Pensionär, nyss pensionär!

Ja, men tiden går ju så fort!

Bygga koja

10 kommentarer

Förutsättning ett: Människa ligger på kvällen utan att kunna sova.

Människan kan vara en liten flicka på fem år, eller en som just blivit tio, tretton eller sexton. Flickan kan absolut vara en ung mamma, så en lite mognare och studerande mamma som sen är en yrkesarbetande kvinna. Åren går och människan blir farmor och mormor och livet förändras med ojämna mellanrum och ibland ligger den här lite äldre människan fortfarande och väntar på sömnen. Även när pensionärsåldern har inträtt händer det att sömnen icke infinner sig trots att dagen har varit full med göromål.

Förutsättning två: En fristad i form av en koja ska byggas.

Det är sommar och när flickan är liten bygger hon alltid med skogens material. Granris i botten och flätade grenar runt granens stam som tak. En sorts vadderad blå sovsäck har hon fått med sig och i den kryper hon ner och somnar ensam till skogens sövande sus.

IMG_2538

Förutsättning tre: Saker och material väljs ut i alfabetisk ordning.

Det är sommar när  skolflickan bygger en koja i en kilformad bergsklyfta och täcker noga så att det är torrt och fint inne i kojan. Utanför kan lägerelden brinna och djuren hållas borta. Hon får ha saker i kojan från A till Ö. Hon börjar med  f…ficklampa…men a?  Anorak, ja, vindtät och bra… men b? Byxor…så klart byxor måste hon ha. C…vänta, c…

En senare period, när människan studerar, och sömnen inte infaller som den ska består kojbygget av saker på engelska; from A to Z och om orden infinner sig och kojan blir färdig så kan abstrakta substantiv från a till ö vara en hjälp in i sömnen!
Den förlösande sömnen kommer alltid innan bokstäverna är slut!

Under en ganska lång period är inte årstiden så bestämd och i kojbyggarleken väljs nu material i alfabetisk ordning utifrån de saker som finns inne hus eller uthus. Lite olika förutsättningar varje gång. Eller så inrättar den sömnlösa en liten bostad i jordkällaren eller i föräldrarnas pyttelilla gäststuga. Det smattrar mot taket av regn eller hagel och elden knastrar gemytligt i vedspisen. Det där är den bekväma vägen till sömnen.

Så småningom är det senhöst och vintern är på väg till den täta granskogen och den lite mer mogna, eller säg äldre, människan vrider sig i sängen för att sova. Flyttar kudden och ja, börjar bygga en konstruktion som ska hålla för väder och vind och vara möjlig att värma upp!  Ibland är inga detaljer med men ibland ingår, förutom byggmaterial, mat, kläder och saker…

Alpackapläd… brädgolv… chinchillapäls… duntäcke… e…e… fårskinn… gasolkamin, H2O-kärl, isolermaterial… j… jeanstygrulle… kupoltält…  l… l… madrass… n… n…o… o… presenningar… q… q-  rep… stör… t… tändsticksförpackning…  ullmatta… vedkamin… x… x-  yxa… zebraskinn… å… å… ä… älgskinn… ö… ö…

En grov stör fästs mellan två stammar och en stor presenning läggs över och fästs i backen med trädklykor. Ett litet kupoltält sätts upp under presenningen och…

Så där ja, jag har alltså hållit på hela livet med dessa insomningsfantasier och det har aldrig handlat om någon fara för min del! Det har bara handlat om att få bygga en ombonad och mysig koja att få somna i! Det är bara det att kojan sällan hinner bli färdig eftersom jag somnar innan jag har tänkt ut saker på alla bokstäver!  Natti, natti!

Jag bygger fortfarande kojor eller inreder jordkulor om jag inte kan somna!

Det här var en repris från 2016, lev väl och blomstra!/Agneta

Författare: Agneta Croneld

Rännstensunge från Stockholm som genom att leva själva livet har konverterat till pensionär i Skåne.

10 tankar om “Bygga koja

 1. Underbart att följa dona buggen i min vakna natt! Sov sött kram Bitte

  Vänligaste hälsningar från Bitte

 2. Låter så mysigt så att jag som inte har svårt att somna kan tänka mig en sömnlös kväll. Ska föreslå det till barnbarnet som brukar fråga: mormor vad ska jag tänka på så jag kan somna?

 3. Det här har du berättat så jag hört någon gång förut men jag har aldrig provat att bygga mig en koja själv. Jag har så många sömnlösa nätter så det måste jag ju göra. Det låter faktiskt mysigt………

 4. Det kan nog ta tid att komma in i det men det är ju alltid vart ett försök! Sömnlösa nätter är så jobbiga! Jag hoppas du finner ett sätt! Kraaam!

 5. Det lyder ganske indbydende, det der med at bygge en hytte …….og hvis man går i stå, eller bliver i tvivl om reglerne, kan man så ringe til producenten ???? 🙂
  Hmm, ja en del erfaring med søvnløse nætter må jeg erkende at have indsamlet mellem år og dag. For længe siden så jeg et postkort for mig, gik ind i billedet, blev hurtigt ført ind i halvdrømme – og så sov jeg.
  I dag ( men altså når det er ‘nat’!) bruger jeg tit et eller andet at lytte til.
  Der er bare nogle tekniske problemer med elsnører, som jeg bliver filtret ind i, earphones, som hele tiden falder ud af ørerne, eller en Iphone, som får nøkker og begynder at sende larmene reklamer i stedet for stille indsovningsmusik (chokerende, ej søvnbefordrende) – ja, og så vågner jeg jo ofte, når det sjove er forbi, og så kan jag begynde forfra……
  Så, jaaa, måske: A……. aprikoser? (Men hvad skal jeg dog med dem, jeg som ikke særlig godt kan lide aprikoser?)

  • Du har ju massor med saker för dig när du inte kan sova! Se till att inte bli snärjd i en massa sladdar bara, det kan kanske vara farligt! Att räkna upp ätbara saker aprikoser, bananer, citroner, dadlar, enbär, fikon…etc betyder ju inte att du måste gilla dem! Det är kanske mest sövande att räkna får…men det verkar tråkigt så jag har aldrig prövat det!
   Min mamma låg och lyssnade på radio och nu mer kan man höra P1 hela natten har jag märkt. Jag somnar om det är en repris men vaknar till om det är intressant! Kojbyggandet funkar inte så bra när man vaknar på morgonsidan o vill somna om!
   Visst är det trist att inte kunna sova ordentligt, pensionärer behöver mindre sömn sägs det och på sommaren kan man gå ut tidigt och njuta av morgonträdgården!
   Om du ser mig som producent i byggprocessen så ring! Det är ju mitt fel om det hakar upp sig…hehe… sprida en sån knasig idé!

 6. Tillbaka till den gamla! Kollar bara för att försöka fatta!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s