Pensionär, nyss pensionär!

Ja, men tiden går ju så fort!

Mitt textila intresse (4) Vävmässa i Växjö

2 kommentarer

Kvinnorna i vävstugan kallar jag för mina VÄVINNOR för jag tycker om att leka med ord. På torsdagskvällarna träffas vi och väver. Ja, man kan förstås gå till vävstugan när man vill. Jag håller på med tunna servetter i olika färger. Entrådigt inslag i lin, bara tuskaft så tekniken är enkel. Det spännande är hur inslaget och varpen blandar sig.

Väv20170928_Just nu servietter
Just en torsdag, fast tidigt på morgonen, var vi sju vävinnor som tog tåget från Rydsgård (två stationer efter Ystad) till Växjö. Vi skulle besöka den stora vävmässan där, VÄV 2017.
Många resenärer på stationen i Rydsgård, kom efter oss och blev lite nervösa eftersom  vi tabbade oss när vi skulle lösa biljetter i Skånetrafikens automat. Jag vill inte påstå att det var något större fel på automaten… Tills sist hade vi alla biljetter till Växjö utom en av oss som skulle lösa resten av resan från Hässleholm. Där blev det en språngmarsch och ett perrongbyte i sista stund och precis sekunden före ”sista stund” fick den sjunde vävinnan sin nya biljett till resten av resan. På håret – men vi hann!

VÄV 0170921 Stickerskor
Pust, många glada skratt, och en del stickat, blev det på Krösatåget ända fram till Växjö. Vi var bra fikasugna men såg att buss nr 3, som var vår anslutning till mässområdet, stod inne och var färdig för avgång. Vi skyndade oss till bussen och sa till busschauffören att vi skulle till vävmässan, vi sa INTE namnet på hållplatsen utan bara VÄVMÄSSAN. Jag tyckte chauffören såg lite osäker ut men han viftade in oss i bussen.
Tack vare att vi diskuterade mässan på bussen så var det en ung passagerare som upplyste oss: Ni åker bussen åt fel håll… men ni kan gå av här framme… där är övergångsstället… gå bort till hållplatsen på andra sidan gatan och åk tillbaka till Resecentrum. Fortsätt sedan till Arenastaden där mässan är!

IMG_20170921_095125082_HDR

VÄV 20170921 Bussbyte
Pedagogiskt, lugnt och stilla, hade hon förklarat! Det är så de tar hand om vilsna tanter i Växjö! Och tänk, skyltarna som upplyser om VÄV 2017 är högre än själva domkyrkans två smala spiror!
Sitt fint, var lugn, jag ska berätta om mässan men…
När vi väl kommit in på mässan behövde vi fika, helst med det samma. En extra bussutflykt hade gjort oss än mer kaffesugna. Precis framför oss tog kaffet tvärt slut, men nå, ja, det tog tid men till slut fick vi äntligen vårt kaffe. Nu var vi äntligen redo att ta in det som fanns att se. Det var mycket och varierat; färgglatt, enkelt och avancerat, en hel del om ull, vävda saker, spännande och annorlunda jämte traditionella dukar och annat, dämpade färgskalor, vävtillbehör, kläder, stilrent grått och vitt och mycket mycket mer.   Vi var nyfikna och började storögda ströva omkring. Då gick plötsligt brandlarmet! Ingen övning, utan på riktigt, det var rökutveckling och alla mässbesökare, säljare och personal fick använda nödutgångarna och snällt gå ut i friska luften. Där stod vi ett tag och undrade om det var det trista slutet på vävmässan för vår del. Det visade sig vara överhettning i en hisstrumma som var orsaken. Efter någon halvtimme kunde vi gå in igen! Äntligen blev det sedan några timmars hel koncentration på det vi hade kommit dit för! Här nere kommer foton och videosnuttar. De kan synas vara på tvären men det blir rätt när man klickar igång dem!

Det första jag fäste ögonen på var vävar av en grupp studerande på Grimslövs folkhögskola. De hade inspirerats av Karin Boyes fjärde diktsamling För trädets skull.  Resultatet tycker jag är tilltalande. Kanske inte originellt men varför måste allt vara det? Det är fint när vävarna kommer i rörelse. Jag är så glad om unga människor kan hitta det textila uttrycket över huvud taget. Se på videon ovan!

VÄV_20170921 Konst eller kläder

Konst eller kläder? En monter från HDK Högskolan för design och konsthantverk,  vid Steneby, som hör till Göteborgs universitet. Textil/kropp/rum så kallades montern.

IMG_20170921_144241320_BURST000_COVER_TOP

Den här väven med trasor och garner påminner mig om något jag gjorde till det första egna hemmet. Jag hade visserligen gått fackkurs i vävning men sydde fast återvunna trasor med hjälp av symaskin – se inget är nytt under solen! Det blev något färgglatt som hängdes på väggen. Det var i slutet av 60-talet då jag drömde ett par år om att bli textilkonstnär. HDK:s verksamhet presenterades ganska ingående på VÄVTORGET där ‘speakers corners’ fanns. Hade jag varit ung så…

IMG_20170921_145711078 Jag har lite svårt att gå i grupp när jag vill se mycket t.ex. på en utställning. Då blir jag mer koncentrerad på gruppen och vad de ser eller önskar se och jag går miste om en massa egna intryck. Därför gick jag runt för mig själv ganska mycket. Men då blir man så glad av välkända ryggtavlor… Titta där står ju Lotta och Paula! Att spinna är vardag för dem men också något att njuta av.

Här prövar Paula hur det är att spinna merinoull med elkraft!

Svensk Hemslöjds monter hade många smakfullt utvalda saker. Men som helhet blir det lite för stiligt och stelt i mina ögon – även om varje detalj är just vacker. Den här skillnaden mellan montrarna är väldigt trevlig och inspirerande. Det är en stor mängd intryck som tränger sig på och vill bli uppmärksammade under några timmar. Den som hade ro kunde sätta sig och väva en bit! Bra för den som skulle vara där två eller tre mässdagar. Vi skulle ju så småningom ta rätt buss och tåga hemåt igen.
VÄV 20170921 Maratonväv

Vi strålade samman några gånger och bytte lite åsikter och gav varandra idéer var man kunde se något särskilt. Ni måste se våffelväven! Musmattan är kul. Det finns en väldigt  fin julduk i Dragsnörenas monter. Har ni sett de där vackra vävarna utmed väggen nära kaféet Jag upplevde mässan utan att dokumentera allt.

Juldukarna syns precis i början av den här videon. Du kanske ser något annat du tycker är fint eller skulle vilja väva!

I en monter visade man stickade och vävda saker av Gotlandsull. Vilka underbara naturliga ullfärger! Det var i Solkustens spinnverkstads monter. Där blev jag förälskad i en stickad kofta…men den syns inte på just denna lilla video!

En liten video på ett ställe där det såldes rullar med entrådigt och tvåtrådigt lingarn i underbara kulörter. Jag stod och fingrad länge på några rullar och tänkte på mina servetter! Jag köpte ingenting där heller!

När vi samlade ihop oss på eftermiddagen var de flesta ganska trötta och mätta på intryck. Jag hade inte hunnit runt till alla montrar men sett mig till en massa inspiration!

Att man blir glad av att spinna och jobba med händerna syns på  Lotta här!

Nu dröjer det visst tre år innan nästa stora vävmässa genomförs någonstans i Sverige. Jag hoppas innerligt att vävningen inte försvinner utan att intresset kan väckas bland de unga i samhället. Du har fått några skärvor av allt som fanns på VÄV 2017. Det var kul att du tittade och kanske såg du något intressant!/ Agneta

 

Författare: Agneta Croneld

Rännstensunge från Stockholm som genom att leva själva livet har konverterat till pensionär i Skåne.

2 tankar om “Mitt textila intresse (4) Vävmässa i Växjö

  1. Mums – det klör, det klör, både i udflugtsskoene og i fingrene, dette bör få alvorlige konskvenser!!

  2. Vi kan besöka gamla stationen i Landskrona som härbärgerar Svensk Hemslöjd… brukar vara mycket inspirerande men dyrt. De höll till i ett gammalt hus vid Citadellet tidigare. Det finns en finfin garnbutik i Höör… Tror den heter Maglia eller något sådant!
    Jag vet faktiskt inte var nästa vävmässa ska hålla hus. Det kan vara var som helst i hela Sverige. Tre år känns lite långt att vänta, eller hur!?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s