Pensionär, nyss pensionär!

Ja, men tiden går ju så fort!

Trädgården (17) att samla värme – växthus och mur

16 kommentarer

Att samla värme gör man så här; bygger en någorlunda hög och lång mur i vinkel mot både nordanvinden och vindarna från öster samt har tur att få stipendiepengar som räcker till ett växthus…så gör man bara, tralla la! Äh, det var förstås en massa grovt och tungt jobb och en massa bry innan allt kom på plats men min käre visade sig vara en hejare i att gjuta grund och mura med lecablock och att putsa! Rent råslit alltså –  och mycket jobb dessutom! Jag är kass på sånt men är duktig på att heja på, stå för marktjänst och att kläcka lösningar och idéer. Vi har väldigt roligt när vi projekterar och funderar, det är ofta en lång process med många funderingar fram och tillbaka. I september 2013 var muren  färdig och klar, murad i vinkel bakom växthuset som redan fanns på plats sedan något år tidigare.

SONY DSC

Växthuset är på ca 15 m2 och naturligtvis kunde det ha varit större men det var vad pengarna räckte till och jag är nöjd, mycket nöjd!
Av en snäll granne fick vi tegel från Jordeberga gamla sockerbruk. Räckte till fot och golv i växthuset.
Köpte en gammal kökssoffa, la i en dyna och några fårskinn för tuppluren höst och vår… används flitigt även för trevlig samvaro! Växthusområdet är nu det varmaste stället på tomten. Vi ska utveckla det lite till och hoppas allt blir klart under 2016 men nu och här koncentrerar vi oss på mur och växthus.
Sen, har min man och jag insett att vi inte orkar, kan eller ska bygga eller anlägga något mer. Bara vårda, pyssla om och njuta…de som känner oss flinar lite för de tror oss nog inte!

I växthuset har jag bara odling i krukor: chili, tomater och basilika om somrarna och några andra värmekrävande växter. Det ser lite olika ut varje år förstås. Pelargoner kan stå och växa till lite på våren. Bilden nedan är från i våras. Jag gillar skuggspelet på muren!  Ovankanten på muren lutar lätt utåt och täcks av en fastmurad tegelrad. Teglet knyter an till grunden på växthuset och vi tycker att det blev snyggt och praktiskt att regnet kan rinna av utåt.

Längs med muren är det meningen att vi ska odla ätbart. Vi har planterat lite men allt är inte klart ännu.

SONY DSC

IMG_0812

SONY DSC

Femtonde mars i år var det nästan för varm inne i växthuset…27 grader! Skönt om det snålblåser ute, där man för tillfället jobbar, att gå in här och ta sig en kopp. Har givetvis en vattenkokare här!
Snart åker många växter ut!

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

Gul Habanero superstark chili. Små frukter men, som sagt mycket stark, en knivsudd i en gryta kan bli för mycket! Jag torkar och finfördelar en hel del, det är ett trevligt jobb. Här nere blev det helt plötsligt skön vår igen…fantastisk värld det här med hopp i tiden och att allt! Längtar redan till ny vår 2016!

SONY DSC

I våras såg det ut så här: Narcisser, persikoträd, en vinstock, vitlök, minikiwi, jordgubbar i jorden och ett litet lagerträd i kruka bortåt detta håll. Åt andra hållet hittar jag ingen bra bild men ett det finns ett litet miniaprikosträd, rabarber, persilja, lite sallad, mumsiga smulbär, och ett bornholmskt fikon och en springbrunn i slutet. Odlingsytan ska breddas lite och sedan ska det vara en grusad eller stensatt gång längs med växthuset. I år odlade jag potatis i hinkar, det blev väldigt bra, men inga mängder, vi odlade favoritsorten Amadine.

SONY DSC

Miniaprikosträdet till vänster ser inte ut att vara någon hit…har pratat med det och sagt att det får visa en annan tåga om det ska stå kvar där det är planterat och att jag vet andra som vill dit!  Får se om det lyssnar på mig! Så där säger man kanske inte till människor men växterna behöver ibland höra att man tar i lite och att deras sista stund är kommen (och så sätter de fart och blommar som bara den)!

SONY DSC

Persikoträdet skötte sig utmärkt och levererad 26 alldeles fantastiskt saftiga och goda små persikor av en sort från Baltikum. På den danska lappen står det Riga Prunus Persica men någon sa att det var samma som Frost. Goda var de hur som helst. Jag skulle ha tunnat ur trädet lite men det får jag göra efter skörd i sommar. Knopparna och fram för allt blommorna var söta som små smycken…

SONY DSC

Vi har ett speciellt förhållande till Marocko, där vi gifte oss, men det var hemma i Ystad som vi ”hittade” en liten väggbrunn till murens ena ände. En hylla med mjukrundad framkant gjorde vi av det gamla teglet från Jordberga. Springbrunnen ger området rogivande ljud av porlande vatten.

SONY DSC

Sensommaren blev lång i år och flöt ihop med hösten på ett väldigt tilltalande sätt.  Olivträden tänker jag klippa i vår, kanske, kanske inte bollform…ja, det där funderar jag på. De har tyvärr misskötts i ett par år, sen jag fick dem av en trädgårdsvän som tänkte slänga dem, men jag vill tro att man kan få ordning på dem! Här nedan ett annat lågt olivträd med några  oliver.

SONY DSC

När jag var ute och jobbade i slutet av säsongen kunde jag äta några enstaka jordgubbar ända in i oktober. Vackra blad fick jordgubbsplantorna, jag har aldrig tänkt på det tidigare!

SONY DSC

Vi har ännu inte skördat några fikon men vi hoppas förstås på kommande säsong! Här i hörnan kan man ta en snabb fika och höra på fågelsång och vattenporl men om man sitter för länge så känns stolarna inte så sköna! Men det kan bli ett riktigt fint mönster på baksidan av kroppen…

SONY DSC

Trädet mellan mur och växthus är den vackra Perrotia persica,’Vanessa’  stamform av papegojbuske på svenska. ‘Vanessa’ rodnar vackert och länge länge! När jag fyllde 60 år önskade jag mig inga saker utan grävda gropar av familj och vänner i födelsedagspresent och då visste jag inte att här skulle bli växthus och mur. Jag var på väg att göra ett litet arboret… de andra träden inom området har vi flyttat men vi ville försöka ha vackra ‘Vanessa’ kvar på platsen. Vi får se hur det blir. Det måste växa lite till på höjden för att det ska bli bra!

SONY DSC

På norrsidan bakom muren har vi kompostbehållare, jordhögar, skottkärror och sånt som man måste förvara någonstans. Vi tömde ut ett par pallkragar med diverse asylväxter, de som vill komma in i trädgården men har fått vänta länge. Ibland glömmer jag bort att de finns men…fulhörnet blev riktigt fint när rosenhallon och irisen ‘Night owl’ blommade i smyg i skuggan bakom muren!

Jag fortsätter med rundvandringen i trädgården i nästa inlägg! Vad roligt att du hälsade på här hos oss och välkommen tillbaka då!/A

 

Författare: Agneta Croneld

Rännstensunge från Stockholm som genom att leva själva livet har konverterat till pensionär i Skåne.

16 tankar om “Trädgården (17) att samla värme – växthus och mur

 1. Åh, nu faller jag – igen – i djup beundran inför vad ni gjort! Har totalt glömt bort att vi själva åstadkommit en del i vår trädgård, nej ingen trädgård är så fin som er! Varenda detalj är så väl uttänkt och inte minst är jag avundsjuk på ert klimat! Fast det har du ju inte gjort så mycket åt… Muren, växthuset, spat, (spaet?) alla fina växter… suck…
  Sträck på dig och känn dig riktigt nöjd! Nu ser vi fram emot våren, som för min del börjar om c:a fem veckor. Snart pensionär!

  • Å, så snäll du är! Du kan hälsa M o tacka för hjälpen i somras!
   Det är något att lära sig; att se hur det se ut o inte allt man skulle vilja att det såg ut som! Jag är nöjd o sträcker på mig o det kan sannerligen du också göra!
   Pensionärslivet är inte så dumt om jag får säga min mening!

 2. Underbart vackert! Känns som om man förflyttas till Medelhavet någonstans!

 3. Jag har haft lite höststädning i min egen ”trädgård” (dvs tre fönster med blommor som nu börjar bli lite trötta för årstiden). Alltid inspirerande se de som lyckas bättre.
  Novemberhälsningar från klasskamrat Björn

  • Ibland måste man ju rensa lite, göda lite och plantera om…eller skaffa nytt! Nu var det ett tag sedan jag tittade på dina fina foton! Det ska åtgärdas!
   Sydskånska hälsningar till dig, Björn!

   • Hittar inte var jag kan gå in och kommentera i din blogg, Björn! Vilken underbar novemberkaktus! Visst är det fantastiskt att de vet när det är november… Vi har en mestadels grön växt som heter novemberljus. Den första november slog den första vita blomman ut. Nu blommar den för fullt! Den går förstås på samma ljusvred som din kaktus!
    Det där köpcentret hörde jag om på radion. Jag får utslag av dylika ställen. Bilden delas upp av ett rör, en stege och gör det hela förvirrat! Vad är det?

   • Hej, har också funderat över var kommentarerna är. Några läsare har hittat hur man kommer in och kommenterar, men själv har jag inte gjort det. Så nu har jag helt radikalt bytt bloggtema till något som är klarare i det avseendet.

    Jo, det är trevligt att novemberkaktusen har koll på almanackan. Den brukar blomma just i november, men ibland får den fnatt och kan hålla på mellan oktober och fram på våren!

    ”The Mall of Scandinavia” – hur många sådana köptempel kan man ha? Folk måste ju handla som galningar (av planetens ibland rätt knappa resurser) om alla köptempel norr om Stockholm skall hållas vid liv. Jag fotograferade väggen på huset, och utanför stod en jättehög kran. Det är den som delar upp bilden.

 4. Håller med Lotta! Det är helt fantastiskt det ni har åstadkommit med både hus och trädgård! Muren med springbrunnen har jag inte sett sedan de blev klara. Det ser jag fram emot när sommaren kommer!

  Kram Märit

  • Ja, för springbrunnen är intagen för vintern…o ni har varit här på olämplig icke springbrunndårstid, men kära Märit, ni kan också sträcka på er, vi ligger i lä och det gör vi med glädje!

 5. Såg och läste igenom båda inläggen nu och stornjöt! Det ÄR verkligen den vackraste trädgård jag känner! Och så har du en underbar förmåga att ta bilder ur olika vinklar som förskönar alltihop ännu mer. Nu kommer vi snart och ser på trädgården i decemberskrud. Men mest för att träffa er!!

  • Det ska bli så roligt att träffa er, glöm inte badkläder! Man håller huvudet kallt men kroppen får massage och blir så varm, så varm…
   Trädgården i decemberskrud är inte så mycket att hurra för. Nu har jag tagit ledigt från trädgårdsjobb men hoppas kunna gå ut och röja redan i februari om det inte är för isiga vindar osv ute!
   Vad glad jag blir över att du noterar att jag jobbar lite med vinklarna…det är roligt att fota!

 6. Det er altid en stor glæde at komme med på en rundvisning i din have, det er – som sagt mange gange – smukt og velovervejet, fra de store linjer helt ned til detaljer som motivet på kaffekopperne og farven på chilifrugterne 🙂

  • Ja, men hör du, börjar jag bli tjatig med min trädgård nu? Jag tänkte inte köra adventskalender i år…även om jag även i år har gjort några nya! Däremot tänkte jag göra klart rundvandringen med några inlägg till! Jag kan riktigt höra hur nån suckar uti stugorna: Nä-ä, inte hon igen med sin gamla trädgård…har inte lust att se den en gång till!
   Tack, Margit, du lär mig danska ”velovervejet” är ju ett riktigt bra ord att kunna! Kram!

 7. Nej, du, det er altid en glæde at følge med dig rundt, se alt det smukke og høre dine anekdoter, inga suck i stugorna, hahah…….. Hmmmm – nye indlæg til adventskalenderen??? Nu bliver man jo frygteligt nysgerrig!!!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s