Pensionär, nyss pensionär!

Ja, men tiden går ju så fort!

Pensionärer på vift (1)…resa med tåg

11 kommentarer

Nu tar vi resan baklänges och börjar med den sista delen! Med många intryck, minnen och ganska trötta fötter efter drygt fyra mils vandringar på stenlagda ytor var det dags för oss att lämna den fina staden Amsterdam. Det kommer snart fler inlägg om staden som gav oss så mycket.

Vi, fyra vänner sen ungdomen, har med åren blivit så som man kan bli med åren, pigga men ibland trötta, dansanta men också lite halta och lytta. Skavanker som ska accepteras och genomlevas men inte styra hela tillvaron. Vi har rest ihop tidigare och känner varandra väl. Det är bra när man emellanåt behöver jämka ihop sig till en fungerande enhet.
Trots en del kroppsliga defekter så ville vi bestämt pröva det där med en längre tågresa. Vi tog därför flyg till Amsterdam men tåget hem. Tågbiljetterna beställdes lätt över nätet på tyska Deutche Bahns hemsida.  Man bokar tåg som i Sverige och kan söka informationen på engelska om man inte kan tyska. Så här glada kände vi oss både inför själva resan till Amsterdam och i verkligheten när vi äntligen kommit på första tåget och hittat våra bokade platser.

Men först bjöd den sista dagen på en underbart fin morgon, tåget skulle gå lite efter elva vilket var ett medvetet val av oss som inte tål stress. En skön förmiddagspromenad med rullande handbagageväskor tog oss från vårt hotell till Huvudbangården. Vi hade gott om tid att dricka kaffe och leta efter rätt utgång och plattform.

Tre månader i förväg, inte tidigare, gick det att beställa biljetter och sittplatser. Vi hängde på låset sas för att få de biljetter vi tänkte var bäst för oss. Vi sökte inte den snabbaste utan den mest ekonomiska resvägen. Det kostade med platsbokningar 650:-  per person att resa från Amsterdam till Köpenhamn. För det fick vi elva timmars resa! Just det fanns det både plus och minus med förstås.
Amsterdam – Osnabrück – Hamburg – Flensburg – Fredericia – Köpenhamn.  Sittplatsbiljetter krävdes på de två första tågen med högt passagerartryck och där fanns också restaurangvagnarna. Vi åt på lunch mellan Amsterdam och Osnabrück. Jag valde vegetarisk gryta med ris och det var riktigt gott! 20190624 Vegetarisk

Det hade varit bra med en bistrovagn på något av de andra senare tågen men där fanns inte ens en sådan rullande vagn med någon som sköter försäljning av mackor, kaffe och sånt i sittvagnarna. Oj, vad vi saknade det och inte vid något byte fanns tillräcklig med tid för att kuta iväg och handla något.
Sammanlagt bytte vi tåg fem gånger och ibland med lite snäv marginal. Positivt tänkande; bra att få röra på sig och se en ny station; det är ju inte hälsosamt att bli för bekväm, trots allt.
För spänningens skull behövs ingen thriller eller deckare, det räcker att vara ordentligt försenad på ett tåg inför bytet till ett annat! I vårt fall gjorde förseningen att det endast var en minut mellan att tåget skulle anlända till Hamburg och det nya skulle avgå från en perrong som, av numreringen att döma, verkade ligga i fjärran regioner av stationen. Det blev en riktig nagelbitare!
Hurra! för lokförare och  övriga ansvariga som gjorde att tåget kunde köra in en del av förseningen!

Trevliga samtal, bok, hörlurar, korsord, ja, det var sånt vi roade oss med under resan och att titta ut genom fönstren förstås. Under nästan hela resan så var slättlandskapet förhärskande. Mycket grönt och jordbruk, kreatur, gamla gårdar, små byar och några vattendrag. Längs med några sträckor var det som en grön ridå av buskage och småträd som skymde utsikten. Släpljuset över böljande sädesfält när vi korsade Fyn och utsikten från broarna var nog det vackraste. Söker man ha mer spännande natur ska man nog inte resa just den här sträckan. Vi tänker också att det är bättre att åka kortare sträckor om man vill tågluffa som äldre och få mer nöjsamt utbyte av både resa resmål. Det vill vi i alla fall, det finns så mycket intressant och vackert att se.
Kanske t.o.m. sånt man inte ens visste fanns!
20190624 Fotolek
Vi hade helt klart planerat dåligt så min nödproviant med fyra fesljumma yoghurts, två plastskedar och några söta mjuka kakor sparade från hotellfrukosten kom till pass framåt kvällen. Det slutade med att vi åt burgare mitt i natten i Malmö innan vi sen körde hem. Glada, nöjda och trötta.

Vart skulle du vilja resa med tåg, undrar Agneta.

Författare: Agneta Croneld

Rännstensunge från Stockholm som genom att leva själva livet har konverterat till pensionär i Skåne.

11 tankar om “Pensionärer på vift (1)…resa med tåg

 1. Låter som en underbar resa! Kanske lite stressigt med tågbytena…… Jag har i min ungdom åkt Malmbanan mellan Kiruna och Narvik och det var fantastiskt vackert. Det skulle jag kunna tänka mig att göra om.

  • Jag har faktiskt också åkt mellan Kiruna och Narvik. En mycket spännande resa med avgrundsstup och vackra berg. Vi kom till Narvik mitt i natten och det var full sktivitet i trädgårdar och nån målade sitt hus. Jag var 13 år och glömmer det aldrig!

   • När jag kom till Narvik låg dimman över bergstopparna så jag fick ingen riktig uppfattning av allt det vackra!

 2. Hvorhen som helst skulle jeg ville rejse med tog – og meget gerne med den der Malmbane! Jeg er slet ikke klar med at rejse hverken i Sverige, Skandinavien eller Europa.
  Tog er fint for mig, jeg vil gerne opføre mig klima-pænt, og jeg synes det er en kvalitet i sig selv, at en rejse tager sin tid. Forsinkelser må man desværre være forberedt på, så man skal ikke planlægge for snålt. Proviant gør man nok klogt i at medbringe selv, så kan lidt forfriskninger i Bistrovognen(?) være en kærkommen afbrydelse.
  For en måned siden var vi til en herlig 80års-fødselsdag i Sydtyskland – 15 timers rejse totalt inklusiv bilturen mellem Råå og København. Rejste som I med Deutsche Bahn. Udturen var behageligst, med meget god plads på alle tog og uden forsinkelser, men hjemturen var morsomst, med indslag af guitarspil og latinamerikanske sange fra en ældre medrejsende i den tætpakkede kupe. Togene op gennem Tyskland var forsinkede, og vi nåede ikke det planlagte tog i Kolding, så vi måtte tage med et andet, noget langsommere tog gennem Dabnmark. Men vi er jo pensionærer, måske ikke med vældige mængder penge på bankkontoen, men uendeligt rige på tid 🙂

  …………Men jeg har altså ikke fantasi til gætte, hvad det der billede forstiller?????

  • Bilden föreställer ”något man inte vet” eller hur jag uttrycker det i bloggtexten. Bara det inget annat.
   Jag håller med dig om att det är roligt och trevligt att åka tåg och man förstår avståndet bättre än om man är i ett flygplan.
   Tack för din berättelse från er tågresa, några latinamerikanska toner hördes tyvärr icke i vår vagn.
   Hoppas det nån gång blir en tur i norr för dig! Kram fr A

 3. …eller en tur mod syd??? Behøver bare at være en mindre én af slagsen 🙂

 4. Du menar en av våra möjliga mötesplatser!? Är ni inte på havet?
  Vi har det gästintensivt ett tag framöver. Hur har du det?
  Julikram! A

 5. Smart att flyga ner och ta tåget hem. Få se om vi kommer iväg till Amsterdam. Tåg till och/eller från Amsterdam åkte jag flera somrar för länge sedan. Vad jag minns så var det bara byte i Hamburg med gott om tid. Och så i Köpenhamn förstås. Båten från Göteborg har jag också åkt.

  • Jag tågluffade i Europa för många år sedan, åkte också i min ungdom transsibiriska järnvägen och har och åkt hela Sverige och Finland upp och ned, men nu var det längesedan jag gjorde en riktigt lång resa. Det passar mitt kynne medan min man tycker det är tämligen själsdödande. Amsterdam rekommenderas och att åka tåg också!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s