Pensionär, nyss pensionär!

Ja, men tiden går ju så fort!

Thailand långt bort

6 kommentarer

Mest till dig Carl Victor – men den som vill får läsa denna andra rapport!

När jag tänker på resan så är det många saker som jag kommer tillbaka till. Flodturen med longtailbåten i allt smalare vatten och allt färre hus intill vattnet men desto fler träd. Jag satt långt fram och du och S satt allra främst. När din storebror Pontus var och hälsade på er under julen kommer jag ihåg bilder med stooora varaner upp i träden som böjer sig ut över floden. Då såg ni sju-åtta stycken… medan vi såg två relativt små varaner men o, vad jag tyckte den turen var härlig. Tyvärr tog laddningen i mobilen slut precis när ägaren till båten stannade och gjorde de fina palmbladsfiskarna till er barn. Vad skicklig han var!

Jag funderade mycket på hur den långa båten skulle kunna vända i den smala flodarmen. Jag hade inte fattat att vi åkte på en slinga som kom ut på den stora floden igen. Jag undrar också hur husen, nej, människorna, som bor i husen utmed floden i Surat Thani, klarade sig när det regnade så mycket och länge under monsunen i höstas. Man bor ju, minst sagt, mycket nära floden. Det var nog besvärligt för många i den sydligaste delen av Thailand.

img_6869

Vi var några dagar på Ko Samui och lärde oss att inte uttala det fel för då sa man något opassande. Man ska säga ungefär Kåsa-mui med ett u- och tydligt i-ljud på slutet!
Det var från färjan till Ko Samui som vi såg delfinerna varav en var sällsynt och ROSA!

Ett helt annat sorts vatten var det i den superlånga poolen vid Coconut beach! Svalt och fint att simma i tidiga morgnar före eller efter frukosten. Jag lyckades, som du kanske minns, få en riktig magsjuka (jag avstår från beskrivningar) på det fina stället så jag missade en del där. Jag missade turen till ön…Minns du den stora fina ödlan som bodde i slutet av den där infinite-bassängen? Den hade hittat en fin sval hylla mellan vattnet och bassängkanten. I bakgrunden på sista bilden står du och Allan och tittar på stjärnhimlen med hjälp av den där roliga appen som namngav stjärnor. Minns du vad appen hette?

Så många spännande grönsaker,  goda, saftiga och läskande frukter man kan hitta i såna varma länder som ni bor i just nu. Det var kul att gå med er på fruktmarknaden. Din mamma visade och berättade hela tiden. Du och din pappa ska ju ha frukt med till skolan varje dag och hemma går det väl åt en hel del! Jag sätter gärna i mig mango och andra mogna frukter men åt också med förtjusning det bruna bäret i mitten. Man skalade det lite torra skalet och inuti var det så läskande gott. En vacker blåröd kärna måste spottas ut… På engelska kallas de visst för longan. Något svenskt namn tror jag inte finns. På de sista två bilderna  är det mamma Keo som tar den superstora gulvita kärnan och delar skalet på kärnan och tar fram det genomskinliga och ätliga innandömet. Det var lite som att äta seg råtta, tyckte jag. En av dina favoritfrukter är granatäpple, det vet jag och det är ju gott. Mums nu vattnas det i min mun.

Med detta saftiga slut ändar den andra rapporten. Men det måste bli en tredje! Du känns långt borta men när jag skriver och tittar på bilder så känns du lite närmare trots att Thailand är långt borta. Det är lika långt härifrån och till dig som tvärt om, eller hur!?
Stor kram från farmor!/A

IMG_6932.JPG

Författare: Agneta Croneld

Rännstensunge från Stockholm som genom att leva själva livet har konverterat till pensionär i Skåne.

6 tankar om “Thailand långt bort

 1. Farmor A på æventyr i langtbortistan, tak for at vi måtte læse med over skulderen og for alle eksotiske indtryk. Suk, ja, man kan godt drømme sig til en strandstol på Coconut Beach. Men Amager strand kan gå an. Og der findes jo også det fineste af alt, der kan findes på en strand: børnebørnene 🙂

 2. Vad bra att omvandla Coconut Beach till Amager strand. Det är barnbarnen som avgör kvalitén på själva upplevelsen av stranden! Jag håller med!

 3. Så kul att läsa om en resa lite mer bortom allfarvägarna. Så grönt och frodigt det är utmed floden. Har också varit på Koh Samui för 20 år sedan. Minns att det var en stor skogsbrand då som turligt nog inte tog sig ända till vårt hus. Minns också de fantastiska frukterna så som du beskriver.
  Kram Helene

  • Jag tror att det är lättare att koma till udda platser när man har familjemedlemmar som bor på platsen. Monsuntiden var ovanligt lång och riklig, och slutade bara någon vecka innan vi anlände, så det var verkligen frodigt överallt. Det var en mycket trevlig och rolig resa.

 4. Å, Agneta vilka underbara bilder! Och så roligt att läsa din kärleksfulla text!

  • Visst kan bara bilder förmedla en känsla! Jag är så road av fotografi och med min iPhone blir det ändå hyfsad kvalitet! Är för lat för att släpa med min vanliga kamera!
   Det är härligt att du ser vad som finns bakom orden också :)!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s