Pensionär, nyss pensionär!

Ja, men tiden går ju så fort!

Dagsfärskt

8 kommentarer

Dagsfärska bilder från trädgården får illustrera inlägget och förklaringen kommer sist.
Just nu känns så gott som allting utomhus alldeles färskt, nytt fräscht och ibland även skört. Man kan inte kliva överallt och får var försiktig då det rensas i rabatterna så att inga stjälkar eller knoppar bryts.

SONY DSC

Min man hävdar att en tidning måste vara dagsfärsk och finnas till frukosten – annars får det vara. När jag var liten hade vi bara kvällstidningen Aftonbladet och den kom sent på eftermiddagen. Där kunde jag hitta små suspekta bilder på halvnakna kvinnor och underliga annonser jag inte förstod. Nu mer är det allt färre som läser morgontidningar och Aftonbladet konkurrerar med sig själv genom att ha rörliga och färska nyheter på nätet.

SONY DSC

Just nu har vi bara en så kallad helgprenumeration på en morgontidning. Det betyder att det kan läsas färsk morgontidning även här ute på landet  på fre-, lör- och söndagar. Härliga tider med utdragna frukostar och kulturbilaga och andra bilagor som läses mer eller mindre noga!  Nätets nyheter tycker jag ger mindre och prasslet av sidorna är så hemtrevligt bekanta ihop med kaffe- och tesörplet. När vi, nu mer, då och då är utan morgontidning lyssnar jag på de dagsfärska nyheterna i utmärkta P1. Nyhetssnabba radion är ju ändå mitt universitet och min sällskapshund!

SONY DSC

SONY DSC

 

Pressad apelsinjuice ska också vara dagsfärsk och helst alldeles nygjord! Jag är lite lat och äter hellre hela frukter än gör juice av dem men bjuds det på färskpressat så njuter jag!

SONY DSC

SONY DSC

 

 

 

 

 

På min barndomsgata i kungliga hufvudstaden bodde vi precis bredvid en liten mjölkaffär med dagsfärsk mjölk, andra mejeriprodukter och ett par sorters nybakat bröd. Man kunde köpa ett färskt vitt långfranska med eller utan vallmofrön, då kallades det för bergis, eller en alldeles mjuk, brun och söt limpa. Ville vi ha fler sorter kunde man gå till bageriet en liten bit längre bort på gatan. Ärligt talat så var brödsorterna ändå ganska få och tråkiga jämfört med dagens stora utbud. Tänk på alla surdegsbröd som har kommit och andra typer av frörika och grova bröd som har berikat brödkulturen flera hundra procent.
Det var inte ofta min mamma bakade men när man fick ljumma bitar av skrädakakor med smältande smör så var det fest och man var himmelskt lycklig.

SONY DSCSONY DSC

Nu har jag kunnat börjat skörda dagsfärska bladgrönsaker och persilja som jag odlar i köket under en växtlampa men snart, snart blir det mer dagsfärskt att ta in till köket. Sallader, örter, tomater…och vad jag nu mer får för mig att odla i år på en ganska liten yta.
Jag önskar att jag hade anlagt en köksträdgård för länge sedan men nu drömmer jag för bara andra eller tredje året i rad återigen om att ha en. Drömma kan även en pensionär behöva göra..

SONY DSC

SONY DSC

Dagsfärska bilder är inte så dumma de heller. Idag, den andra maj, fyller en kär vän år och jag gick ut i den underbara morgonsolen, i en alldeles inte lika underbar morgonrock, med min riktiga kamera i högsta hugg för att ta dagsfärska bilder på vad min vän skulle se om hon vore här idag!
Det var då jag kom på rubriken DAGSFÄRSKT som ledde associationerna och pladdret i det här inlägget. Men då hade  min man ännu inte kommit hem från jobbet. Han som hämtade spade och fortsatte mitt dagsverke i flödande sen eftermiddagssol! I morgon är det tisdag och det finns varken dagsfärsk tidning eller nybakat bröd men jag tror att vi vaknar till en lika fin dag som idag då mycket roligt blev gjort!/A

SONY DSC

Författare: Agneta Croneld

Rännstensunge från Stockholm som genom att leva själva livet har konverterat till pensionär i Skåne.

8 tankar om “Dagsfärskt

 1. Jag är sur för att jag sabbade layouten på det här inlägget! Bara så ni vet! Jag vill ha det snyggt och estetiskt och detta är bara grrr!

 2. Her kommer en ikke helt, men næsten dagsfrisk kommentar: layouten på indlægget ser anderledes ud på den man først får, når man klikker sig ind, og på den man får, når man vil kommentere – den første er smallere og presser tekst og billeder ind efter eget forgodtbefindende.
  Under alle omstændigheder sætter jeg stor pris på alt det dagsfriske i dit indlæg!

  • Texten är viktigast men bilderna kan ju lyfta…tur att du uppskattar det i alla fall.
   Jo, det är ju det att det inte blev någon ordning på allting – som Pippi L säger. En mig närstående person korrekturläste och gjorde ett klick och så var allt…hullerombuller! Nå, det är förlåtet och…det är verkligen inte hela världen!
   Hör du vi kanske inte hinner cykla i maj även om det var din önskan. Det är så mycket nu och om vi träffas och planerar med karta så—tar vi det på mail!

 3. Haha – der er noget mærkeligt med perspektivet: jo nærmere man kommmer, des kortere bliver måneden! Endnu ser juni fremkommelig ud, lad os mødes i indbakkerne 🙂

 4. Jeg anede, at ordet ville volde knuder (spørg nu bare ikke, hvad knuder betyder!): inkorgen. Herfra kan vi måske planlægge nogle smukkere omgivelser til næste møde?

 5. För mig är det lika fina bilder som vanligt! Och lika fin text! Du har för stora krav på dig själv!

  • Nej, faktiskt inte, men det var snälla ord! Själva bilderna är jag nöjd med och texten också, det är hopsättningen, fördelningen mellan text o bild felar…men nu är jag glad ändå o redan i morse kändes det ok!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s