Pensionär, nyss pensionär!

Ja, men tiden går ju så fort!

Små och stora bloss av glädje i mörkret!

12 kommentarer

Vet ni varför man inte hinner göra allt man vill som pensionär? Jag vet för jag kastade ut frågan på FB och fick flera trovärdiga svar som jag sammanfattar: Man har mycket att göra i sin trädgård och med alla barnbarn och man har blivit långsam och så får man ägna mycket tid åt att leta efter sina förlagda saker; glasögonen, bästa pennan, nyckeln till brevlådan, mejladressen som man bestämt vet skrevs på ett rutigt papper, lillpaddan, senaste numret av Vi, festörhängena, bästa tofflorna, det där himla bra receptet på…ja, och så vidare!
Då är det tur om man är funtad så att det där inte är något att hänga upp sig på! Man gör vad man hinner och de där försvunna grejerna finns ju någonstans bara inte exakt där man först tror sig ha lagt dem! De kommer fram så småningom!
Man ska inte oroa sig i onödan med fjutteproblem när tiden vi är mitt i är fylld av mörka rapporter överallt ifrån! Då gäller det att hålla huvudet kallt så att man kan tänka bra, känna empati och göra något gott för medmänniskorna och inte sjunka ner i mörkerträsket!

Jag blir så glad av alla små bloss av glädje som lyser upp en annars ganska mörkt målad tid. Se några exempel här och jag kunde berätta om många, många fler för jag har tränat hela livet att hitta dem:

IMG_1902

Att träffa lille Ayaz  då-och-då! Han vägde lika litet som ett enliters mjölkpaket när han föddes och han fick ligga flera månader på sjukhus med sin kloka och kärleksfulla mamma. Här får han, lite försenat, en ett-års-present och jag måste ju visa honom hur man gör…

IMG_1603

Att ha privilegiet att ha fred omkring sig och kunna gå på fik ibland och ta en kopp i lugn och ro!

IMG_2586 (2)

Att se hur den stora kamelian slår ut inomhus, redan i december, under sin vinterförvaring är glädje!

IMG_1867 (2)

Att få träffa, leka och spela spel med yngsta barnbarnet är en sann fröjd och ett bloss i vardagen!

IMG_2578 (2)
Att få se något oväntat kreativt och roligt, i ett annars fult hörn av staden, är mycket stimulerande.

SONY DSC

Att en gråtung höstdag kunna välja att stanna inomhus, ha tak över huvudet och mat i kylskåpet är egentligen alldeles fantastiskt (som vi så lätt tar alldeles för självklart)!

Frukostmatsalen Prag-15

Att kunna resa utan problem, känna sig fri och välkommen – och att inte alldeles tomhänt behöva be om att få stanna utan kunna åka hem till sitt vanliga hem igen är ren lycka. Det är också vad den lite gamla bilden här nedan visar. Tre generationer min son, hans yngste son och barnbarn (nu är hon 14 månader), tänk att få vara med om detta och att ha dem relativt nära. Vi kan träffas när vi behöver det!

IMG_0349

IMG_2538

En vacker skymningsstund med månskära är något fint att njuta av!

Högerns framgångar runt omkring i världen är skrämmande. Nej, att människor som tänker och känner kan ansluta sig till dessa irrläror skrämmer mig mest! Att de faktiskt tror att de har lösningen till en ljusare och bättre värld! Det trodde väl de som litade på Hitlers manipulerande ord också!? Lätt att peka på vad det ledde till för det stora flertalet människor!
När vi lever i en tid då vi måste samarbeta och lösa problem så forsar nationalisterna fram och blottar sina åsikter allt mer öppet. De eldar hus och trakasserar människor med annan bakgrund och tror säkert att de gör något bra. De pratar sig varma för att vi måste stänga och låsa om Sverige. Det som händer utanför är egalt och… man blir ledsen och trött på dumheterna! Likadant forsar deras gelikar fram i Polen, Frankrike, i våra grannländer och den där  inhumana och korkade mångmiljonären i USA får allt fler anhängare!

Vi kan inte prata om människor som volymer utan de är ett stort antal människor, såna som du och jag, på flykt. Gränskontroller behövs nog för att styra upp det hela och självklart kan inte Sverige ta emot alla. Sånt måste, ja, måste gå att lösa i Europa!

Även om skymningsljuset är vackert ska vi inte tillåta att detta tidens mörker faller över Sverige!

Skickar en volym varma kramar till alla, jag tror det kan behövas! Ta emot den som vill./A

 

 

Författare: Agneta Croneld

Rännstensunge från Stockholm som genom att leva själva livet har konverterat till pensionär i Skåne.

12 tankar om “Små och stora bloss av glädje i mörkret!

 1. Du är verkligen en positiv människa och fina bilder tar du också! Alla borde vara lika bra på att se ljuspunkterna i tillvaron, jag hoppas och tror att jag är likadan. Kram till dej, min allra äldsta (nej inte till åldern) och bästa kompissa!

  • Alla har väl sina mörka stunder men vi är nog lyckligt LOTTAde som lärt oss att medvetet söka det ljusa. Det där med bilderna är så roligt och att jag lyckas bra ibland är ännu roligare!
   Kram tillbaka bästis!

 2. Du sätter som vanligt ord på allt det hemska omkring oss som jag inte riktigt kan göra!!! Däremot är jag ganska bra på att hitta ljuspunkterna i mörkret. Just nu glädjer jag mig över att kunna sitta drägligt i soffan och lyssna med ett halvt öra på tv:n och sticka lite!!!
  Kram!

 3. När jag jämför återstående förväntad livstid med den mängd böcker jag skulle vilja läsa, och alla saker det skulle vara roligt att studera, går det inte riktigt ihop. Tidsbrist! Och inte mycket att göra åt det.

  • Du stickar som vanligt så fantastiska saker, Karin, så som jag inte kan göra 😉 ! Skönt att du har möjligheter att sitta drägligt i alla fall och kan sticka och ha lite underhållning samtidigt! Det är så klart ljuspunkter! Vi saknade dig i vävstugan men begriper att väva inte funkar på ett tag kanske… Din hållning till allt som har hänt är en ljusbloss för oss andra!
   Kram, vi ses!

  • När jag var ung och berättade för en ung man vad litteratur betydde för mig blev han lite besvärad och sa: – Jag har inte läst någonting men det tar jag lätt igen!
   Jag log i mjugg och tyckte han var mycket naiv. Det du skriver, Björn, är ju helt sant men det är väl härligt att källan med bra böcker inte töms utan finns där att ständigt ösa ur!
   Man kan ju läsa enstaka kurser på universitetet även som pensionär, det har jag funderat på men är inte där ännu. Bra sätt att hålla skallen igång!

 4. Tak for store og små lys i mørket, jeg bliver varm helt ind i det gamle julehjerte – ja, du er et stort lys i min verden!

 5. Fin berättelse och underbara bilder. Det var nog värre på Österlen än i Dalby den vintern!

  • Jahaja, så snällt att titta in här! Av din kommentar förstår jag att du egentligen tänker på inlägget om att vara insnöad MEN du läste också detta och det gör mig glad! Lycka till med de ensamkommande barnen och ungdomarna de behöver ofta mycket stöd och hjälp!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s