Pensionär, nyss pensionär!

Ja, men tiden går ju så fort!

Junifröjd… en ny liten människa

6 kommentarer

Lille August, en vecka gammal, kom på besök. Naturligtvis inte ensam, hans mamma, mitt barnbarn lokföraren, skulle inte sätta honom ensam på ett tåg, även om hon gillar att köra dem. Hon tog helt enkelt sin dotter lilla L. sin bror och sin nyfödde son med sig i bilen och körde hit. Jag beundrar henne mycket! Gossen förlöstes med kejsarsnitt och hon gör detta efter en vecka. Tar hand om, är vänlig, bryr sig om och hinner ägna sig åt sitt äldsta barn också… vi försökte väl avlasta henne så mycket det gick. En sjudagarsbebis sover, som tur är, ganska mycket!
Och jag kände mig helt överväldigad när jag fick hålla den lille plutten.

IMG_8099 Bara mor- och farföräldrar förstår hur detta känns! Att hålla en nyfödd i sin famn är fröjdefullt! En ny generation i familjen är lycka. Han är lik sin far, sin morbror och nog såg jag hans mammas fint formade mun. Vartefter ser vi vilka drag som formar hans utseende och vem han liknar mest. Det brukar ju bero på vem som tittar. Nu har han brunrött hår och ögon som djupa brunnar…

IMG_8154

Jag saknar, svenska språket saknar, ett bra ord för vem jag är i förhållande till lille August som är mitt andra barnbarnsbarn. Jag vill säga att jag är morfarsmor eftersom min son är morfar till den nyfödde gossen. Ologisk nog så kallas jag för farmor Agneta eftersom jag är farmor till Augusts mamma och till hennes båda bröder. Men, men det lilla barnet HAR ju en egen riktig farmor, farmor Monica… så jag säger ändå att jag är morfarsmor för att markera generationerna också.
När August och jag lärt känna varandra vet vi hur som helst vilka vi är – båda två!

I måndags träffades vi alla för att på tisdagen ta emot Augusts morfar med familj som skulle komma hem på semester efter ett första år med jobb i Thailand. Det skriver jag snart om i nästa inlägg.

Så underbart att ha förmånen att få leva och uppleva detta!/A

Författare: Agneta Croneld

Rännstensunge från Stockholm som genom att leva själva livet har konverterat till pensionär i Skåne.

6 tankar om “Junifröjd… en ny liten människa

 1. Hej Agneta! Längesen! Vill gärna tipsa dig om danskarnas benämning för gammelfarmor/-mormor: Ol´mor (hur det nu ska skrivas) uttalas Ållmor, låter mysigt eller hur!

  • Hej Gunnel, det var ett tag sedan! Har dina rosor börjat slå ut? Roligt att se dig här! Nja, någon Ållmor vet jag inte om jag känner mig som 😉 men det låter lite som norrmännens Oldemor. Tack, alla förslag är bra… men i slutskedet blir det nog så som barnbarnsbarnens föräldrar väljer att benämna mig.

 2. Vilken underbar bild på dig och August!!! Jag är ju ännu inte förunnad att ha barnbarn, men att hålla ett litet nytt barn i sin famn ger mig alltid lyckorusningar, vilket barn det än vara må! Att dra in doften från ett nyfött barn – det är lycka!
  Kram på dig, morfarsmor!

  • Det var en väldigt fin stund och det blev fler under de där dagarna! Jag hoppas att du med tillförsikt ser fram emot eventuella barnbarn. Under tiden kan du passa på att sniffa på de bebisar du möter!
   Jag gick just en liten blöt trädgårdsrunda. Grönt och skönt är det minsta man kan säga. Kramar tillbaka till dig, Karin!

 3. Kære Agneta, tak for det vidunderlige billede, som jeg har dvælet ved mange gange – dig, strålende af ømhed med den lille utomjording i al sin ophøjede ro . Forunderligt og lyksaligt, endnu en gang tillykke!
  På dansk kan man blive mor, derefter mormor eller farmor (fællesbetegnelse: bedstemor) og om et par af disse betingelser er opfyldt, kan man, hvis man er særligt heldig, blive Oldemor!

  • Jag är så nöjd med vad de än vill kalla mig. Någon gång ska väl lille August själv säga något tilltalsnamn… men om jag tänkerefter så tror jag inte att lilla L. säger något direkt till mig ännu. Hon pratar mycket, mycket bra och har ännu fyra månader kvar tils hon är 3 år. Det lär nog dröja men själva samvaron är viktigare!
   Tack, gulle dig! Heldigvis känner jag mig väldigt heldig som får uppleva detta! Och ännu är jag inte urgammal.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s