Pensionär, nyss pensionär!

Ja, men tiden går ju så fort!

Trädgården (25) april och maj -17

6 kommentarer

Jag brukar säga att jag går ut i mars och kommer in igen i oktober. I år gick jag ut i mars och in i april!  Jag har frusit  nästan varenda dag. Fy, elände, vilken ovanligt ruskig och kall april! I världspolitiken såväl som meteorologiskt i vårt avlånga land. Våren tuffar ändå framåt på något vis trots att bakåtsträvande länder ändrar lagar så att skyddet  för kvinnor försämras. Skamligt! Jag försöker undkomma apati genom att söka tröst i mångahanda vackra narcisser som står i ruggar här och var. Det hjälper mig lite.
När jag börjar skriva är det Valborgsmässoafton 2017 och snudd på …
Vad tänkte jag skriva? Minns inte för jag kröp tillbaka till sängvärmen, kaminen, ulltofflorna och parkerade mig på väntläge.

Nu i slutet av maj exploderar allt med den sommarvärme som kom för några dagar sedan. Växter som varit stelfrusna under flera isande kalla frostnätter tinade upp ett tag innan värsta hettan och överlevde mirakulöst!
Och jag med! Tjo, vad jag är glad för det. Världsläget är som det är. Jag lägger mig under korkeken och luktar på mina blommor.
Här nere syns frostens framfart på första bilden och hur bra det ändå kan bli. Jag trodde att det var helt kört för min svavelpion när stjälkarna stod i brygga mot marken, den är finfin Paeonia mlokosewitschii. Svavelpionen som jag fick vänta på i många år innan jag fick se den frösådda plantans rätta färg! Stor lycka att den klarade flera frostangrepp så fint! Men underbart är kort. Nu har den tappat sina kronblad.

Den vanliga tidsplanen för vårarbete i trädgården är spräckt med råge men vad gör det? Jorden sprutar upp grönt och skönt likaväl som allehanda ogräs. Det blev sommar med en gång! Än blommar rapsfälten intensivt gult. Det är guld värt!

Rapsfältet mot NO

Lite huller om buller foton som lockar en frusen själ till liv igen! Är det någon som kan hjälpa mig att identifiera den rosa pionen? Jag har aldrig sagt något annat än Barbaras pion. Jag har en Märits pion också men den blommar senare och Lenas pion finns…

Inomhus kan vi glädja oss åt att den gamla svärmorstungan blommar i år igen. Intensiv söt doft och vita futuristiska stjärnor. Den behöver nog en större kruka kan tänkas.

Den här långhelgen har haft högsommartemperaturer  men äppelblom, syrén, rododendron, näva vid fontänen, kinesiskt blåregn som just slagit ut på taket och ett par röda pelargoner, som vänjer sig vid att vara ute, pekar på att det bara är försommar än så länge – högsommarvärme till trots.
Jag är lite lat ikväll och stryker de vetenskapliga namnen. Ett tag tyckte jag det var snobbigt att använda de namnen men det är bara praktiskt. Då vet man ju vad man pratar om. Nu mer minns jag inte namnen automatiskt utan måste kontrollera hela tiden. Det är lite tröttsamt efter en dag i omskolningsbranschen! Luktärter, tomater och alunrot som jag förökat vegetativt från den förväxta plantan, alla har fått större krukor.

Plötsligt kom jag på att jag inte har skrivit det sista inlägget som jag har planerat från besöket i Stockholm i början av maj.  Jag, ja, jag bara klämde in lite trädgård emellan.

En bamsekram från en fysiskt lagom trött människa!/A

 

 

 

 

Författare: Agneta Croneld

Rännstensunge från Stockholm som genom att leva själva livet har konverterat till pensionär i Skåne.

6 tankar om “Trädgården (25) april och maj -17

  1. Fysiskt trött är det bästa sättet att vara trött på! Trädgården är bra på att hjälpa till att sortera tankarna och för att få lite perspektiv på tillvaron. Håller på att vänja mig med att vara ledig på heltid. Det går ganska bra faktiskt!

    • Du kan ju ha mer tid till din skapande sida nu! Det är härligt att ha tid att ” hålla på ” utan att behöva göra uppehåll för att yrkesarbetet kommer emellan! Jag hoppas att tankarna sorteras och inte bara maler på! Det har varit så mycket negativt som jag har haft svårt att få ner till hanterbara tankar.

  2. Härliga bilder! Ja, nu är det njut-tider i trädgården! Jag glömmer tid och rum när jag kommer ut. Hade allt berott på mig hade det inte blivit någon mat i hushållet! Bara kaffe! Det tar ju inte så lång tid att fixa och dessutom är det ju så himla gott att dricka det ute! Man kan vandra runt med sin mugg och planera och tänka på allt roligt man ska göra…….

    • Det är likadant här! Jag går gärna runt med kaffekoppen och filosoferar mellan arbetsstunderna! Jag kunde inte komma i lördags eftersom jag åt frukost i en trädgård i Malmö när träffen hos dig började! Vi får byta ändå 🙂!

  3. Tyvärr kom det bara tre i lördags. Men vi hade trevligt, pratade blommor och drack kaffe! Som sagt, vi byter ändå. Vill du förresten ha fler g av de gula tulpanerna?

    • Ja, tack, gärna! Tulipa sylvestris kommer jag faktiskt ihåg att de heter. Fick fröna av en trädgårdsvän som sa att det skulle vara T. sprengeri men de är röda och jag lärde mig båda namnen på kuppen. Så allt är inte bortblåst ur huvudet men nära på! Jag har inte så mycket på kruka, småbladig mörk alunrot som blommar tidigt och fint, men plantor att dela finns det ju nästan alltid gott om.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s