Pensionär, nyss pensionär!

Ja, men tiden går ju så fort!

Trädgården (20) och årlig dramatik

4 kommentarer

Mars och april är snart till ända och varje år är det samma sorts dramatik som uppstår. Utgången är känd men samma pirrande oro och förväntan uppfyller hela kroppen. Hur kan detta gråa, bruna och trötta bli något rikt levande och få färg? Allt ser så dött ut!
Hur ska jag  hinna hacka, rensa, gräva, grodda, rycka, klippa, hugga, flytta, sätta och så allt som behövs? Men vem säger egentligen att jag MÅSTE? Jag har ingen Luther eller någon gammal översittare eller sträng trädgårdsmästare på axeln – inte vad jag vet i alla fall.
Jag gör vad jag vill och orkar!
På något konstifikt vis så går det! Det är till och med njutbart och mycket roligt under tiden. Kanske sänker jag nivån år för år utan att egentligen reflektera över det.
Mars är julrosornas högtid och de olika sorterna knoppas och blommar efterhand. En STOR favorit så här års! De trivs här i skånska lerjorden och verkar inte alls behöva den surjord som jag trodde förr! Varifrån kommer den idén?

För många år sedan köpte jag en liten frösådd svavelpion, det fanns inget löfte om en svavelgul blomma…jag misstänker att den blir köttfärgad men o så roligt att den vill blomma! En endaste knopp kan ge mycket förväntan. Jag skällde på den förra året och varnade med pekfingret sträckt i luften; blomma… och om du inte blommar så gräver jag upp dig! Den hörde tydligen på vad jag varnade för. Äntligen, äntligen en knopp!

Den rara praktikan som jag har tryckt på en handduk säger om mars; man ska klippa, rensa och gödsla, vattna vintergrönt och beskär äpple och päron. Det mesta är gjort utom att gödsla…men det ska jag göra! Snart…om inte i morgon så dagen efter…i bästa fall!
För april gäller det att man ska luckra jorden, förså och sätta potatis. Har försått lite örter, har satt potatis på groddning men varit dålig på att luckra jorden. Ändå tror jag att det är bland det viktigaste…mycket tungt är det, mina vänner, med lerjord! Därför borde jag bli bättre på detta! Jag tar hjälp till det jobbet, måste om jag ska orka!

Det knoppas och färger kommer till, grönskan ökar och blad skjuter sina spetsar upp ut jorden! Det doftar mörkt och mullrikt, jorden andas långsamt ut vintern och mildare dofter utvecklas. Man blir varm inombords trots att april 2016 är kall och solfattig.

Aprilvädret och precis så opålitligt som det sägs! Utsikten mot väster är alltid intressant för där kommer molnen seglandes från Danmark, Nordsjön och ännu längre bort från Atlanten. Det blåser väldigt ofta här och det är inte lätt att vänja sig MEN allt annat uppväger vinden, tro det eller ej!

Närheten till havet har vissa nackdelar men o, så många fler fördelar. September är en sommarmånad hos oss och ni ser hur långt det har kommit redan i mars och april! Aprikosblommor och persikoblommor har snart blommat över och narcissernas tid är snart förbi men så mycket mer väntar oss i maj och…

det är lätt att glömma att allt har sin tid. Nu är det några dagar kvar i april och jag tänker hinna gödsla och luckra och framför allt NJUTA! Gör det du också! Med eller utan trädgård så njuter man av ljuset och allt fint som komma skall!/A

Författare: Agneta Croneld

Rännstensunge från Stockholm som genom att leva själva livet har konverterat till pensionär i Skåne.

4 tankar om “Trädgården (20) och årlig dramatik

  1. Åh så många underbara bilder!!! Visst är det njutningens och väntans tid nu. Jag går ett varv i trädgården varje dag och man nästan ser förändringar dag från dag! Idag kommer en kär trädgårdsvän och ska gräva upp lite blommor ur mina rabatter och hon har lovat att ha något med sig också…………

  2. Dejlige billleder – ja, præcis sådan ser foråret ud :). Nydelse, men lidt af en kølig fornøjelse, end så længe!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s