som skräpar ner på detta sätt? För idioter är de! Har funderat på att ta med plastpåse och plasthandskar på mina promenader, men lyckas alltid glömma att ta med mig. Ibland har jag plockat utan handskar, men i dessa tider känns det lite riskfyllt.
  Det som man undrar över, är ju hur tankarna går hos de som skräpar ner på detta vidriga sätt. Var ska vi göra av skräpet? Jo, vi åker några mil ut till något naturskönt område, eller varför inte ett naturreservat. Där finns ju gott om plats! Åka till en återvinningscentral? Nej, det är för jobbigt! Grrr!

 4. Det är ju en välgärning att plocka upp skräp efter andra men…! OM du ändå vill så: Plocka ALDRIG utan handskar, Kjerstin, du vet aldrig vad du tar i för snusk och skit. I plastpåsar kan ligga precis vad som helst.
  Visst undrar man hur tankarna har gått hos såna som dumpar; ” Det jag inte ser finns inte” och så ner med bilrutan och ut med skiten från snabbmatskedjan. Det händer att vi hittar sånt på promenadvägarna här runt omkring. Nä, förresten den där tanken nog är för avancerad.
  Tack, för naturlyriken, det var så fint och jag blev så sugen på att komma dit. Allan har skickat bilder som jag såg först ikväll Roligt att få ett hum om vad ni såg. Vi hörs!

 5. Jag behöver inte ens skriva en kommentar för du vet vad jag tycker om alla människor utan empati för varken natur eller människor!!! Man blir så ledsen!
  Men vackert är det ute nu bara man slipper se skräpet! Kanske kan vi mötas halvvägs en dag och byta både lite tankar och annat! Jag har förresten varit i vävstugan och börjat på pläden! Kram!

  • Karin, vilken bra idé! Halvvägs möte ( det låter som titeln på en bok)… finns det ju inget bra ställe att sätta sig och avståndsspråka! Men så gör vi, här behövs lite fart och jag behöver promenera! För min del skulle det kännas fint efter långhelgen, vad säger du? Vi tar en mer privat kontakt och bestämmer något!
   Vad roligt att du har börjat väva pläd! Jag har ännu inte längtat efter vävstugan, den har jag liksom fjärmat mig från och tror det är en omedveten överlevnadsstrategi. Kramar!

 6. Har också upprörts över hur människor kan slänga sina sopor så där. Ibland hittar man ett helt lass med säckar och andra sopor dumpade vid vägkanten! Alltså är det inget som någon råkat tappa.
  Kan det vara så att vissa människor inte vet om att det är gratis att lämna på tippen och inte anser sig ha råd att betala? Vet en del inte ens om att det finns en tipp att åka till?

 7. Märit, så kan det förstås vara men alla hushåll får väl sån information varje år!? Men om man lever helt i sin egen värld eller inte kan läsa, kan man då köra bil?
  Det finns alltid de som tror att regler och lagar bara gäller ”dom andra” och vi får nog städa åt andra lite till mans. Om tunnan ligger kvar, när vi får tillbaka vår utlånade kärra, tar vi tunnan med om vi ändå ska köra till stora återvinningen.
  Vilket behövligt regn vi har fått till o från under ett dygn. Idag, på arbetarnas dag, ska M börja lägga gatsten runt växthuset, det blir hårt jobb. Jag står för markservice o gör annat för ngn hantlangare behövs inte!

 8. Vilka tuffa klädnypor! Att torka tvätten utomhus är en av få saker som jag saknar sedan vi flyttade från ett hus på landet till en lägenhet mitt i stan. Det där med sopor… Hur tänker folk? Här i bostadsrättsföreningens soprum är tunnorna väl märkta med text och blid om vad som ska läggas i dem och det kommer brev från styrelsen med jämna mellanrum om vikten av att sortera rätt. Men ändå ligger plast i behållaren för wellpapp, skor bland komposterbart, komposterbart bland glas. Gamla dammsugare, stolar och annan bråte ställs in i soprummet trots att det inte är tillåtet.

  • Idag skiner solen och det fläktar lagom för att torka tvätt och jag ska testa de tuffa klädnyporna.
   Ja, du att sortera sopor kräver mycket av somliga. Jag tror det finns fler som inte förstår att de är en del i ett större sammanhang. De är ju vana att göra som de vill o de orkar inte tänka. Det är sorgligt.
   Finns det ingen Ove i ert område? Det hade ju varit bra… En som i filmen.

 9. Hihi, så kan det vara, men Ove är ju en i botten välmenande man! 😏

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s