Pensionär, nyss pensionär!

Ja, men tiden går ju så fort!

Utflykter (3) Bergs slussar

4 kommentarer

Vi gjorde en  liten avstickare från en längre bilresa i somras. Vi lämnade Europavägen och körde till Bergs slussar. Vi behövde en paus, röra på benen lite, se den fina miljön och kanske vara med om någon slussning. För länge sedan färdades jag många gånger på Göta kanal med båt i ett ”tidigare liv” och ville visa en liten bit den gamla pärlan .

20170725 Sädesfälten mognar

Ingen kanal här ovan men ett vackert sädesfält som fångade min uppmärksamhet medan vi parkerade.  När Göta kanal byggdes grävdes nästan 90 km för hand av de 190 km mellan Östersjön och Vänern. Många spadar med jord, tunga stenar och… ja, pust, det måste ha varit slitigt och svettigt värre! Det var många soldater som kommenderades att delta i bygget. Jag läste någonstans att det som mest var 7000 man som samtidigt jobbade med bygget under 1812. Bland annat lär det ha varit en mindre del ryska desertörer som var med och byggde.
Tillsammans med mina barn och deras far har jag gått med båt och slussat genom alla sträckor från Mem vid Slätbaken, Östersjön till Sjötorp i Vänern. Fast olika sträckor olika år – vackra och rofyllda sträckor och mer spännande slussningar emellanåt. En galning kastade en gång i ett ankare i slussen och gjorde inte an på rätt sätt. Det höll på att gå åt fanders men ordnade sig till sist. En annan gång satt ett gäng vuxna och snapsade och åt sill medan ett par grabbar i tolvårsåldern skulle ta hand om båtens väl och ve, hålla i tampar och rep samt se till att båten rörde sig i samma riktning som de andra båtarna i slussen. Det var för svårt för dem och de där stackars grabbarna fick ta emot mycket ovett från kaptenen ombord.

IMG_20170725_164717077_HDR

Men oftast är det ju lugnt och fint både vid kanalgång och slussar. Skilsmässodiket som kanalen kallas ibland. Nu är det ju bara fritidsbåtar och turbåtar i kanalen.  Men från början var det ju tänkt som en transportled och fungerade så ända fram till 1950-talet.
Balzar von Platen hette mannen som, fram till 1810, ivrigt pläderade för att kanalen skulle byggas. Då togs äntligen beslutet av regeringen men idén om ett kanalbygge var riktigt gammal och hade funnits redan på 1500-talet.  Jag gillar skarpt såna där projekt och att läsa om dem och titta på  kartor och läsa statistik.

20170725_Vid Kanalen

Vid Berg, en bit utanför Linköping, finns det många slussar i rad och där måste slussande båtarägarna räkna med att få publik som följer hela skådespelet. Både turbåten Wasa Lejon och segelbåten här ovan stävar österut. Efter sista slussningen neråt har man kommit ut på Roxens västra sida.
Hur som helst kanalen finns där även för icke båtägare och är som sagt en pärla. Besök Göta kanal, åk båt på den om du har chansen, cykla längs sträckor av den och så kan man ju äta glass och fika intill den! Ett fint och enkelt utflyktsmål om man befinner sig i närheten.

Kanske någon redan har förstått att jag håller på med lite utfyllnad här…  Jag har inte varit så inspirerad att skriva i min blogg just nu men vill inte överge den.
För just nu skriver jag något annat och det är möjligt att jag framöver delar med mig av det på något sätt.
Man vet aldrig! /Agneta

 

 

Författare: Agneta Croneld

Rännstensunge från Stockholm som genom att leva själva livet har konverterat till pensionär i Skåne.

4 tankar om “Utflykter (3) Bergs slussar

 1. Gillar också kanaler och slussar. Det är lite lagom tempo även om det kan bli stressigt av andra anledningar.
  Kram Helene

 2. Jag hade förmånen att några gånger göra radioprogram i lokalradion i Örebro. Då gjorde jag ett program om Svea kanal som aldrig blev verklighet. Alla beräkningar, topografiska kartor och beskrivningar av kanalen för stooora båtar fanns samlade i en bok som jag hittade på biblioteket. Det var en mycket spännande och fantasieggande idé. Jag kommer bara ihåg allt lite vagt men har programmet på en kassett…men ingen kassetspelare.
  Kram tillbaka Helene

 3. Leif är uppvuxen i princip bredvid slussen i Borenshult så varje gång vi var och hälsade på hans föräldrar så var vi nere vid slussen. Och jag var lika livrädd varje gång för att barnen skulle trilla i……. Jag är inte glad för båtar och vatten men Göta Kanal är ju så lagom bred att till och med jag ville åka kanalbåt. Det var en dröm länge och äntligen, förra sommaren, åkte jag mellan Borensberg och Berg! Vilken upplevelse. Jag är så fascinerad av slussarna och det var häftigt att befinna sig i dom. Men jag är glad att jag inte var i en liten båt och skulle ta mig igenom själv!!
  Kram Karin

  • Visst är det fint att resa i den takten som kanalen tillåter. Kor som betar vid sidan eller folk som cyklar och många naturupplevelser. Det var lite pirrigt o nervöst i vissa slussar och något hände nästan alltid. Kul att du förverkligade den där kanalturen. Man kan inte minnas varje enskild sluss så just Borenshult minns jag tyvärr inte!
   Sträckan mellan Vättern och Vänern tyckte jag var bitvis mer vild och spännande.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s