Pensionär, nyss pensionär!

Ja, men tiden går ju så fort!

Trädgården (22) bilder från 1 sept 2016

4 kommentarer

Första dagen i första höstmånaden efter det  generella sättet att se på året men meteorologiskt är det fortfarande sommar här i södra Skåne. Tittade ut genom kupans öppna fönster och längtade ut i den soliga morgonen. Det ljusblålila till vänster om springbrunnen är den sena och mycket trevliga Betty Corning! En klematis alltså och hör till Viorna-gruppen.  Tog med kameran på en morgonrockspromenad  och lät den fånga sånt som jag fastnade för just idag. En del rosor har äntligen börjat remontera efter en ovanligt lång viloperiod. Torka, blåst, ösregn…torka, blåst, ösregn…

I trädgården finns det två ganska stora prydnadsaplar som tyvärr inte haft vett att presentera sig så jag vet inte vad de heter. De blommar i ganska skarpt rosa, bladen är lite mörka och träden blir fula tills de små frukterna, som är vackert formade och får fin färg, ger träden en ny karaktär. Mot solen är de förstås rödare än baksidan som jag fotade i morse. Ormhasseln har nötter som mognar och samtidigt hittar man de små små hängena på väg mot nästa säsong! Rosorna Sweet haze och Yellow submarin kommer igen, heja!

I år är det ett äppelår nästan överallt har jag föstått. Gott om vacker frukt som också smakar gott på ett av våra träd.  Solen når ännu inte ner bakom husets vinkel… Rosen heter Schneekoppe, snökullar, och har en fantastisk doft! Den har blommat dåligt i år.

Min man har gjort en sådan liten fin bänk och väggnisch specialanpassad för den lilla väggbrunnen från Marocko som tyvärr frusit sönder i framsidans mosaik. Vi stänger av vattnet och har den i ett förråd över vintern men där blev det för kallt! Än så länge hänger den ihop och vattnet porlar så rart varje dag. Porlande vatten är så fridfullt…

Verandatakets skugga, eller skydd vid regn, gör att vi sommartid ofta sitter vid långa bordet på verandan när det är dags för fika eller lunch.  Jag försöker ha en liten nyplockad, eller nåja, ganska nyplockad bukett på bordet hela tiden. Jag älskar att plocka buketter, i år har det faktiskt varit lite problem så här under senare delen av sommaren – men nu hittade jag lite blommor igen tack vare den senaste tidens regnskurar. Det behövs mer regn många växter har redan börjat växla över till höstfärger.

Jag vände mig om precis innanför köksdörren och tog den sista bilden. Den stora björken, som man bara kan ana till vänster om oxelraden rakt fram, skuggar mycket mer nu än för 20 år sedan men snart nog har solen kommit förbi och jag kan sätta mig och ta lunch på kökstrappan.

Klicka gärna upp bilderna och ha det fint!/A

 

Författare: Agneta Croneld

Rännstensunge från Stockholm som genom att leva själva livet har konverterat till pensionär i Skåne.

4 tankar om “Trädgården (22) bilder från 1 sept 2016

 1. Det finns mycket vackert ännu och dina bilder visar det med tydlighet. Skuggorna blir helt annorlunda nu också, inte bara ljuset. Till exempel är skuggorna från dina oliver så fina på muren vid väggbrunnen, som bara är såå fin. Hoppas den håller länge än.
  Jag var borta förra veckan och har jobbat mycket denna vecka så jag har inte sett trädgården på riktigt på ett tag. Vid min promenad ute nyss såg jag ändå att det börjar falna. Men favoritrosen Crucus rose blommar som en galning.
  //Kram Helene

  • Skuggorna av olivträden är vackrare än själva träden. Började skriva om dem men suddade det! Kul att du var så uppmärksam. Jag fick de där olivträden som skulle slängas och jag har hyfsat dem lite men kan nog ta mer och försöka forma dem. Jag har två låga i större i krukor…en liten lund som du har hos dig! När det gäller väggbrunnen så har vi fått löfte att köpa en med samma mått till inköpspris…Vi får se vad det blir! Jag såg ditt inlägg från resan! Härlig upplevelse förstår jag! Kramar!!!

 2. September er IKKE høst, men sensommer!!!!!
  Nu byder min lille have hverken på lange fotosafarier – dejlige billeder, Agneta!!!! – eller plukning af store blomsterbuketter, højst to tre udvalgte blomsterstilke til mine småsmå vaser, så min morgonrockspromenade tog mig til badebroen, og minsanten om ikke vandet var sommerligt lunt,
  Ja, har jeg jo erklæret tidligere: så længe man kan bade, er det sommer – så må den være sen- eller ej!

  • Det är bra om du badar många veckor till, Margit! Så att vi får ha kvar sommaren länge! Idag, söndag den fjärde, regnar det stilla, och jag känner att jorden tacksamt tar emot regnet. Det stoppar mig/oss lite här i vårt arbete med utemiljön men jag tar tacksamt emot att vara inne också. Att dammsugaren har tittat lite elakt på mig ett tag det struntar jag i denna dag…
   Jag sparar många sommarbilder för att kunna titta tillbaka och påminna mig om sommaren senare när du, Margit, inte badar längre! Nu såg jag på DMI, som har bäst väderprognos även för oss, att det kommer sol och värme i början av veckan, fint då är jag inne idag och det med gott samvete!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s