Pensionär, nyss pensionär!

Ja, men tiden går ju så fort!

Fantasi – ljuset vi inte ser

4 kommentarer

Kan fantasi lyfta en människa från att drunkna i bekymmer eller tråkighet? Jo, det VET jag men kan en människa erövra eller skapa fantasi genom träning? Som lärare har jag under årens lopp mött elever som med bestämdhet hävdat att de inte har  någon fantasi och att de lider av det. Dessa elever njuter och kan ha stor glädje av andras skapade fantasier. Böcker, TV, dataspel och filmer konsumeras i dessa dagar i stora mängder i denna del av världen av såväl vuxna som barn. Någon annans fantasi och kreativitet konsumeras med lätthet om man gillar mediet förstås.

IMG_3089

Dessa kan fördriva tristess i vardagslivet och lysa upp ensamma stunder och för barn ge stoff till lekar där man stjäl någon annans påhitt och kanske persongalleri. Nej, inte stjäl, man lånar bara exempelvis Pippis eller Harry Potters identiteter så klart. Barn använder dessa i socialisationsprocessen och sätter guldkant på tillvaron utan att ha en aning om vad de gör eller så förstår de omedvetet att de måste träna inför framtiden. Man hjälps i stunden åt att få ihop leken med sina lekkamrater eller för egen del i ensamhet i tysta tankar och småprat med sig själv medan man tar ett bad eller precis ska till att somna. Jag var full av mest egna men också lånade fantasier som barn och har fortsatt hela livet att drömma och tänka i fantasier. För mig har nog den egna fantasin varit en livlina som hjälpt mig att slippa långtråkighet och fått jobbiga stunder att blomma.
Det hjälper inte alltid eller alla gånger men vilken medicin hjälper mot alla sjukdomar och skavanker?

När jag nu ser filmer från sönderbombade samhällen så undrar jag varifrån barnen, som man ser på filmer från krigsområden, hämtar sin inspiration. Var hittar de en livlina? Kan de hitta något att bygga en fantasi runt som inte har med sorg, grymhet och hat att göra? Är det över huvud taget möjligt att fantisera och skapa inre världar som innehåller glädje och värme när man växer upp och ska utvecklas i sådan miljö? Måste man inte det för att överleva och fortsätta vara människa? Jag vet inte men jag tänker mycket på det här och på de vi brukar kalla för maskrosbarn. De klarar sig  på något vis ändå!  Kanske kan man klara sig utan livlig fantasi men … å, vad jag önskar att alla kunde få känna hur härligt det är att fantisera sig bort till något annat! En tankeflykt som ger kraft!

Jag är inte älskare av fantasy-litteratur men har förstås som tonåring läst Sagan om ringens alla delar men inte njutit filmerna helt och fullt. En bok är en bok. För mig handlar litteratur över huvud taget om att skapa egna bilder i huvudet utifrån författarens förmåga att beskriva personer, miljöer och att frammana trovärdiga känslor.

Jag har precis läst en fantastisk bok ‘Ljuset vi inte ser’ av Anthony Doerr. Jag tycker den behandlar precis det jag skriver om fast ändå inte! Att läsa boken kändes som att vara tonåring på nytt ville läsa vidare men önskade att boken aldrig någonsin skulle ta slut!
Boken tar oss med på ett fruktansvärt men också sinnligt beskrivet äventyr, en fantasiresa  i verkligheten som är både vacker och fasansfull och har handlingen mestadels förlagd till åren före och under andra världskriget.
Jag tycker författaren har lyckats skapa något ovanligt och hoppingivande trots skräck och hemskheter som huvudpersonerna får uppleva under årens lopp.

Jag berättar inte mer utan tänker att du ska uppleva den själv. Jag är säker på att någon i detta nu vill gör film av den och jag, jag är så tveksam om jag skulle vilja se den filmen!

Ha det fint och stort hjärta till er från mig/A

 

SONY DSC

I mitt fall sker all läsning av litteratur på min älskade Letto. Man väljer själv textstorlek och ljusstyrka! Jag har skrivit om den i tidigare inlägg!

 

 

 

 

Författare: Agneta Croneld

Rännstensunge från Stockholm som genom att leva själva livet har konverterat till pensionär i Skåne.

4 tankar om “Fantasi – ljuset vi inte ser

 1. Vad härligt att du tycker om den boken! Jag har den på min ”läsa-lista”. Jag tyckte att den lät mycket bra. Få se om jag tycker så efteråt också. Det är så härligt att hitta en bok som man precis som du säger inte vill sluta läsa men inte heller vill att den ska ta slut! Att få försjunka i en annan värld – spännande, rolig, fasansfull eller hur den nu är, är något av det bästa jag vet!

  • Den boken är så innehållsrik och har så mycket att erbjuda – du har en härlig läsning som väntar dig! Jag kan ju tyvärr inte låna dig min eftersom den är i e-boksformat i läsplattan, annars skulle jag genast räcka över boken till dig!
   Jag avstår från stick-caféet ikväll eftersom jag är ovanligt trött! Hoppas att det bara är just trötthet… Vi ses!

 2. Som så ofte tager det lidt tid at få fordøjet dit indlæg, og helst vil jeg svare med andet end hurtige tilråb, så jeg venter af og til (lidt for længe) med at skrive en kommentar – og så er du måske midt i noget helt andet. Men ikke denne gang.

  Som den skabende sjæl du er, både med hånd og ånd, får du vævet mange motiver ind i helheden.

  Om man kan lære at fantasere….. hmmmm: hvor meget af evnen til at fantasere er skabt af omstændigheder, hvor meget ligger som et anlæg i personligheden?
  Fantasi, kreativitet, kunsteriske evner, det tror jeg egentlig at vi alle har fået i vuggegave, og det har for mig som både forælder og lærer været altafgørende vigtig at give børnene mulighed for at synge, spille, tegne, fabulere, dramatisere.

  Det andet spor – børn i krigsramte områder – det er en i særklasse tung kategori. Som du tænker også jeg, hvordan man dog kan klare at forsøge at hjælpe sine børn i den situation.
  Drømme sig til et andet sted? Og så kommer jeg til at tænke på Astrid Lindgren og Brødrene Løvehjerte.

  Jo, vist er det skønt at blive båret væk, op – af en bog, af musik, af billeder….

 3. Tack, Margit! Ibland löper associationerna kanske alltför fritt när jag skriver. Jag svarar ju inte heller på alla frågor jag ställer och därför är det bara fint att du tar dig tid att formulera dig! Jag tycker om det du säger och känner mig hemma där! Vi får kanske anledning att komma tillbaka till ämnet för jag känner att jag hela tiden går tillbaka till mitt lärarjobb och med sätt jag försökte jobba för att låta barnen använda/utveckla sin fantasi. Det blir för långt att skriva här!
  Inga hurtiga tillrop i onödan men ibland är de bra att ja! 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s