Pensionär, nyss pensionär!

Ja, men tiden går ju så fort!

Vårt sista stora projekt (3)

10 kommentarer

Det är måndag den 8 augusti 2016 och jag försöker sammanfatta det här projektet som vi har jobbat med i ett par år. Det kommer inte att bli totalklart i år heller som vi hade hoppats men det tar vi med ro. De viktigaste funktionerna är på plats så varför hetsa?
Ett fönster i husets lilla ovanvåning är öppet mot sommaren och i det nya uterummet Kråkvinkeln glänser glasmosaiken olika. Allt beror på ljuset!

Nej, nej, det skulle inte bli någon bad-damm i vår trädgård. Men visst, det hade blivit vackert, så vackert. Ett smycke, en lunga, ett paradis… Jag har fortfarande en bild i huvudet men den får bli kvar där. Jag är fullt nöjd och glad men utvecklingen blev oväntad! Vi hittade flera berättelser om misslyckade och igenslammade bad-dammar som inte skötts efter ordning och vi insåg att skötseln i framtiden på alla sätt skulle kräva för mycket av oss. Så vi ältade inte detta vidare men funderade mycket på vad vi skulle göra med vår nyvunna solbelysta yta längst upp på tomten! De fällda träden gick inte att resa igen.
Trots att vi faktiskt egentligen har tröttnat på de där stora trädgårdsmässorna, som också är pryl- kläd- hus- och villamässor, så åkte vi till Malmö en dag i mars 2015 för att känna in den kommande säsongen…och gick ut därifrån med en beställning på ett stort spabad för sju personer! Vi hade ju redan ett banklån…men att vi ville ha ett sånt spabad visste vi inte och vi hade aldrig  någonsin pratat om något liknande. Något som absolut inte var vackert och alls inte renades biologiskt – men som man kunde använda under alla årstider, få massage av och slappna av i… och dessutom kunna göra det utomhus året runt!

Jag hade av en gammal arbetskamrat, som ofta berättade om den familjens varma spabad under stjärnorna, fått höra hur rogivande och skönt det var. Hur middagar med vänner kunde avslutas med ett varmt bad. Jag tror det tilltalade mig det där att vara varm om kroppen men sval om knoppen och bada under stjärnorna och min man som alls inte gillar kallt vatten verkade mycket nöjd och glad. Baljan skulle levereras i augusti och driften måste igång före vintern så inget stod ute och frös sönder. Ingen tid att spilla alltså!

Nu behövdes nya tag; planering, byggbudget, stubbortdragning, grävning, inköp av diverse byggmateriel och det innebar prisjämförelser, kvalitetsavvägning, besök på byggvaruhus, brädgårdar och inspirationsställen mm. I april grävdes det för badbalja och lång mur och sidor på det uterum som vi sen kom att kalla Kråkvinkeln. Vi skrev långa listor vad som behövde göras, beställas och fixas inför leveransen av själva baljan. Vi byggde så länge det var möjligt under hösten 2015 efter badpremiären i oktober. Vilken känsla!

Vi ska plantera klätterväxter, helst vintergröna sådana, på utsidan av muren, när också den sidan är putsad, här stod ju en ”mur av slygrönt” och höga pilar tidigare. Det kommer att se bättre ut på långt håll då! Någon plantering lär vi inte hinna med i år, tror vi.

Några vänner och min son, han med skruvtvingen 🙂  har hjälpt till några gånger men annars har min man byggt allt själv. Jag är hans allra största beundrare eftersom allt han gör blir noga och fint gjort. Jag är aktiv när det gäller planering, val av material och liknande men jag kan inte såga rakt, spikarna kroknar, måtten blir fel och…! Ett estetisk sinnelag äger jag och har ganska bestämda åsikter om vad jag tycker är tilltalande och hur jag skulle vilja ha det. Vi enas alltid efter givande diskussioner. Det är så roligt!
Innan Kråkvinkeln var färdiginredd så var det många timmars letande efter de rätta möblerna till de rätta priserna. Vi har handlat både på nätet och i affärer och ofta när det har varit nedsatta priser. Den vackra glasmosaiken Pearl Rainbow från Höganäs var inte gratis, kan jag berätta, men frostsäker och så vacker!  Det skimrar och glänser där ljuset faller annars ser det svart ut. Ljuset kommer från alla håll!

SONY DSC

Pearl Rainbow, frostsäker glasmosaik från Höganäs – här fattas ett förhänge som ska dölja förvaring under bänken. Tyget har vi redan köpt så snart är allt klart.

Stallfönstren i järn är nytillverkade efter gammal skånsk förlaga och säljs utan glas. Se flera modeller i andra fotomontaget här ovan. De kommer från Qvesarum som ligger nära Flyinge här i Skåne. Nu är fönstren förstås glasade! Bordet köpte vi på nätet så det var pirrigt innan vi hade sett det i verkligheten men det var mycket snyggt och fint. I Malmö finns det en dansk möbelfirma som heter ILVA och en Österrikisk som heter Lutz. På Lutz hittade vi de snygga svarta lamporna med hissanordningar och på ILVA köpte vi de svarta stolarna. Allt till nedsatta priser…
På motsatta insidan av Kråkvinkeln ville vi väga upp det ”stiliga” genom att leka lite mer. Glasmosaiken och de tokiga barnlamporna med det mjuka ljuset gör det lekfullt tillsammans med de sneda vinklarna. Pelargoner älskar värmen och ljuset i rummet så nu har jag burit ut fler pelargoner. Soliga sommardagar blir det väldigt varmt och då skjuts dörrarna mot spabadet upp och små vädringsfönster i stallfönstren öppnas. I bästa fall fläktar det runt lite.Det ska bli spännande att se hur temperaturen beter sig där inne i höst. Vi har skaffat en gasolkamin för sena höstsittningar…glögg med dopp kanske?!
Jag vill naturligtvis avsluta de här inläggen, med ett fjärde, med helhetsbilder av utemiljön men…vi får se när det kan bli!  Det fattas glas i den långa murdelen, putsning, markarbeten, en liten omklädningshytt och en soluppvärmd dusch, en annan vattenpost i närheten samt den så viktiga växtligheten! Vad mycket det lät! Lite blir gjort i höst och resten lugnar vi oss med!
Här har vi och många gäster haft mycket roligt denna fina sommar och vi har badat många härliga bad ända sedan i höstas; under stjärnorna, med frost i polisongerna, i stekande sol, tidiga lite disiga vårlördagar och andra gånger med snöhögar runt om!
Vi ses! Men hoppa inte över miljöbilderna här nere! /A

Författare: Agneta Croneld

Rännstensunge från Stockholm som genom att leva själva livet har konverterat till pensionär i Skåne.

10 tankar om “Vårt sista stora projekt (3)

 1. Bara det inte blir ”yttersta domen i Kråkvinkel”! För detaljer om denna märkliga händelse (beskriven redan 1839) se den här sidan på Projekt Runeberg: http://runeberg.org/eldbrand/0099.html .
  Augustihälsningar från klasskamrat Björn N

  • Jo, det kommer säkert bli precis så där fast först om flera årtusenden! Tack, Björn! Hoppas sommaren har behandlat dig väl och att den fortgår ännu en tid!
   Sensommardito från klasskamrat Agneta

 2. Jag tillhör ju de lyckliga som fått njuta bad och Kråkvinkelhäng; det är verkligen något fantastiskt ni skapat! Varenda detalj helt rätt, men vet du att jag missat mosaikbänken?! Hur gick det till? Den är ju så vacker. Jag måste nog besöka er snart igen…

  • Jaaa, gör det, Bitte! Men du missade inte mosaikbänken, den var ännu inte byggd när ni var här! Den är vårt egna påhitt och platsbyggd. Vi hade ett tillfälligt bord med lite konstiga mått och duk på platsen…

 3. Tack, så skönt Agneta att jag inte är så hopplöst ouppmärksam som jag befarade.

 4. Men så fantastiskt vackert. Och så bra att ni tog i lite när det gäller ytan att så att ni får plats med rejält bord och lite inredning. I vårt klimat förlänger sådana rum verkligen säsongerna. Och visst blir det fler bad när det hänger ihop med Kråkvinkeln?
  Vi har ett ganska stort orangeri och tanken var att vi skulle ha ett badkar där inne, men det blev inte så (och det är bra). Men vi kanske ska fundera på en badtunna utanför (nu ser vår tomt dock helt annorlunda ut än din). Har inte tänkt på det förrän jag ser ditt inlägg.
  //Helene

  • Jo, det har blivit många bad i sommar efter att vi börjat använda Kråkvinkeln. Plötsligt säger någon JAG VILL BADA! Ja, så gör man det – en eller flera. Jag kan verkligen rekommendera det! Om man har ett vedeldat bad så kan det ju inte bli lika spontant förstås.
   Tack för positiv respons!

 5. Det har blivit fantastiskt fint i Kråkvinkeln! Jag får nog snart komma på en ny ”inspektion”!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s