Pensionär, nyss pensionär!

Ja, men tiden går ju så fort!

Trädgården (16) vår innergård!

8 kommentarer

Tänkte att det var dags nu att summera trädgårdsåret 2015. Vanligtvis skriver jag hela texten först och plockar in bilder sen – men nu började jag med att titta på bilderna från trädgården den gångna säsongen. Blev helt varm i hjärtat och glad, suckade högt ibland för att det var vackert eller bara gav mig så positiva vibbar! Tänkte på några trevliga besök vi har haft i trädgården – familj, släkt och vänner och så fåglar…barn som har gungat, mat som har avnjutits ute på verandan och sovstunder i solstolarna!

SONY DSC

Jag har egentligen tyckt att det har varit en knepig trädgårdssäsong på flera sätt och konstig har den varit när man tänker tillbaka på vädret. Men när jag letade efter årets bilder så glömde jag bort det helt och hållet och fortsatte att glädjas och bli varm i hjärtat. Jag blev helt enkelt förälskad i bilderna från vår trädgård! Eftersom bilderna finns så måste ju verkligheten ha varit så i samma små eller stora utsnitt som ett fotografi! Jag delar upp trädgården i några olika rum så att jag kan visa fler bilder i olika blogginlägg utan att det blir för många – vill inte förorsaka att du somnar!

Sydsydost om huset finns en bit av vår stora trädgård. Vi gjorde om platsen för många år sedan till en slags vindskyddad innergård. Vi byggde en öppen veranda med glasat parti mot västanvinden och huskroppar stoppar vindar från norr och öster. Det behövs i en trädgård på en höjd nära Östersjön mitt i det öppna böljande åkerlandskapet. Härifrån kommer de första bilderna lite huller om buller helt utan kronologi. Där ljög jag för ett par höstbilder hamnade sist!

Fotot här ovan är taget i mitten av sommaren och det här ser man från kupan i ovanvåningen. Under rosen Mozart, till vänster vid stolpen mot verandan, växer söta blodnävan ‘Elke’  som du ser här nere.

SONY DSC

SONY DSCSONY DSC

Betty Corning här ovan är en riktig glädjespridare med sin rika och långvariga blomning och härliga färg! Här växer den på en ställning i en perennrabatt men är säkert fin i buskar och träd också!
Öppnar fönstret och njuter av…av precis allt just nu när jag tittar på bilderna och novembervinden drar.

SONY DSC

SONY DSC

En låg liten sorts vallmo, Papaver miyabeanum ‘Pacino’  har exakt den rätta blekgula tonen som tilltalar mig. Ny här så vi får se om den trivs. Hemvisten är en grop efter ett par borttagna kullerstenar.

SONY DSC

När vi gjorde om innergården tog vi bort gräsmattan, la kullersten och tegelterrass, drog upp några grusgångar och gjorde rabatter. På trappan blommar bland andra Karins färgstarka Alstroemeria glatt.

SONY DSC

Gillenia trifoliata, trebladsspira (som jag aldrig hör någon säga) och Isabel Renaissence från Poulsen.
Här nere ser vi en av många olika klematis som finns på innergården, det är söta klättraren Princess Diana som är en texensis-hybrid. Kanske blir det lite väl mycket skugga från oxlarna ovanför…

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

En härlig kinesisk pion som blommar så vackert varje år, den lutar sig lite fint ut över grusgången.

SONY DSC

Nordisk stormhatt är en väldigt snygg och trevlig perenn. Den är lätt att dela med sig av till hågade trädgårdsvänner eftersom det varje år blir ett par plantor till någonstans där den hittar lite livsrum.
Oxlarna till vänster har jag stammat upp och snaggar rätt hårt varje år för att de inte ska dominera det relativt lilla trädgårdsrummet som innergården är. De var buskiga och tre-fyra m höga när vi kom hit.

SONY DSC

Ovan är en närbild på Crocus Rose som är en av mina favoritrosor från Austin. Här nere fortsätter grusgången mot fotografen som står vid sidan av tegelterrassen utanför vinterträdgården.
Den blomvilliga och doftande Crocus rose ramar in tegelterrassen och syns lite till höger i bilden.

SONY DSC

Det här är en favoritbuske som är vintergrön och blommar flera gånger varje sommar! Det är Viburnum Davidii, Davidsolvon på svenska. Titta på de underbara bladen och  nytillväxtens fina färger! Behöver skyddas mot marssolen så inte bladen blir brända och fula. Det har hänt men den repade sig ganska snabbt. Jag bad den om förlåtelse och ofta sitter jag på kökstrappan och njuter av den – nästa bild!

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

Här är en vy mot vinterträdgården där vi förvarar våra stora kamelior som står i krukor utomhus en större del av året men 4-5 månader får de flytta in. Blomningen är monumental de flesta år!

SONY DSC

Utanför gaveln på vinterträdgården går grusgången förbi en trevlig rabatt med växter som gillar skuggan som finns under buskar. Här blommar en av de underbara stora schersminbuskarna. Känn doften som fyller hela trädgården genom att skriva luktsinne baklänges på tangentbordet och föreställ dig doften!

SONY DSC

Om du går förbi vinterträdgården på väg till växthuset så njut av julrosor och annat i skuggrabatten!

SONY DSC

Här är annat: Söta söta löjtnantshjärtat som måste få en ny plats nästa säsong! Det är FÖR skuggigt.

SONY DSC

Reine Chabeau en multifloraros som blommar rikligt, mycket och länge. Hösten har kommit och Gillenia trifoliata glöder i bakgrunden. Här nere kan man se hur den kan glöda i höstsolen, en verkligt odlingsvärd växt den där trebladsspiran!

SONY DSC

Återkommer med förhoppningsvis lika förälskad blick i nästa blogginlägg som ska handla om växthusområdet med vitputsad mur och värmekrävande växter! Välkommen då!/Agneta

Författare: Agneta Croneld

Rännstensunge från Stockholm som genom att leva själva livet har konverterat till pensionär i Skåne.

8 tankar om “Trädgården (16) vår innergård!

 1. Kan aldrig se mig mätt på er underbara trädgård! Trots att jag sett den många gånger i verkligheten, så hittar jag hela tiden nya härliga växter, som jag inte lagt märke till förut.
  En del av växterna skulle jag gärna odla, som Davidsolvon, men jag tror att de vill ha er styva lera för att bli så där vackra. Tyvärr kan jag inte erbjuda växterna det.
  Ser fram emot nästa blogginlägg!
  Kram Märit

  • Det är härligt att få se er trädgård lite då och då, Märit, precis av samma skäl som du nämner här! Jag hade lite trista malande tankar om trädgårds-året 2015 och blev så förvånad när jag tittade på bilderna. Då blev det ett helt annat inlägg – hoppas ingen tolkar det som att jag skryter bara!
   Nästa inlägg kommer om några dagar…

 2. Blir så där härligt avundsjuk när jag ser dina fantastiska bilder. Klimatet på Värmdö och även min brist på odlarkunskap får inte tillnärmelsevis till det så prunkande och vackert. Njuter dock av bilder på din fina trädgård.

  • Att vara härligt avundsjuk är ju rätt…härligt. Du kan kanske få inspiration i alla fall om du njuter i stunden, tänker jag. Viktigt att veta vilken sorts jord man har att odla i och sen söka växter som passar o trivs till förhållandena som bjuds…tack för att du tittade in!

 3. Åh, Vad jag längtar till nästa trädgårdssäsong!!!! Jag tror alltid att det ska bli så vackert i min trädgård som det är i din, men icke! Fast nu hoppas jag att orken har infunnit sig till våren då det ska köras ut rejält med gödsel!!!!!!!!

  • Hittade du ditt namn i inlägget? Jag tycker att du har en väldigt fin trädgård! Vi är på väg till Sthlm nu. Önskar dig en uthärdlig, o icke lång, resa mot hälsa och en skön fantasi om kommande sommar! Stor kram!

   Skickat från min iPhone

 4. Ja, tack det gjorde jag. Glömde att kommentera det. Såg också att den blommade fint! Ha en skön resa!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s