Pensionär, nyss pensionär!

Ja, men tiden går ju så fort!

Cykeltur och mobila försök

4 kommentarer

Jag har en ny mobil och när jag var på cykeltur en dag började jag undersöka hur den fungerar rent fototekniskt. Spännande att lära sig något nytt men sånt tar tid för mig. Nu mer måste jag göra saker flera gånger innan det funkar. Här blir det fotografering rakt av utan några finesser.
Min cykel måste rulla har jag ju sagt, och den blir lite tjurig om jag inte underhåller rullningen, ser till att däcken har luft, laddar batteriet och styr ut på vägarna. Vårt hus ligger 68 m ö h och när man står vid det sydvästra hörnet är det 28 km ut till horisonten. Där möter himlen Östersjön och ofta stävar stora båtar öster eller västerut. Den utsikten vänder jag ryggen och cyklar iväg på vår lilla väg med grässträng i mitten. Vi bor vid näst sista huset och för att komma till havet måste vi först göra en liten svängom i motsatt riktning. Men vad gör det …när som sädesfälten böja sig för vinden…!

Där som sädes...

Där som sädesfälten böja sig för vinden

Åkerkanterna har i alla år varit odlade ända ut mot vägarna och vi har pratat om det tråkiga med att mångfalden är borta från vägrenarna. I år är de så vackra med blomsterbårder. Enligt vad jag har hört så erhåller bönderna endast EU-bidrag om de de lämnar en viss procentdel av arealen för mångfald. I gammal litteratur kallas Skåne för Sveriges kornbod. Här ovan är det korn som böjer sig för vinden eller för den fina fransen av blommor.Cykel o åkerkant

Kustnära går en cykelled utmed hela Sydkusten. Det är lika vackert året runt men bara så här års känner man doften av nyslaget gräs när man cyklar förbi. När vinden piskar snö i ansiktet och havet dånar in mot stenar och sand så undviker cyklisten att ge sig ut!

Cykelvägen från Ystad o hem

Vitklöver och luftledning

Luftledningar finns kvar på några få platser och här sträcker de ut sig diagonalt över ett stort fält med blommande vitklöver. Odlad för att berika jorden och bli nerplöjd, nja, jag menar inte luftledningarna utan vitklövern förstås.

Vad odlas här

Bilden skulle må fint om den blev lite beskuren så att det blev mer blomma och mindre grönt. Kanske kan man göra det redan i mobilen innan man tar ”knäpper” bilden. Får kika på det! Den tar i alla fall en skarp närbild på blomma med blomfluga – en ska inte klaga! Jag tror jag kommer att bli mycket nöjd när jag har lärt mig alla finesser. Jag har också en lyxmojäng som man kan docka till mobilen för att få zoom med mera. Den får jag presentera en annan gång.

En mycket stor åker, nära vårt ställe, kommer snart att blomma vackert vitt och intensivt gult av den här sortens blommor, kranskrage, Chrysantemum coronarium. Tack, FB-vänner som gav mig alla möjliga intressanta ledtrådar.
I Wikipedia står det att man odlar den i Sverige för snittblommor och som grönsak. Min sonhustru från Laos sa direkt, när hon såg den, att den är ätbar och god. En FB-vän sa att hennes agronomstuderande son trodde att det var odlat för frönas skull – export till Kina. Därför blir jag extra nyfiken på orsak till odlingen. Jag ska fråga markägaren när jag träffar honom. Kanske är det något DU vet och kan upplysa mig om!
Fina sommargröna hälsningar till alla er!/A

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Författare: Agneta Croneld

Rännstensunge från Stockholm som genom att leva själva livet har konverterat till pensionär i Skåne.

4 tankar om “Cykeltur och mobila försök

 1. Dina mobilbilder är jättefina. Numera är ju kamerorna i mobilerna riktigt bra och den bästa kameran är väl alltid den man har med sig. Den där öppna utsikten är riktigt fantastisk men jag förstår om det inte känns så alla årstider. Mycket bra att det finns incitament för att öka mångfalden utmed fälten. Har sett det också, inte bara i Sverige. Det är både vackert och nyttigt.
  Kram Helene

  • Jag tänker att det är för väl att bönderna är förändringsbenägna. Här runtomkring oss har det hänt ganska mycket de senaste åren. Man ser allt mer sällan de djupplöjda åkrarna där leran ligger som blanka vågor och djupa dalar. Många åkrar bearbetas mycket ytlig med en typ av harv. Jag är på väg ut i solen för att titta på fältet med kranskragar. Trädgården sköter sig själv, jag klipper lite överblommat när lusten faller på och plockar luktärter. Kram till dig!

 2. Vilka härliga cykeltursbilder! När vi skulle på vår cykeltur på Ven fick vi en promenad i Landskrona som inte var riktigt planerad……. Men då upptäckte jag någonting som gjorde mig mycket glad! Längs någon gata (förvisso i utkanten av staden) hade man sått ängsblommor! Men jag såg det även i en rondell!!!! Så klokt och så underbart vackert!
  Kram på dig!

 3. Jag har också sett LANDSKRONArondellen och den andra mittsträngen med ängsblommor just i samband med Venresa! Mycket fint var det!
  Kram tillbaka!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s