Pensionär, nyss pensionär!

Ja, men tiden går ju så fort!

Makalösa möten (1)

8 kommentarer

Tänk om man alldeles ohämmat skulle kunna skapa möten mellan människor genom att få till ett mingel över tid och lust och helt utan rim och fason! Jag som äger en imaginär gungstol ordnar resolut ett litet mingelsammelsurium!

Systrarna här nere är mina barnbarn Rebecka och Sara, 2006,  nu är de unga vuxna. Strax efter barndomsgrimaserandet ska de möta den fascinerande Tasha Tudor (1915-2008).

2006 i juli

Jag har bjudit in henne till min trädgård eftersom hon så gärna  ville klä flickorna i romantiska vita kläder och sedan sitta bland mina rosor och teckna flickor bland rosor. Hon är vänlig, bestämd och vet precis vilka linjer hon behöver, man vill knappt säga pip!
Jag njuter av att se henne i arbete och passar på att få tips till trädgården, hennes trädgård har ju sedan länge varit mitt källvatten där jag släcker törst och hämtar inspiration.

– Guldvatten, hävdar hon, är däremot det bästa tipset för en prunkande trädgård. Rebecka som nu har ett nyväckt trädgårdsintresse lyssnar också intresserad. Jag förklarar snabbt vad guldvatten är. Sara tittar fascinerat på de speciella kläder som den gamla damen har på sig och frågar nyfiket. Kläderna är av ett slags  lantligt snitt från tidigare århundraden. Småblommig klänning i blått med förkläde i ett annat blått mönstrat tyg passar precis då det är blåbärstider på gång…ingenting är slumpartat eller en chansning – det är är noga utvalt.

SONY DSC

En bild ur boken Tasha Tudors TRÄDGÅRD utgiven 1997 i Sverige ( Bokförlaget Prisma)

Kanske är det här en av anledningarna till att Sara nu mer syr och ordnar med passande kläder till medeltidsrollspel som kräver såna utstyrslar…vem vet varifrån en ung människas impulser kommer?

De gamla kvinnan lever sin konst; genom trädgård, klädstil, sina böcker och fina illustrationer. Hon tecknar av töserna innan vi fyra långsamt dricker te tillsammans. Den spensliga lilla människan måste snart åka hem till sina djur och trädgården i Vermont. Vilket makalöst möte!  Jag frågar naturligtvis om jag får visa bilder ur boken här i mitt blogginlägg.  – Ja, men det måste synas att det är ur boken och framsidan ska synas med  textförfattarens och fotografens respektive namn! Det här är en bestämd men vänlig dam, som vet hur en slipsten ska dras, och jag önskar att jag kunde ha henne länge, länge i min trädgård men hon avböjer en kopp te till.

 

Mitt näst äldste barnbarn Pontus, årsbarn med Rebecka,  jobbar hårt för att hitta en bra framåtriktning och rätt i den tuffa konkurrensen i artistvärlden.  När han var 14 år och såg en musikal i London sa han: – En dag står jag där!

Här är han i ett avslutande nummer i ‘Cabarevy 2016’ från en föreställning på Wendelsbergs folkhögskola i Mölndal, där han gick  en tvåårig utbildning och nu är han på väg vidare. Till hans hjälp och utveckling har jag lyckats att bjuda hit Fred Astair (1899-1987), steppvirtuosen, som ska ge den unge mannen särskilda tips om vikten av träning och så själva dansen. FA delar gärna sina kunskaper med nya förmågor  och han har med sig en riktigt bra sångpedagog också säger han till mig i telefonen.
Ni får sitta i Kråkvinkeln, säger jag. – The Crow Angle, what’s that? Jag slår nervöst i ordlistan:  – The country town, säger jag trevande. – Sounds nice!  I’ll wait for the young man at the railway station… Allt är underkontroll. Pontus kommer att bli hämtad och glatt överraskad – hur som helst allt flyter på! Jag dukar ut använda vinglas efter några som har suttit i Kråkvikeln och gjort slut på vinet! Sen fixar jag fika, drinkar och tillbehör; nötter, fruktfat och choklad och hoppas det bästa också inför den här träffen.

IMG_4891

Jag såg nyss de här två sitta på verandan och äta i kvällssolen!  Otroligt men, jo, så var det!

Möte på verandan ga ua A

Från början lite blygt och trevande men sen…äntligen jämnåriga och samspelta är de glada att få mötas en sån fin sommardag och påminna varandra lite om framtidsdrömmar och en del bortglömda gamla minnen! – Inte trodde jag att det skulle bli Skåne, säger den ena. -Nä, inte jag heller, svarar den andra.
Det ruskiga i världen tränger sig på genom radions nyheter. De ignorerar radion, de måste anstränga sig för att förtränga vad de nyss har hört, nyheterna är viktiga men just nu vill de stanna där de är i tankarna. De skrattar sedan gott åt de tokiga sakerna som båda samtidigt har varit med om! Exakt samma händelser men ibland med totalt olika perspektiv! Nu och då är förvillande. Det dråpliga förstärker minnet! De går knappt att sluta prata. Kvällen blir sen eftersom det ena minnet ger det andra och de pratar tills sömnen kräver sitt till slut.

Det sista jag tänker den här dagen: Jag gör om det igen! A

Författare: Agneta Croneld

Rännstensunge från Stockholm som genom att leva själva livet har konverterat till pensionär i Skåne.

8 tankar om “Makalösa möten (1)

 1. Ja Tasha Tudor skulle vara rolig att ha på besök i trädgården, undrar vad hon skulle välja för motiv? En sak är jag iallafall säker på, hon skulle inte gå barfota här bland alla tallkottar, eller är det bara min fantasi som inte räcker till! Ska blunda och försöka……nej, hör bara aj, aj,eller på engelska autch, autch fast svagt och milt eftersom det är en fin gammal dam! Se där vad du satte igång Agneta!😉

 2. Hehe, vad roligt Agneta! Det här är tillräckligt knäppt bara för somliga, tror jag! Du hör dit 😉

 3. Tasha Tudor har nok trippet rundt i mange haver, Jeg ved at Charlotte har været plaget af hendes ideer efter at jeg overlod bogen til hende, ja måske har hun af og til været træt af damens udiskuterbare forstillinger om den perfekte haveidyl, hvem kan dog leve op til dem?
  Som ung forestillede jeg mig, at vi fik sendt Mogens Glistrup til tvungen genopdragelse i arbejdskollektivet, det var frydefuldt at se den gamle tykke mande luge gulerødder og skovle kolort!!!
  At møde sig selv som barn – fascinerende ide, den bliver vi ikke færdige med lige på sekundet!

  • Mogens Glistrup…skyffla koskit, haha! Roligt tänkt, Margit, men finns det de bland allmänheten som fortfarande tänker på MG?
   Jag är speciellt glad att du kommenterar mötet mellan barnet och den vuxna personen. Det var det mest makalösa, så därför gillar jag att du noterade det! — Som vanligt!

 4. Efter att ha besökt Den Engelska Trädgården vid Stenshuvud tog jag fram Tasha Tudorboken. Jag hade läst om hennes förklädesrabatter och det var den känslan jag fick när jag gick där bland de fantastiska rabatterna. Aha känslan att så skall jag göra…Härligt tankeexpert Agneta! Ha det!
  AnnA

  • Man har alltid anledning att ta fram boken…min faller snart isär! Men det är väldigt romantiserat och idylliserat. Det kan reta gallfeber på många men dit hör knappast vi – tror jag! Kul att du kommenterade här!

 5. Vilka härliga fantasier du målar upp! En njutning att läsa ett sådant rikt språk. I skolvärlden jobbar vi nu med Läslyftet och på min skola har vi valt skrivutveckling. Jag ställer mig frågan: Nyfikenheten på att utforska språkets möjligheter och lusten att kunna uttrycka sig med hjälp av ett rikt, rikt ordförråd; hur stor är den hos ”dagens ungdomar”. (Oj, oj, oj, det där lät kanske uppgivet?? Det är jag inte, men…)

  • Så viktig uppgift det är med läsandet och skrivandet och att arbeta med det! Skriver gör många ungdomar idag men mest mkt kortfattat, typ sms, typ.
   Jag kan ju säga att jag har samlat på ord sedan jag var liten och utan att veta om att det var vad jag gjorde.
   I skolan får man nog börja tidigt och medvetandegöra eleverna om att det här är viktigt och sen göra upplevelsen av jobbet positivt. Inte vet jag men du kan kanske ha användning för en del material som jag gjorde och använde mig av när jag jobbade på grundskolan. Jag kan mejla det till dig och du kan kasta det eller använda något av det precis som du vill. Jag tror att jag har det kvar i datorn…om det inte kommer så har jag kastat det!
   Tack för att du läste, Bitte!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s