Pensionär, nyss pensionär!

Ja, men tiden går ju så fort!

Ljusglimtar under hösten (3) -16

7 kommentarer

När det är grått och kulet behöver vi lampor, brasor, levande ljus, sol och måne. Allt som bidrar med värme och ljus på något sätt. Man kan släcka lampor och tända ljus vid sin morgontvagning, det gör jag. Om radion i fönstret är nyladdad och P1 förser mig med morgonnyheter så trivs jag. Dagen har inte riktigt börjat och det är disigt ute. Vackert!

img_5937

När trädgården inte längre kräver så mycket arbete kan man ändå njuta av händernas arbete. Det är ljusglimtar i mörkret! Jag är inte så flitig med stickorna men har en yllemössa på gång. En mysteriemössa som vi började med på stickcaféet i våras. Mysteriet är att man inte vet hur mössan kommer att se ut. Beskrivningen får man vartefter. Alla stickande vänner är klara med sina utom jag – men inte är det tävling, säg!?
Det är så skönt att g-ö-r-a något med stickor och garn eller med nål och tråd.

SONY DSC

En gammal fotogenlampa lyser i fönstret. En fantastisk uppfinning en gång i tiden. När inte lampan lyser kan en ljusslinga göra mysjobbet under det mörka halvåret. Skymningen kommer och kvällshimlen speglas i fönsterglasen.

img_5964

Jag har tänkt att jag i vinter ska brodera med ylle på en mörk gråsvart tunn yllerock. Just nu håller jag på att ladda för det och har tagit fram en stor broderibok. Jag vet att jag inte ska brodera något som är sött eller traditionellt men jag behöver fräscha upp olika stygn och sömnadssätt. Lust och kreativitet går hand i hand. Det är strålande och intensiva  ljusglimtar det! Fantasier knuffas och bökar i skallen. Jag riktigt längtar att komma igång!

”BRODERI  En guide till den långsamma lyckan” vilken perfekt titel på  boken jag har hämtat från bokhyllan. Jag gör allt så långsamt nu mer –  vilket jag absolut kan acceptera!

img_5961

img_5753

I trädgården har de flesta löv trillat men en del vintergröna växter är fina och det här variegerade getriset lyser upp ett hörn. Jag går rundor och insuper årstiden.  De rödfärgade bladen har trillat och omgivningen byter utseende beroende på ljus och temperatur.

img_5991

Ovan lyser ett ljus i en ljusstake vars fot består av tre delar. Det röda i mitten är ett svenskt gott rött äpple just nu men där kan man sätta vad som helst som kan hålla fast ljuset.

 

Jag fotade utsikten hemifrån en eftermiddag i september. Det är svårt att fånga det öppna landskapet som vi en gång föll för. Skuggor och ljus spelar stor roll den här årstiden.

img_4954

utsikt-hemifran-sep-16

Till slut ett par kvällsbilder med ljusglimtar från samma dag som det första fotot med solen och björken. Här nere är en bild mot sydväst och en tidig kvällshimmel. Den färgglada kulan hänger i vårt sovrumsfönster och den lampan leder oss hem under det mörka halvåret! Vi ser den på långt håll när vi kör hem på de slingrande vägarna.

img_5960

img_5982

Det blir ett fjärde inlägg med ljusglimtar och det viktigaste av allt; några fina mänskliga möten från hösten./A

Författare: Agneta Croneld

Rännstensunge från Stockholm som genom att leva själva livet har konverterat till pensionär i Skåne.

7 tankar om “Ljusglimtar under hösten (3) -16

 1. Det kommer över mig en känsla av lugn när jag läser ditt inlägg! Lugn i naturen och trädgården. Lugn inne med skapande i sakta mak. Jag önskar att jag hade tid att känna det lugnet!
  Kram Karin

  • Så fint att du känner så när du läser detta inlägg men så förfärligt tråkigt att det inte riktigt är där du är nu! Jag såg din lapp i vävstugan och tycker att det är trist att du tar time-out från vävningen till jul. Men jag vet också att man ibland har för mycket att tänka på! Jag hoppas att du blir pratsugen och tittar ner en torsdag! Vi klippte ner plädarna ikväll och jag blev så nöjd med mina mössor! Lena och jag ska vara med när plädarna ruggas hos Kerstin. Det har jag längtat efter att få se!!
   Ljusglimtar till dig!

   • Nä men tänk att plädarna är nerklippta!!!! Det var ju synd att jag inte fick uppleva detta ögonblick! Hoppas att ni alla blev nöjda med era alster!
    Det känns som om jag har tagit ett klokt beslut, känner mig lite mer utvilad redan. Jag har plockat bort mer och har bara varit hemma och stickat i lugn och ro. Skönt! Jag tror nog att det blir en pratstund snart!

 2. Så mysigt att titta in ert vackra hem, Agneta! Visst vill vi ha ljusglimtar. Tycker att det bästa med den här årstiden är just att få tända alla små ljus i olika varianter.
  Så behöver vi förstås alla också ljusglimtar av annat slag. Ett leende, en kram eller ett gott samtal. Sådant som du är så bra på!

  Kram
  Märit

  • Tack, gulle dig,Märit! Det är inte så långt mellan oss men oj så fort tiden flödar! J Man hinner väl inte allt man vill men det är också bra. Just nu har vi en period då vi oftast tar spabad på söndagseftermidagarna. I söndags regnade det stora kalla droppar… ändå är det så skönt avslut på en vecka! Har ni planerat mera? Kramar till er båda!

 3. Tak for alle varme lysglimt – jeg har nydt at kigge på billederne.
  Morsom føljeton med mysteriemössan! og interessant med uldbroderi, ajaj, nu klør det jo i fingrene!

  • Jag njuter att du njuter av… det är ju roligt att skriva blogg då! Jag har sagt till mig själv, lite på skarpen så där; börja inte med yllebroderiet förrän mössan är klar! Därför har jag växelvis skrivit och stickat idag! Perfekt blandning en regnig dag. När du nu är klar med disktrasor och lucialinnen får du sätta händerna i något nytt!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s