Pensionär, nyss pensionär!

Ja, men tiden går ju så fort!

Malmö Stadsbiblioteks källare

2 kommentarer

20190728 bib 1ex

Det här är Malmö Stadsbibliotek!  Det var endast här jag kunde hitta en speciell bok som jag sökte. Det visade sig att den fanns i källaren, oj då, en bok så sällan läst att den stoppats undan och en sån som hämtas upp först efter någons förfrågan. Var kan källaren ligga i för huskropp? tänker jag, när jag ser fotot på hela bygget. Förmodligen i den äldsta delen, Slottet som den delen kallas, men säker är jag inte. Det måste ju kanske vara nytt, fräscht och torrt i källaren för att böckerna inte ska börja mögla.

Så Slottet till vänster, den runda delen i mitten kallas Cylindern och delen till höger heter Ljusets Kalender. I Malmö var det många som inte tyckte om att det gamla skulle byggas ihop med något modernt. Pengarna tog visst slut ett tag och den råa betonggrunden låg där till ingen nytta och gav upphov till visst missnöje. Jag tillhörde inte den skaran då och inte nu heller. Med den då nyanlagda dammen i Slottsparkens sydöstra hörn  blir allt som ett smycke. Ljusets kalender invigdes 1997 och är ritat av den danske arkitekten Henning Larsen (1925-2013).

Medan personalen letade sig ner i källaren, för att hitta boken jag så gärna ville låna, satt vi vackert i det luftiga rummet. Det var inte så många besökare ännu men snart skulle nog alla stolar vara upptagna.

På vinterhalvåret lyser det vackert i den glasade delen och även dammen är belyst. Jag njuter av att gå runt den där dammen alla årstider och tänker alltid på konstnären Helge Lundström som har valt stenar och växter och formgivit alltsammans. För länge sedan var jag på besök i hans lilla pärla till trädgård i Gislöv på Österlen. Det huset, lills trädgården och allt hade gott och väl fått plats i den här väl tilltagna dammen.

20190728 bib 2ex

Jag fick min lilla tunna bok och vi tog ett extra varv runt dammen för att fånga in bibliotek och damm i mobilen och samtidigt njuta av växter, stenar och vatten.

Så småningom hamnade vi på ett fik och tog var sin kopp kaffe och jag fingrade lite på boken och läste lite här och där; det här blir nog bra, tänkte jag; nu är jag rustad för ett uppdrag i lilla bokklubben.
TV-programmen Helt lyriskt, 2018, med Fredrik Lindström som programledare (finns på SVTplay) gjorde att vi lade till ett nytt inslag i våra bokträffar. Till varje träff skulle en av oss ha i uppdrag att presentera en poet och sedan läsa något utav hen. Dock utan loge, musik och djupare kunskaper!

Men jag kan ju välja att sjunga texten, rappa eller dansa den kanske. Näää, så roligt ska bokklubbsvännerna inte ha, jag läser nog på vanligt vis – men vem vet? Vilken författare jag har valt vill jag inte avslöja i förväg.

Och nästa gång jag besöker Malmö Stadsbibliotek ska jag fråga var källaren med böckerna finns! Läs mycket poesi och prosa så blir du rik!/Agneta

 

 

 

 

Författare: Agneta Croneld

Rännstensunge från Stockholm som genom att leva själva livet har konverterat till pensionär i Skåne.

2 tankar om “Malmö Stadsbiblioteks källare

  1. Mycket trevligt att läsa och beskåda Malmö vackra stadsbibliotek. Vilken ambitiös bokklubb! Spännande att få veta vilken författare du tänker deklamera!

  2. Jag uppskattar verkligen att du blev lite nyfiken och kommer att berätta vem det blev.
    Det där är en fin plats och Malmö har flera vackra platser men detta är en sv de finaste, tycker vi.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s