Pensionär, nyss pensionär!

Ja, men tiden går ju så fort!

Pensionärer på vift (2)… i Amsterdam

4 kommentarer

Nu mer använder vi ganska frekvent sökfunktionerna på Internet, när man ska ut och resa är det förstås bra med en resehandbok om den plats som man ska besöka. Denna gång var det också några olika tidningsartiklar om öppna kanalträdgårdar i Amsterdam, en viss helg i juni, som hade frestat och lockat just mig. Jag läste lite på nätet om det där också och delade med mig av de målande beskrivningarna jag fann därifrån. Vi fick även tips på en mängd olika sorts muséer som folk i vår närhet hade besökt.
Rembrandts hus ville vi besöka. Det blir i nästa inlägg, det tredje från den här resan.

20190623 Rembrandt och Saskia

Vi hade alltså en liten lättburen kappsäck fylld av idéer med vad vi skulle och ville göra;
lära känna stadens historia, geografi och arkitektur genom promenader; konstmuséer, det finns flera stora; privata kanalträdgårdar, gärna också botaniska trädgården; äta någon lokal maträtt med lokalbryggt öl, ta en genever; smaka något hembakat och, ja, en mysig rundtur i kanalerna med båt förstås.
Promenader gick vi många och ganska långa varje dag, Så läckert att titta på arkitektur och folk. Amsterdamsborna sägs vara trötta på turister men hur skulle det gå för alla matställen, småaffärer och muséer utan besökare som blir förtjusta i den härliga staden?

Shopping var vi inte så intresserade av men några roliga affärer råkade vi komma förbi. De där ätbara sakerna i fönstret lockade inte in oss, men i skoaffären åkte mungiporna upp för att inte tala om affären med alla miniatyrmiljöer bebodda av olika möss!
Kanalerna och gatorna var ibland smala och kolla parkeringen här! HU!

En bil i veckan far ner i någon av kanalerna enligt statistiken.

20190621 Kanal parkering

Ett gott råd är i alla fall från min sida att undersöka om en besöks-idé bär. Alltså jag tappade hakan när jag stegade in på det ställe där jag skulle köpa fyra tredagarspass till de öppna kanalträdgårdarna år 2019. MEN det evenemanget hade redan varit helgen innan vi kom till Amsterdam! Slarviga jag hade läst lite summariskt på nätet… Mina reskamrater bannade mig inte särskilt mycket. Nå, vi hade verkligen fullt upp ändå. Bland annat fullt upp med att se upp för de vildsinta cyklisterna när de cyklade som skjutna ur kanoner på cykelbanorna – som mycket ofta korsade gångbanor. Vi var glada för hela hälsenor!

De här cyklisterna utgjorde ingen fara för oss eftersom de hade låst fast sina cyklar och gått sin väg. Oh, så fin den gerillavirkade/stickade cykeln är! Ett konstverk på gatan.

Nära vårt hotell hittade vi ett ställe med bar, gott öl, soppa, smårätter och en katt. Trivsamt och enkelt, bord ute vid kanalen och inne förstås. Hit återkom vi flera gånger.

Hotellet var inhyst i ett gammalt hus med Queer-klubb längst ner och en annan klubb på baksidan och en irländsk pub några tiotal meter bort på gatan. Vi bodde mycket centralt i alla fall, haha! Redan halv fem på morgonsidan blev det stilla och tyst. Våra reskamrater använde öronproppar…
Frukosten serverades på bricka på rummet, vi åt gemensam frukost i våra reskamraters rum som hade fin utsikt utsikt över Amstel.

Vi ville undersöka inre staden ordentligt och att hitta bra ställen att ta en öl, fika eller att äta på kan ibland bli ett ganska tröttsamt uppdrag … inte så trivsamt här, det är för dyrt, inget bord för fyra ledigt, ingen ordentlig mat… till slut hasar  man trött framåt som hungriga vålnader – men det var egentligen bara en gång vi till slut blev lite gnälliga. En kväll råkade vi dock ut för en riktig otrevlig servitör som ilsket snäste åt oss att en meny per bord räckte varpå han ryckte meny nummer två och tre ur våra händer… Jo, vi gick hungriga därifrån och hittade ett annat ställe.

I nästa, det sista, inlägget från Amsterdam innehåller konst och ‘inredningsreportage’ från två gamla hus, en trädgård och lite till. Ha det fint tills dess!/Agneta

 

Författare: Agneta Croneld

Rännstensunge från Stockholm som genom att leva själva livet har konverterat till pensionär i Skåne.

4 tankar om “Pensionärer på vift (2)… i Amsterdam

  1. Vilka fina och roliga bilder. Hoppas det plockas upp en bil i veckan ur kanalerna också! Synd på trädgårdarna men ni hann ju med annat då. Det är något visst med kanaler och vattenvägar.
    Kram Helene

  2. Låter som en spännande resa! Vackra bilder, man blir lite sugen! Men köra bil där skulle jag aldrig göra! Jag som är väldigt rädd för kajkanter och broar (fråga mina barn…..) får ont i magen bara av att se bilden med bilen på kajkanten!!!!

    • Biltrafiken flöt lugnt, men du kanske tänker på parkeringarna. Nej, vid kanalkanten skulle jag aldrig våga! Man promenerar lätt i den inre delen, det finns ingen anledning att ha bil, metro, bussar mm underlättar förflyttning.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s