Pensionär, nyss pensionär!

Ja, men tiden går ju så fort!

Halvfärdigt och UFOn

8 kommentarer

Om du inte redan visste vad UFO betyder så vet du snart! Det kan vara en nästan färdigstickad tröja som man har pulat undan i en korg tillsammans med några andra gamla nästan-färdiga-grejer. Tanken är ju att det senast ofärdiga objektet snart ska fiskas upp ur korgen för att bli färdigt. Trots denna goda tanke blir en del UFOn riktiga långliggare, övervintrar kanske i korgen flera gånger om. Man har helt tappat intresse och har redan sett en ovanligt snygg kofta, en rolig sjal eller en liten bebisutstyrsel som väntar på att bli stickad.
Emellertid åker ibland ett gammalt UFO fram i ljuset och blir synat ur alla vinklar och plötsligt känns det rätt att avsluta det. Om man någonsin blir riktigt nöjd med sig själv så är stunden, då allt är färdigt, en riktigt fin upplevelse av lättnad. Man pustar ut.

Jag tror det här med UFOn kan finns hos en som snidar i trä eller håller på med annat hantverk. Man lessnar plötsligt på sin grej och behöver ta en paus helt enkelt.

Här finns dessvärre också andra typer av UFOn, såna som inte låter sig stuvas undan.
En halvstor hög med stenar, som jag hämtade här och var, skulle bli infodring i en halvcirelformad kaffegrotta eller/och en jordkällare, kanske. Det där är ju inte ens halvfärdigt, sanningen är att det knappt är påbörjat eller ännu sannare: inte alls påbörjat. Stenarna ligger där och har blivit snyggt mossiga. Nu börjar jag tänka att de ska användas till något annat.
Jag insåg helt enkelt att jag inte skulle kunna få till det där på egen hand. Det platsade inte heller i tiden för våra andra trädgårdsplaner. Det borde jag ha förstått. Kanske siktar jag lite väl högt ibland.
En påbörjad ”liggande palissad” har blivit ca en dryg meter hög på så där 15 år, åja, den är mer än halvfärdig och det finns hopp om att den ska bli klar. Det blir ju snyggt just på den platsen. Ska bara komma ihåg att fylla på palissaden när buskar och träd beskärs. Jag har inte siktat för högt det tar bara lite tid för mig att bli klar med vissa saker.
Såna saker som kaffegrottor, och palissader kan inte stuvas undan, man bär dem på sina axlar tills dess de har blivit osynliga. Eller nästan osynliga i alla fall.

I mars och april 2018 började jag på ett stort återbruksarbete i textil form. Idén hade jag burit ett par år och för två år sedan började jag. Under vintermånaderna i år har jag jobbat flitigt under perioder och kanske kommit nästan halvvägs. Hela tiden hittar jag mer material i skåp och lådor, ursprungsidén står fast men modifieras vartefter jag gör nya fynd. Nu är allt undanplockat, skräpet är slängt och det användbara är sparat. Detta arbete tillåts inte bli ett Un-Finished-Object!

Blir det inte så roligt eller som jag har tänkt; ”a talking piece” till vår matsal och alternativa textilateljé; då eldar jag upp hela arbetet!

Lev väl och håll distans!/Vinkar till er gör Agneta

Pssst: Gubben min vill påpeka att jag  har överdrivit palissadens ålder! Den är bara 7-8 år gammal, säger han, rättat härmed.

Författare: Agneta Croneld

Rännstensunge från Stockholm som genom att leva själva livet har konverterat till pensionär i Skåne.

8 tankar om “Halvfärdigt och UFOn

 1. Är det något jag känner till så är det vad UFO betyder. 😄 Precis som du så har jag så här i isoleringen tänkt försöka göra färdigt åtminstone några av mina stick-Ufon. Tänk att det är så roligt att börja på något nytt projekt och lite grann glömma det som nästan är färdigt.

  Allt är bra med oss vi har ju förmånen att ha sommarstugan i samma sjukvårdsområde och behöver inte ha dåligt samvete för att vi lämnat storstaden för ett behagligare liv nära naturen. Vi får vara glada för att vi än så länge har klarat oss bra även om det är himla tråkigt att inte få umgås med familj och vänner.
  🤗🤗 Anita

 2. Skönt att ha sina UFOn med sig då, antar jag, eller ni kan lätt ta er hem för att hämta fler!?
  Här är det rena rama sommarvädret och det är riktigt behagligt men konstigt. Vi fixar mycket i trädgården nu, det tar aldrig slut.🙃
  Jag blir glad🤗 när jag sett att du har kommenterat, Anita!

 3. Ufo:n känner jag också igen! De har fått mig att överge tanken på ytterligare handarbeten.
  Ditt stora textila jobb till matsalen ser spännande ut…jäkla corona, som hindrar en närmare titt!

  Kram!
  Märit

 4. Hej rara Märit!
  Jag tycker att jag har kommit långt från ALLA på något vis och inte heller tar jag riktigt tag i något! Hur fungerar isoleringen för dig? Kanske lite skönt att ha uppehåll i er verksamhet.?
  Har ni videokonferenser med släkt o vänner?
  Om du kom hit Märit så skulle vi inte kunna hälsa normalt eller sitta ihop, verkligen mysko o konstigt! Har ni fikastunder på allmänningen i byn fortfarande? Så mysigt det verkar!

  Märit, jag skulle nog inte packa upp mitt arbete. Det ligger nu undanstuvat till hösten o dessutom är jag lite osäker när det gäller att visa något som jag inte ännu vet om det blir godkänt av mig själv 😏 men roligt har jag haft hittills med det.
  Stora varma kramar till dig!

 5. Oj,oj! Det där med ufon… kan jag allt om! Mest sömnadsufon, men även en påbörjad stickad tröja ligger och väntar på att bli klar. Men jag har även minnen av avklarade ufon. Stickade klart ett par sockar som legat ett par år i en korg. Och faktiskt var det roligt! Sedan känner man sig löjligt nöjd med sig själv när arbetet äntligen är klart! Många gånger har jag blivit förvånad över att det gick så pass fort att göra klart. Va,tog det inte längre tid?

  • Det är verkligen en stor, stor lättnad att äntligen ta tag i ett UFO och ibland förstår man inte varför det blev liggande. Monteringen av något stickat har alltid varit tråkigt, nu stickar man ofta tröjor uppifrån och ner på ett sätt som är helt revolutionerande i min värld. Jag kan inte sticka ngt avancerat längre, det sörjer jag mycket. Jag har verkligen försökt – bara disktrasor går bra!
   Den stora vepan till matsalen hoppas jag att jag ska ha roligt med ända tills jag är klar med den. Har jag roligt betyder det att jag själv är nöjd med arbetet. Kul att du kommenterade, Kjerstin!

 6. Här finns också UFO:n. Men jag brukar kalla dem för WIP, work in process eller work in progress. Då lugnar sig det eventuellt dåliga samvetet en aning.

 7. Jag har läst det nån gång i din blogg, och det låter mycket trevligare med WIP än UFO! I mitt inre kan jag börja tänka på min återbruksvepa som Work In Progress – det känns är positivt. Jag stjäl det från dig, Elisabet!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s