Pensionär, nyss pensionär!

Ja, men tiden går ju så fort!

Undvik att bli faktaresistent! (1)

4 kommentarer

Alternativa fakta …de orden mötte jag första gången när Donald Trump precis hade blivit president. Den nyblivne presidenten uttryckte sin glädje över den stora, stora mängden människor som kommit för att vara med när han blev invigd i presidentämbetet. Det hade aldrig någonsin varit så många människor som följt en presidentinvigning på plats i Washington.
Det man kunde se från TV-utsändningen var ganska stora och tomma markytor som berättade något helt annat. Men då förklarade en republikansk taleskvinna att Trump hade alternativa fakta…
Jag blev helt chockad, och många med mig. Här står en president och ljuger och taleskvinnan som arbetar för honom tittar rakt in i kameran och förklarar att det här är Trumps alternativa fakta. Så hade vi fått det serverat!

Idag talar vi kanske mer om fake news som blåser påhittade skräcknyheter in människors filterbubblor. Allting är så illa ställt i vårt land… man tänker och tycker som vännerna och man sprider felaktigheter och förvrider sanningar. Sån information skapar rädsla och otrygghet så klart!

Vi kan tycka olika men fakta är ändå fakta. En meter ÄR en meter. 100 % av människorna lever tills de dör. Någon som tycker något annat?
Vi kan ju inte gå till val på låtsasfakta, vad somliga politiker ljuger ihop eller på vad farbror Gunnar berättar. Nu gäller det att söka fakta som kommer ur faktum och inte bara är vad någon tror eller tycker!

Hans Rosling, läkare och bildningsentreprenör, som säkert många känner till, arbetade för att göra t. ex hälsostatistik tydlig och greppbar. Hans arbete har jag uppskattat och beundrat väldigt mycket. De pedagogiska presentationerna byggde på riktiga fakta, inga påhittade sifferövningar, fick oss att inse att allt som hände på planeten inte var nattsvart. Vår vilja att göra något bra för mänskligheten ökar med sån information.

På nätet hittade jag Staffan Landin som föreläser och jobbar med att förklara statistiska fakta. Här är en kort presentation:

Fel
Den här filmen finns inte

Här nere publiceras Staffan Landins faktapresentationer, uppdelade i några inlägg, ganska tätt nu. Staffan är klipsk, lite rolig och talar riktigt snabbt så man kan behöva titta och lyssna flera gånger. Jag börjar med ttvå SÅ HÄR ÄR DET: Arbetslösheten och Invandring. I ett sista inlägg, som kommer om några dagar, finns en lite längre faktapresentation som också innehåller en undersökning. Den visar vad väljare från olika partier tror är de rätta påståendena om olika valfrågor. T.ex. som denna: minskar eller ökar arbetslösheten? Det är så oerhört intressant!

 

Fel
Den här filmen finns inte

 

Fel
Den här filmen finns inte

Inför valet publicerar många tidningar intressanta fakta eftersom många lever i en filterbubbla där man bara tycker saker utan att faktiskt VETA hur det ligger till.
Man får läsa många tidningar gratis på nätet ända fram till valet nu.
Det finns goda skäl att hålla sig underrättad i valtider, skrev en vän på FB , det tycker jag hon har rätt i!/Agneta

(Tänker hon aldrig mer skriva om trädgård, tänker ni. Varför är det inga solnedgångar eller några rosor i bild? Ska hon bli så här tråkig i fortsättningen så… Jodå och nädå, men nu är det här väldigt viktigt och egentligen inte tråkigt alls!)

20180802 Höbollar 2 En bild från nyskördade och torra åkrar i augusti 2018 kan ju ändå vara på sin plats.!A

 

Författare: Agneta Croneld

Rännstensunge från Stockholm som genom att leva själva livet har konverterat till pensionär i Skåne.

4 tankar om “Undvik att bli faktaresistent! (1)

 1. Det du tar upp är viktigt! Vi hinner nog se vackra blommor en annan gång. Det svåra är förstås många gånger att veta vad som är riktigt och falskt. Men särskilt på Facebook får man passa sig så man inte rycks med av ett inlägg och dela det utan att tänka efter först: hur vet jag att detta är sant?

  • Man ska ju tala om det som hjärtat är fullt av… det är rätt smart att spara lite godisbilder till senare i höst när det ruskar ute.
   Jag var just inne på FB och läste förfärliga saker som förfärliga män skrev om hur kvinnor är och det utifrån att en ung flicka skrivit varför hon inte gillar SDs ståndpunkter i flera frågor. Hu, ja. Jag ska nog inte läsa mer där. Jag delar inte så mycket men visst händer det. Då vill jag nog veta vad/vem som ligger bakom men inte är det lättnar vi överöses av texter och filmer. Och vi med våra bloggar…

 2. Det är ruskigt hur snabbt det går utför i debatter av olika slag och hur lögner nästlar sej in i mediabruset. För bara några år sen var det inte alls som det är nu.
  Staffan Landin är bra, har sett ett par videos med honom förut. Men som du skriver: han pratar för fort.

  // Kao

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s