Pensionär, nyss pensionär!

Ja, men tiden går ju så fort!

Hur klär du dig i trädgården människa?

14 kommentarer

Så där vart tredje eller vart fjärde år beskär vi våra fjorton pileträd. I februari när detta sker kan det vara vår på gång eller full vinter. Vi väntar med pilbeskärningen några dagar om det regnar, det är så jobbigt att hantera alla våta grenar. Idag var det mestadels soligt men en kraftig västlig vind gjorde att hela min trädgårds-chicka vintermundering åkte på!

SONY DSC

En varm men tämligen ful mössa köpt på den tiden när jag vaktade på skolgårdar och det var vinter och snö. Man ska inte frysa om öron, hals eller någon stans alls, så en ca 20 år gammal kappa som inte är särskilt praktisk för trädgårdsarbete men är stryktålig, varm och vindtät blir mitt val. Det ska mycket till innan jag går och köper en ny jacka bara för att jobba i. Jag köpte ett par nya ljusa och blommiga Garden-Girl-hängselbyxor för några år sedan men de var inte till mig utan till min gamla bästis som fyllde 60! Jag tänkte att hon nog är likadan som jag, inte skulle hon köpa såna nya trädgårdsbyxor till sig själv!

Mina trekvartslånga trädgårdsbrallor är säkert snart femton år, köpta på Granngården och med ett hopplöst blixtlås i gylfen men, men…de har många fickor och bra istoppskuddar som  skyddar knäna – man vet aldrig när man behöver gå ner på knäna för att göra något på marken (eller fota en av de här; julrosorna som nickar så de söta ansiktena inte syns),

SONY DSC

och gylfen går att dra igen… Trädgårdssäsongen börjar nu, tänkte jag när jag hoppade i dem i förmiddags! Nu har de rentvättade fått vila hela vintern på sin krok.  På fötterna har jag så här års fukt- och stryktåliga och rejäla stövlar; Canadian Snow heter de och är mycket sköna men de blir för det mesta mer leriga här hos oss i feta myllan än snöiga.
Idag räckte ett par enkla arbetshandskar för det var i alla fall plusgrader. Titta så supernöjd jag är över att ha fixat de första sex pilarna!
Nä, den bilden är ett falsarium. Tyvärr kan jag inte, under särskilt långa stunder, hantera saker som orsakar vibrationer, motorgräsklippare exempelvis, eftersom mina händer har bestämt sig för att domna bort då! Men min käre kan hantera en yxa, en såg…(här sjunger den gamla gruppen Contact ‘Hon kom över mon’ i mitt huvud)…hammare, vinkelslip, murslev, ja,  allt i byggväg helt enkelt! Mycket har blivit gjort tack vare honom!

SONY DSC

Så medan han sågar så fyller jag släpkärran med nedsågat, dukar fram matig lunchsoppa åt oss, tar rundor och tittar på vad som sticker upp ur myllan…njuter av att vara ute igen!

SONY DSC

SONY DSC

Narcisser sticker upp på många ställen, det är både gamla och nya sorter här och där. Se så långt de har kommit redan!
Vi har flera olika så här (nedan) ser t.ex. Narcissus ‘Ice Follies’ ut i miljön mellan miniaprikoserna och persikoträdet när de blommade förra våren:SONY DSC

SONY DSC

Nu har vi en fin tid framför oss och med trädgårdskläderna blir det bara enklare o enklare! Då sommaren kommer klär jag mig i sekatör, shorts och linne – och kanske en hatt!

Författare: Agneta Croneld

Rännstensunge från Stockholm som genom att leva själva livet har konverterat till pensionär i Skåne.

14 tankar om “Hur klär du dig i trädgården människa?

 1. Bra jobbat Agneta. Vilken vårkänsla. Men gå nu och köp ett par bra arbetsbyxor. Jag skulle inte kunna vara utan arbetsbyxorna från Jula med knäskyddsfickor. Pga ryggen måste jag ständigt gå ner på knä och jobba och då är de guld värda. Under 300 kr! Men jag fattar… det är inte kostnaden, var likadan tidigare.
  Hälsning Helene

 2. Vad härligt det ser ut och vad härlig du ser ut! Även jag har ett par trädgårdsbyxor från Jula. Knallcerice så mannen hittar mig ifall jag villar bort mig i trädgården. Jag har varit ute idag, dock icke i mina fina cerice, utan med ett par gamla vindbyxor utanpå mysbyxorna och nerstoppade i ett par gummistövlar! Det handlar inte om att vara vacker utan att det är lätt och praktiskt! Jag har klippt ner lite växter så att jag kan se de fina vintergäcken ifrån köksfönstret. Det blåste rejält men man känner sig härligt nöjd när man kommer in!
  Kram Karin

  • Tack, fin komplimang o jag suger i mig! Det är precis rätt; det handlar inte om att vara vacker! Mitt i prick, Karin!
   Julabrallorna verkar ligga högt i kurs…jag får undersöka detta! Visst är det härligt när en ny säsong rullar igång!?

 3. Härlig bild! Varmt och skönt! Jag har nog haft samma typ av klädselsom du. Huvudsaken att man inte fryseroch att det är någorlunda praktiskt. Ärvda jackor efter barnens tonårstid tex. Men efter flytt till lägenhet när vi inte längre skulle syssla med trädgård utan bara dutta med balkongväxter på minimal yta, så slängdes trädgårdskläderna. Eller ja, före flytt då.
  Men så blev vi ju med kolonilott. Inga arbetskläder kvar. Då åker man till Jula! Japp! Jacka och byxor. Jackan var visserligen sydd för någon med armar ett par decimeter längre än mina, så jag fick klippa av och sy fast ett par muddar. Blev nästan snyggt. Byxorna är sådana med fickor på knäna för knäskydd. Väldigt skönt. Kan rekommenderas. Kram på dig trädgårdsmänniska!

  • Jag tycker det är skönt med det ärvda och nötta men ska allt ta ett stopp vid Jula och titta på brallorna i alla fall! Jag har knäskydd i mina gamla byxor utan dem vore jag nog utan KNÄN! Hur skulle det se ut?

 4. Haha – du ser ellers effektiv, tæt ind til det frygtindgydende, ud. Glimrende outfit, med et lidt asiatisk-folkloristisk præg, tibetansk pilenomade, eller japansk motorsavs-samuraj!

 5. Du, det krävs en massa FANTASI för att se allt det där i min bleka trädgårds-out-fit! HIHI jag är en snäll människa o ingen behöver frukta mig! Om jag nu fattade ordet FRUKTINGYDENDE korrekt! Ha det gott i vilken trädgårdskostym du än har, Margit!

 6. Jeg indrømmer: Dit lille kære ansigt er ikke frygtindgydende! Men dit våben kunne nu nok få et eller andet piletræ til at skælve (for ikke at tale om akelejerne!!!!!) Du får en mail med et billede af en ægte samurai i en lignende positur 🙂

  • Pust, skönt att det inte var var mitt anlete utan vapnet! Jag måste genast titta på min mejl! Nu är det snart nattinatti för mig, men du läser det kanske i morgon förmiddag så jag önskar icke godnatt utan säger bara:Kram o vi hörs!

 7. Din dragt har åbnet en helt ny verden for mig – hvad bliver mon det næste? Stort formiddagsknus!

 8. Du är så fin i dina arbetskläder Agneta! Trädgården kräver inga designade modekläder, möjligen för den som endast går och noppar lite överblommade blomster och har en trädgårdsmästare som sköter resten men vem vill ha det så?

  Trevlig helg!

  • Jag gillar att återanvända och slita ut saker…men det skulle också vara roligt att se lite korrekt trädgårdsmästaraktig ut – vad det nu skulle innebära! Jag har nog klänning när jag noppar lite överblommat…likaså när gäster kommer för att titta på trädgården!
   Helgen var så här långt varit mycket trevlig.
   Om inte säsongen är igång så ha sköna planeringstankar inför den kommande!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s