Pensionär, nyss pensionär!

Ja, men tiden går ju så fort!

Vårt sista stora projekt (1)

2 kommentarer

För tre år sedan började vi fantisera och drömma om ett större projekt. Vi vägde för och nackdelar, funderade om vi både fysiskt och ekonomiskt orkade med ett stort projekt till. När vi väl hade bestämt oss började vi röja i vårt roddiga sydöstra hörn av trädgården!
Jag rebloggar inlägget ”Vi ska anlägga en bad-damm” som publicerades i juli för två år sedan. En extra glad kväll före midsommar dansade jag loss vid midnatt på ett nytt golv i vårt nya uterum som är en viktig del av helheten. Jag ville prova om golvkonstruktionen höll för lite vild fridans. Ja, så klart det gjorde det! Sen kommer förhoppningsvis inläggen i en ganska rask takt allt eftersom jag hinner skriva och leta rätt bilder! Det är alltså en ganska lång tid som har förflutit från de första tankarna till nästan färdigt så inte undra på att musiken sätts på hög nivå och…

 

Här nere kommer inlägget från 11 juli 2014

Vi ska anlägga en bad-damm!

Förra året bestämde vi oss för att i år börja anlägga en bad-damm. (Man måste sätta bindestreck för annars blir det baddamm som rimmar på Saddam).
Vi har tänkt försöka få den i funktionsdugligt skick till nästa sommar. Visserligen har vi inte långt till havet men det här är till för svalkande dopp vid egen brygga. I Österrike och Tyskland är det vanligare med sådana baddammar, har vi förstått, men här i Sverige har det inte slagit så bra. Vi har en massa saker att lära på vägen. Vi pratade med en kunnig man som berättade hur viktigt det var att man gör så att reningen av vattnet fungerar tillfredsställande. En baddamm renas utan kemikalier på så vis att vattnet filtreras genom lavastenar i viket det är planterat en mängd växter som hjälper till med reningsprocessen. På bilder vi har sett är det ofta mycket vackert arrangerat. Ett smycke till trädgården alltså.
En bad-damm passar bättre in i vår miljö än en pool som dessutom blir mycket dyrare. Storleksmässigt har vi tänkt oss ca 10×5 meter – fast med två raka sidor och resten organiskt formade.
Nu har vi börjat röja det sydöstra hörnet av tomten. På det stället har vi förvarat väldigt mycket byggskrot, bra-att-ha-saker, det fanns flera halvdöda fruktträd , massor med sly, delar av min asylrabatt (där man förvarar växter som man inte vet var de ska planteras någonstans), en gammal komposthög, en vanlig jordhög och så tätt bevuxet att man inte hade kontakt med någon som helst utsikt. Vi är medvetna om att vi kommer att få problem med inblås av snö i vinter men vi måste ta ner träden efter skörden, gräva dammen efter det men i alla fall innan nästa sådd… Massor av logistik.
I den värsta värmeböljan har min man röjt ett riktigt stort område från allt utom de stora popplarna. De behöver vi hjälp att ta ner!
Popplar, utsikt och hav (Medium)
Utsikt från blivande dammomådet (Medium)
Men redan nu… Vilken öppning, vilket ljus och där borta syns havet – fantasin skenar och jag börjar se hur det kan komma att bli.
Det här är verkligen spännande och intressant. Nu kan vi snart börja vara lite kreativa och diskutera HUR det ska komma att se ut och samtidigt måste vi läsa och ta reda på en massa fakta!
Nu är det igång i alla fall! Det här är det roligaste vi vet; att skapa något nytt och få ta i ordentligt…

Nu är det den 26 juli 2016 och i bästa fall är vi färdiga med allt innan vintern kommer. Men inte gjorde vi som vi tänkte, det blev delvis så men ändå inte!

Vi ses snart igen, hej!/A

Författare: Agneta Croneld

Rännstensunge från Stockholm som genom att leva själva livet har konverterat till pensionär i Skåne.

2 tankar om “Vårt sista stora projekt (1)

  1. Minns det inlägget och hoppades att det skulle komma en fortsättning – och nu kommer den. Lycka till med projektet och rapportera under tiden. Få har ju plats och möjlighet så ni blir lite pionjärer även om det finns fler.
    //Kram Helene

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s