Pensionär, nyss pensionär!

Ja, men tiden går ju så fort!

Trädgården (18)…en baksida kan det vara nåt?

14 kommentarer

Rundvandringen, för att spana på trädgårdssäsongen 2015, började för två inlägg sedan i den del av trädgården som vi kallar innergården…

SONY DSC

Innergården  i början av sommaren  med några vita digitalis, Viburnum davidii och Gillenia trifoliata.

I förra inlägget fortsatte vi sedan upp till växthuset och muren som samlar värme till värmekrävande växter men nu…nu vänder vi det bornholmska fikonet ryggen eftersom de där fikonen aldrig blev mogna,

SONY DSC

Ficus Carica ‘Smyrna’ bornholmskt fikon.

en dag mitt i sommaren låg frukterna runt omkring på marken, vi hoppas på skörd nästa sommar!

När vi har mur- och växthusområdet bakom oss så ser vi först till vänster nordsidan av gamla garaget nu mer använder vi det som förråd. Detta är på något sätt en baksida av en del av huset och här har jag planterat ett riktigt vackert träd. Gleditia ‘Ruby lace’ ett korstörne med sirligt bladverk i vacker färg. Det tror själv att det är en pendula för grenarna är alldeles för veka. Jag har hittills bundit upp och stöttat dem men tror att jag ska klippa in grenarna lite i vår för att de inte ska bli för långa och tyngande.

SONY DSC

Hösten är här och Gleditians grenverk slänger omkring. Jag undrar hur det här ska sluta! En pelaridegran strävar på uppåt. Här är länge ganska djup skugga.

Vinkeln mellan huskropparna gör att endast under högsommaren nås alla växter av solen medan det är sämre beställt med det både höst och vår, då det är mycket skugga på några ställen. I björken klättrar en enkelblommande ros som heter Seagull.
Vem har sagt att det inte går att ha rabatt under en björk? I alla fall så mår växterna prima och frodas i den här rabatten som bara är tre-fyra år gammal.

IMG_1292

Om vi tittar lite till höger (nedan) så finns ett par spännande stigar som inte direkt syns men de leder ner i det vi kallar skogen och lite vildare delar av trädgården. Där är det ljuvligt att gå när de väldoftande schersminbuskarna blommar eller sipporna knoppas och slår ut på våren. Barn gillar stigarna och buskagen, här kan man gömma sig och fantisera om att bo i en stor skog hos de vilda djuren.

SONY DSC

Några stora björkar, silverpoppel, schersminbuskar och ett litet nysatt träd finns på gränsen ner mot vår lilla skog. Precis i högra kanten av bilden finns ett litet träd det är en Acer mandshuricum ‘Kuriler’ som jag hoppas ska växa till sig och bli ett riktigt vackert träd om några år.

Vi går några meter framåt och har vedhögen till höger. Under björken ser man solljuset och skuggorna! Se hur fint Bistorta affinis avslutar rabatten till vänster. Det här ska vi snart titta lite närmare på!

SONY DSC

Här går man vidare på gräs eller sten mot entréområdet men vi vänder om och håller oss bakom…

Mellan dessa båda områden ligger en ganska växtomfattande rabatt som är en sån som har växt mig över huvudet. Här finns några olika buskar, flera pioner, lite vår – och höstblommande växter, ganska många rosor, bland andra underbara Single Cherry som är en Pimpinell (nu Spinosissima) som blommar tidigt, har härlig doft och är så vacker med kronbladens silvriga utsidor! Den gör mig alltid väldigt glad, snåret börjar bli ganska stort :)!

SONY DSC

SONY DSC

Therese Bugnet är en kanadensisk rugosaros som mestadels är fin med nya grenar som är vackert röda. Den har fin doft och börjar blomma tidigt och remonterar  men har fått allt färre blommor med åren. Den behöver nog helt enkelt få lite mer gödsel kommande säsong. Jag lovar Therese en ordentlig dos.

SONY DSC

Själv- eller fågelsådd Clematis vitalba, skogsklematis mitt i en rabatt där den absolut inte ska vara!

Jag hade tänkt hålla mig till och koncentrerar mig på det som är lite fint men måste dra fram en sak som är så jobbig. Jag, mitt dumma nöt, planterade en skogsklematis (se ovan) på ett annat ställe i vår trädgård och nu har den spritt sig hit på något vis och jag upptäckte det plötsligt en dag för den har satt sig nere inne mellan det tätt planterade växterna! Den är en infiltratör av första graden! Det är kanske 40 meter mellan moderplantan, som jag håller på att totalsanera, och den här hemska avkomlingen. Jag har börjat lyfta växter runt om för att till slut komma åt roten. Målet är att jag ska lyckas våren 2016! Håll tummarna att jag ska lyckas, kanske måste jag be om grävhjälp!

IMG_1293

Thalictrum speciosissimum är trevlig med sitt blådaggiga bladverk och ljusgula blomställningarna. Den leder oss in mot sandstensterrassen som är lite bred här men sen smalare runt huskroppen fram till ytterdörren på andra sidan. En annan dörr (nedan) vetter ut mot terrassen och där kan man stå och njuta en blek småregnig sensommardag. Kärleksörten ‘Matrona’ har slagit ut rakt fram och nära den öppna dörren står det variegerade getriset och brer ut sig lite. Diervilla lonicera heter det men sortnamn har jag inget. Kanske någon som läser vet vad den här trevliga växten är för sort!?

SONY DSC

Här finns några Hosta och några Helleborus. Jag har  delat Hosta sieboldiana, ‘Elegans’ och flyttat en rotklump hit. Daggfunkia har så vackert blågröna stora blad!  Det ger också en djup tillfredsställelse att dela och flytta egna växter som man gillar inom trädgården men också naturligtvis att dela med sig och ge bort växter till trädgårdsvänner. Här finns också några andra funkior.

SONY DSC

 

 

 

SONY DSC

Här syns den härliga benveden i ett ganska tidigt skede på hösten.  Bakom den blommar ‘Matrona’ med sina rejäla blomställningen i en kraftfull grårosa ton. Ja, jag vet att vi uppfattar färger lite olika…

SONY DSC

Euonymus alatus ‘Compactus’ får ju en härligt brinnande färg och står så länge! På sommaren är bladen gula och mer anspråkslösa.

SONY DSC

Längre ner i den rabatten finns den vanliga kärleksörten och här nås den av solens ljuvliga strålar.

SONY DSC

Allra längst ner i samma rabatt växer en väldigt trevlig marktäckare Bistorta affinis ‘Darjeeling red’ bergormrot på svenska. Den är fin hela långa sommaren och brer ut sig om den får. Fint att den har flera nyanser av rosa-rosarött samtidigt! Lite trist på våren innan den tar fart men det sker ändå snabbt.

SONY DSC

SONY DSC

Svårfångad på foto då den blommar lite glest med små blommor och rör sig i lätt vind men den är även svår att få tag på. Jag hade läst om denna kritvita blomma och hört det lockande namnet stormhattsranunkel och jagade den utan att egentligen veta vad det var…Fick till slut tag på den och blev besviken först då jag tyckte att bladverket var lite trist men nu, å så söt den är, hela växten! Det vetenskapliga namnet är Ranunculus aconitifolius, där sista ordet betyder ungefär ”med blad som stormhatt”.

SONY DSC

Det här är en av de mörka julrosorna som växer i vår trädgård. Jag har tyvärr inget namn på någon av dem men jag gillar dem skarpt. De förökar sig själva och är lätta att flytta runt. Den här finns på getrissidan av rabatten mot huset till.

Rabatten är någon dryg kvadratmeter och innehåller en hel del; en buxbom med avsmalnande blad som är en stickling från den i omgivningen så kända Olas trädgård i Hörup på Österlen, en annan liten variegerad buxbom som kommer från Helge Lundströms ställe i Gislöv. Ibland är det roligt att kunna berätta såna saker för intresserade gäster, alla är ju inte bekanta med olika trädgårdskändisar, men det är också roligt att berätta om växter som kommer från vänner och bekanta! Märits pion, Ingers humleblomster och Strandells idegran…just den finns längre ner!

SONY DSC

Olas lingonbuxbom kallar jag den och den får växa lika fritt som den gjorde i Olas trädgård. Försök få tag i ‘Österlenska trädgårdar’ skriven av Mia Gröndahl och med Anette Åbergs fotografier! Den är värd att leta efter.

Här är nere är Strandells pelaridegran med ljusa ytterkanter. Strandells kom inte ihåg något namn men deras kärlek till trädgård var väldigt stor. Jag tycker mycket om den! Den får sätta punkt eller snarare utropstecken för den här tredje delen av en slags rundvandring i vår trädgård.

SONY DSC

Nästa rundvandring dröjer nog ett litet tag. Jag vill inte att någon ska tröttna på min trädgård och själv ska jag inte somna och klämma näsan i tangentbordet efter att ha letat efter tillräckligt bra bilder…/A

 

 

Författare: Agneta Croneld

Rännstensunge från Stockholm som genom att leva själva livet har konverterat till pensionär i Skåne.

14 tankar om “Trädgården (18)…en baksida kan det vara nåt?

  1. Man blir bara sååå glad av få följa med på din rundvandring. 😊😊🌹

  2. Härlig trädgård Agneta! Tack för rundvandringen!

  3. Å. så vackra bilder, så vackra växter, så smakfullt placerade! Mitt öga har njutit i fulla drag när jag tittat och läst igenom ditt senaste inlägg!

  4. Her kommer et stakåndet indlæg fra én, som i fuldt firspring og med øjne på stilke har stormet igennem din fortryllede have, som fortjener ro og andægtig nydelse – men julen, sengeredning og julepynt, leverpostej og vanillekranse, for ikke at snakke om fiskebensvanter og stegt sild i marinade ………….. på fredag kommer de allesammen, de kære elskede børn og børnebørn, og jeg står endnu en gang på hovedet og hopper på tungen for at alt skal blive så fint, så fint!

    • Ja, Margit, du har nog under årens lopp byggt upp en förväntan på VAD slags mat och pynt och mys man förväntar sig att få som barn och barnbarn i ert trevliga hus!
      Du vet, trädgården här finns kvar så spring på du och ordna med allt du måste. Vi hörs!

  5. men åh vilken trädgård ni har så lummig och vacker, den kräver så klart sina timmar av omvårdnad , men vacker är den. Tack för att jag fick följa med på en rundtur. Åse

  6. Tack för trädgårdsguidningen! En sån här mörk dag i väntan på snön så gläds man över att se din trädgård!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s