Pensionär, nyss pensionär!

Ja, men tiden går ju så fort!

En härligt härlig helg

12 kommentarer

Helgen är ju nu mer hela veckoslutet med fredagsmys och allt. När jag var liten så kommer jag ihåg att vi fick lära oss att ordet helg hör bara ihop med de stora helgerna; påsk, midsommar och jul. Det hade ingenting med veckosluten att göra, så det så!

I fredags så var jag på en  mycket speciell förlovningsfest. Jag var inbjuden av den blivande fästmannen, en palestinsk elev från min SFI-tid, och jag skulle alltså delta i kvinnofesten där många av kvinnorna tagit av sig sjalarna och släppt ut sina hår för att äta och dansa tillsammans. Gästerna var många och några kände jag redan.
Särskilt de unga kvinnorna frossade i att dansa i åtsittande klänningar, glitter och höga klackar. Folk kom samtidigt med fat och skålar med hemlagad mat och andra kom med presenter.
Medan orientalisk musik manade oss upp till dans, systrar emellan i alla åldrar, storlekar och nationaliteter så pågick samtidigt organiserandet med maten, presenterna och två stolar ställdes på podiet. Jag dansade av hjärtans lust och på dansgolvet blandades åldrar och dansstilar. Sååå roligt!
Eftersom jag redan var upptagen på fredagskvällen, då jag blev bjuden, kunde jag tyvärr inte vara kvar andra halvan av festen då när fästmannen skulle dyka upp – men jag ville verkligen inte avstå från hela festen!

Den vackra syriska fästmön dansade så småningom in med högburet huvud och jubel utbröt o lokalen. Vi dansade henne till mötes och efter en stund bjöds vi fram till buffébordet som var uppdukat; ris med kanel, dolmar av flera slag, inbakad köttfärs, kycklingklubbor, sallader och mycket mer. Och på ett eget bord vid sidan av stod en stor elegant tårta.Var det förlovning eller bröllop, kunde man ju undra!

IMG_3986[1]
Jag missade tyvärr en viktig del av kalaset;  alla kvinnor som dagligen bär sjal officiellt tog ”i halvtid”av sig festkläderna och täckte återigen sina hår, alla utom fästmön, efter en stund så anlände fästmannen och fästmöns föräldrar och själva förlovningsceremonin ägde rum. Klockan kvart i två på natten messade fästmannen TACK till mig, det var väl för presenten kan jag tro.
Dagen efter fick jag en fyllig rapport av en god vän. Synd att man inte kan dela på sig och vara på två ställen samtidigt! Utifrån dessa upplevelser har jag en del funderingar som jag  måste gå och tänka på lite grann! Eftersom musiken spelades med hög volym var det svårt att samtala eller ställa befogade frågor till någon som hade kunnat svara. En helt ny och spännande upplevelse var det i alla fall!

Lördagen var vikt för ett besök på Malmö Garden Show. Underbart högsommarväder och spännande små visningsträdgårdar med fina växter och roliga idéer, parallellt med de vanliga och välskötta trädgårdarna där i Slottsparken. Jag blev väldigt fascinerad av en paradoxal plantering med olika lägre, lite kärva och stela barrträd i en matta av skira rosenskäror och blekgul krasse och annan tätplanterad och slingrande grönska. Det var originellt och kanske omöjligt i en trädgård men det utmanade tanken och det är ju roligt. Det var för många människor som skymde sikten för just denna trädgård men det är fint att bara uppleva och inte behöva fota hela tiden. Här är ett litet bildspel av sånt som fastnade på bild trots allt!

Detta bildspel kräver JavaScript.

Marknadsplatsen var verkligen stor med massor av försäljare med många lockande utbud. Jag träffade en trädgårdsvän som jag visste fanns där någon stans och köpte några spännande störbönor.

Söndagen ägnade vi åt vårt eget ställe! Min man den glade snickaren, muraren och fixaren ägnade sig hela dagen åt vårt sista, inte senaste, stora projekt där ett delmål ska vara klart till midsommar. Jag sköter i såna lägen markservicen och ägnade mig åt trädgården i långsam promenadtakt och njöt varje stund.

Vi förmiddagsfikade på rätt ställe under blommande gull- och blåregn.

SONY DSC

Blåregnet heter Wisteria sinensis ‘Formosa’

Tre inlägg i rad har beskrivit mitt pensionärsliv i en sorts dagboksform. Nu är jag trött på det och säkert ni också!  Tack, för att just du läser! /A

 

 

Författare: Agneta Croneld

Rännstensunge från Stockholm som genom att leva själva livet har konverterat till pensionär i Skåne.

12 tankar om “En härligt härlig helg

 1. Inte kan man ju bli trött på att läsa om ditt pensionärsliv Agneta, särskilt inte när det händer så många trevliga saker på kort tid!:) Så intressant att få vara med på förlovningsfesten! Tack för att du berättade!
  Vilken fin tid det är, både att få njuta av andras trädgårdar och egen! Det är härligt att fika ute i trädgården nu (det där man drömmer om ibland på vintern).

 2. Det är väl jag som är trött på mig själv 😉 men det är klart att jag är glad att någon läser och kommenterar! (Jag ser i statistiken att de flesta läser utan att skriva något ).
  Ja-a-a, det är verkligen mycket ljuvligt ute och idag har det regnat några ordentliga skurar vilket trädgården behöver så jag är glad. Nu skiner solen igen och jag ska gå ut igen!

 3. Viken tårta förresten! Man tänker nog mer på bröllop än förlovning.
  Vi har inget härligt gullregn och blåregn att sitta under men satt just och fikade med Marita o L-O här på altanen. Härligt väder och äppelträden blommar så de är helvita. Njuuuter sååå!

  • Det ska man göra så här års, packa in i sig själv allt det härliga och spara till den mörka tiden…Det är så vi klarar den tiden. Ni har ju en härlig altan, det är bara att passa på! Här är äppelträden redan överblommade och trädgårdsvallmon började blomma idag. Det har aldrig skett så tidigt!

 4. Protest!! Ikke træt, altid noget fint at læse eller se på, fyfy, ikke sige sådan!
  F.eks et eksotisk bryllup, åh hvor spændende at deltage, …. eller Malmø Garden Show, ville gerne have set,…… eller bare et forførende billede af det helt rette sted til formiddagskaffen!

 5. Jag tröttnar inte på att läsa det du skriver. Alltid något av intresse. Ibland kommenterar jag, ibland inte – men läser gör jag alltid!
  Vilken spännande fest du var med om. Det är intressant att få uppleva andra kulturer. Jag har en gång varit på en muslimsk begravning och det var ju både sorgligt och intressant. Det var en liten pojke vi hade i skolan.
  Malmö Garden Show hann jag tyvärr inte med i år, men njöt av det vackra vädret gjorde jag i alla fall! Det är underbara trädgårdsstunder nu!

  • Jaaa, Karin, jag uppskattar så att du läser! Det är det viktigaste, när man skriver, är att det finns l-ä-s-a-r-e! Utan dem vore det totalt meningslöst! Utan dig vore det betydelselöst alltså! Tack!

 6. Agneta, nu hoppas jag att detta går fram. Jag har försökt många gånger, men inte lyckats. Jag tycker om att läsa det du skriver, då det är både djupt, tänkvärt och roligt. Även om jag inte kommer fram, jag läser och njuter. Ha en bra sommar

  • Bitte i Bjuv! Tack, söta du, den kommentaren läste jag alldeles nyss. Jag blir varm inombords…och jag vet hur frustrerande det är att inte kunna kommentera när man vill. Jag läser en blogg som jag ibland har lyckats kommentera men för det mesta går det inte! Jag tänkte inte sluta att skriva men var bara helt enkelt trött på mig själv. Det blir man ibland och kanske inte bara jag!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s