Pensionär, nyss pensionär!

Ja, men tiden går ju så fort!

Flaggstång och katastroftänk

9 kommentarer

 

Jag har alltid haft bry med katastroftänk som spelar upp hur värsta scenariot kan se ut när man gör något. Jag kan i förväg känna andras smärta om de skulle skada sig och det är jobbigt som bara den. Under  barnens uppväxt har de hört mig vara orolig för farliga situationer… håll i dig där, se upp för hörnan på bordet, klättra inte för högt… Trots detta har de blivit två mycket lugna personer.
Är jag ute och cyklar så tänker jag alltid någon gång i en nerförsbacke hur det skulle kunna bli om kedjan skulle hoppa av. I bilen har jag värsta fantasier om hur bilisten som ligger bakom mig kommer att kasta sig ut i en vansinnesomkörning. Det blir masskrock eller att jag kommer först till den svåra olycksplatsen.

HB4116

Då kan ni tänka vilket bry jag har haft nu när vi skulle ta ner vår gamla flaggstång. Vi och vi, min man och min son skulle utföra fällandet. Jag behövde bara hålla mig undan men jag måste ju försäkra mig om att de hade tänkt på allt som skulle kunna hända om de inte var försiktiga! Farorna finns där ; vinkelslip, tyngden, fysiska lagar som styr skeendet… Nåja, jag blev inte förvisad från trädgården i lördags då fällningen skulle ske.

HB4116

Flaggstången stod på plats när vi köpte huset för 22 år sedan.
En före detta bensinmackstång i järn som börjat rosta och antingen behövde renoveras eller tas bort. I alla år har jag tyckt att den har förfulat den del av trädgården där den stod. Det är ju där jag har planterat rosbuskar, fina träd och anlagt rabatter. Flaggstången var absolut okej att ha vimpel i för att se vindriktningen men nu valde vi att ta bort den.

Under åren har vi diskuterat hur stången skulle kunna fällas utan att förstöra hus, växter eller andra byggnader. Huset har byggts ut, trädgården har anlagts och, tja, stången var ca 11 m hög och fruktansvärt tung.

Nu fälldes den i delar åt håll som gav minst skada. Jag var mest orolig att min man eller min son skulle skada sig och med min livliga fantasi så skulle flaggstången slå tillbaka på något sätt. Den uppförde sig emellertid fint och gjorde exakt som flaggstångsfällarna hade planerat. Fästa ett rep uppe på stången. Dra repet åt rätt fallhåll. Fästa repet runt en stadig pil och vincha hem med en talja när vinkelslipen jobbat sig genom så mycket stång som behövdes… Många moment blev det.

Platsen blev vackrare, trädgården framträder mer helt och inte kluvet som tidigare. Nu kan jag hitta bättre fotovinklar till mina trädgårdsbilder!

(Tack för hjälpen Andreas! Du gjorde mycket för oss under er semester här hos oss. Vedklyvningen och flaggstångsfällningen tänker jag främst på! Victor, det blir ett senare inlägg med bilder från ‘Victors och farmors pensionatskök’! )

Trots mitt katastroftänkande så har det inte hindrat mig så mycket i livet. Men det är klart; jag vill absolut inte lära mig dyka och är inte heller pigg på fallskärmshoppning eller att simma med hajar. Är du?
Det var tur att inte den här föll i någons huvud 😉

HB4116

Flaggstångsknoppen tycker jag är riktigt fin så den dyker säkert upp i trädgården någonstans!/ A

Författare: Agneta Croneld

Rännstensunge från Stockholm som genom att leva själva livet har konverterat till pensionär i Skåne.

9 tankar om “Flaggstång och katastroftänk

 1. Du kanske så att säga i bakhuvudet har den flaggstång som blåste ner på Högalidsskolans gård och nästan slog ihjäl en kille? En ruskig händelse som kanske hade kunnat hindrats om någon kollat stångens kondition (ganska rutten) och gjort något åt det.

  • Björn, jag var på väg att berätta den där hemska händelsen. Jag bestämde mig för att avstå eftersom det hela tiden väcks nya associationer. Man får begränsa sig! Ha det fint, njut av allt som inte ryms på fönsterbrädan men finns ute nu 😉

 2. Det är ju ett sunt och bra tänkande. Allt för många är naiva och obekymrade av konsekvenserna av en flaggstångs-nedtagning eller att klättra omkring på höga tak eller annat. Sedan finns det ju en gräns när man blir lite nojig för omvärlden men där tror jag inte du är. Jag är lite likadan; jag tänker ofta på scenario A eller B eller C om det värsta skulle inträffa. Har gärna mobilen i fickan när jag är ute ifall jag skulle behöva ringa 112. Har hittills inte hänt men jag har hållit ett vakande öga på min granne (utan att han vet det) som klättrat omkring på sitt tak i flera dagar nu, utan lina eller annat.
  Kram Helene

  • Jag tycker att det är intressant att höra att flera verkar vara som jag. Förlåt en omodern tanke: Är detta något kvinnligt? Jag vet några kvinnor som gör som jag men har faktiskt aldrig hört en man som tänker så.
   Jag såg en tok på internet häromdagen som just klättrade upp på höga tak och klippor och kastade sig ut och hoppade i bassänger eller havsvikar. Helt huvudlöst i mitt tycke. Kramar!

 3. Åh. jag känner så väl igen mig i ditt katastroftänk! Men det har nog sina fördelar att ha det tror jag!
  Så bra att allt gick väl med flaggstången. Jag får väl komma och ta mig en titt en dag!
  Kram Karin

 4. Ja, det ska du absolut göra men kära nån, här hänger alla överblommade rosor som bruna små papperspåsar i buskarna. Det har blommat otroligt intensivt och mycket. Jag har inte hunnit klippa allt som blivit fult av regnandet… Det ÄR inte vackert!
  Men du har tre fina plantor av den där alunroten som jag sparat till dig! Sticker först till Nyköping några dagar och snart är allt som vanligt igen! Kram!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s