Pensionär, nyss pensionär!

Ja, men tiden går ju så fort!

Med en drink i handen…

13 kommentarer

IMG_1607

Igår var det vindstilla och riktigt varmt på västgaveln. Jag gjorde två svalkande drinkar och bjöd min käre man att komma till den slösande solen för att sitta ner och njuta en stund. Tids nog är mörkret och kylan över oss.  Kvällen före hade vi haft en rätt rivig diskussion om situationen i världen och vad som egentligen händer i Europa och Sverige just nu. Vad kan jag, vi, svenskar, européer egentligen göra?
Rätt mycket tänker jag…

Så mycket som vill bli sagt men så svårt att formulera utan att bli patetisk eller långrandig eller någonting annat som känns fel. Det är så lätt att säga fel, göra fel och att bli missförstådd idag när allt för många har sina ståndpunkter huggna i sten.

Det är mycket jag inte vet och säkert inte förstår heller MEN ett är jag säker på och det är att vi måste hjälpa dem som söker hjälp. Annars är vi vedervärdiga människor och samhället blir likadant. Som en givande medmänniska sa på radion apropå de romska tiggarna: Jag vill både lägga i muggen och skicka pengar till hjälporganisationer som jobbar i Rumänien! (Där fick regeringen ingen poäng)!
En annan medmänniska sa: Här i Mariefred har vi gett dem jobb!

Kan man – så gör man det också förstås – bara man gör vad man verkligen kan! Den som inte har pengar har kanske tid!
Att ge av sin tid och sitt engagemang är fint nog!  Behovet kommer att bli enormt och skygglapparna måste bort. De flesta i vårt land har det bra och de har kanske aldrig brottats med tanken att en skandalöst orättvis värld skapar enorma problem.

Nu vandrar, åker och färdas folk mot olika destinationer i sina försök att hitta en möjlighet att bygga ett nytt liv. Vi kan hjälpa till och göra många saker i stort som smått! Visst kommer det att bli problem med allt möjligt det kan vi vara säkra på. Jag tänker inte ens räkna upp allting eftersom du som läser redan vet en massa!

Själv tror jag att jag är bäst på att hjälpa i det lilla. Ta mig till närmaste flyktingförläggning, gå på språkcafé, kanske bli kontaktman eller kontaktperson för någon familj. Inte glömma dem som redan är här oavsett varför de har kommit hit. Jag har inte tänkt klart men somligt gör jag redan! Jag vill och måste göra mer på hemmaplan och nu är det sannerligen hög tid!

Fadderbarn har min man och jag haft i många, många år och det borde alla med en stadig inkomst ha! Man kan bli världsförälder för någon hundring i månaden. De välmående länderna måste hjälpa fattiga länder att utvecklas, vi kan t.ex. bekosta träd som planteras för lokalbefolkningens bästa och mot ökenutbredning. Man kan bli skogsägare i Vi-skogen eller ge bort träd i present till vänner som ändå har allting! Folkvandring på grund av klimatförändringar är väl bara att vänta!? Det är bara en tidsfråga.

Tids nog är fysiskt mörker och kyla över oss men jag tycker om att få längta och vänta på något bättre. Jag tänker att det gör väl alla människor!
Om det så är våren, trygghet varje dag, ett varmt hem eller något som mättar!

IMG_0831

Man gör vad man kan – bara man inte stoppar huvudet i sanden eller vänder ryggen till. Nu är människor med stora bekymmer här och knackar på dörren! Vad tycker du är viktigast att göra?

 

 

 

Författare: Agneta Croneld

Rännstensunge från Stockholm som genom att leva själva livet har konverterat till pensionär i Skåne.

13 tankar om “Med en drink i handen…

 1. Som vanligt skriver du så klokt! Jag tycker att man går omkring med ständigt dåligt samvete för att man själv har det oförskämt bra. Just nu räcker dock min energi bara till att alltid stoppa en tjuga i tiggarens burk, vara Världsförälder och skänka pengar till Läkare utan gränser. Egentligen borde man göra något mer konkret, men som sagt…… just nu får jag känna mig nöjd med detta!

 2. Åh Agneta, som vanligt så klok och så duktig på att formulera dina tankar i ord!
  Håller verkligen med dig i vad du skriver och försöker möta alla medmänniskor med respekt , även om de sitter och tigger utanför affären.
  Jag är inte så naiv att jag inte ser vilka problem integrationen tampas med. Inte heller blundar jag för vad misslyckad integration kan leda till, men jag önskar verkligen att inte mörkrets makter ska få segra i den frågan.

  Naturligtvis måste vi hjälpa dem som behöver skydd, trots att det förstås betyder att vi får dela med oss av våra pengar och andra resurser till dem som inget har.
  Man kan inte få någon solidarisk utjämning om ingen är beredd att sänka sin egen standard.
  Tyvärr är jag rädd att de sämst lottade i Sverige kommer att få sänka sin standard mest. Det politiska spelet är outgrundligt.

  • Din slutmening är hemsk men sann! Märit, jag önskar verkligen att politikerna, de som har ambitionen att bestämma, går samman och struntar i prestigen. Ibland blir man galen på spelet/käbblet dem emellan! Makten förvrider perspektiven, tror jag! Det handlar om människor. Jag har mött så många svenska barn som har haft ett svårt liv och exkluderar inte dem på något sätt – man kan bara inte få med alla tankar på en gång i ett inlägg! Fint att du svarade här!

 3. Ja, det var jo svære spørgsmål, du her bringer på banen – hvad skal alle vi små mennesker dog gøre ved sådanne kæmpeproblemer? Lille og magtesløs, det er hvad man føler sig. Men så igen – er de mennesker, politikere, økonomiske magthavere og hvad ved jeg, der tager de afgørende beslutninger, mon egentlig hver især så meget større end du eller jeg?

  At møde alle mennesker med respekt kan i sig selv være en utmaning, men det er værd et forsøg og jeg prøver at minde mig selv om det hver morgen. ”My religion is simple. My religion is kindness,” siger Dalai Lama, og har man en gang set ind i hans venlige ansigt forstår man, at det ikke bare er snak. Og forstår også, hvor velgørende ægte venlighed er.

  Så vi gør hvad vi kan i det små.
  Og så synes jeg, at vi må prøve at forstå, hvorfor det i de store sammenhænge er gået så galt, så også vi kan lægge vores små meninger i de store vægtskåle.

  • Ja, jag vill ha något att lägga i den där stora vågskålen även om det är litet så är det inte betydelselöst! Så vi gör våra små försök var och en och då blir det alltid något!
   Tack för ditt kloka inlägg, vänliga Margit!

 4. …. og et dejligt billede af kære Agneta!

 5. Det ser mysigt ut på bilden. Jag gissar på att du haft det lika härligt och soligt idag. Själva gick vi iväg med fikakorg i Abbekås i eftermiddags. Vi människor är duktiga på att längta efter saker av olika betydelse. Vissa saker tycker jag är onödigt. Där kan det passa bättre att njuta av det vi har och det vi slipper ha i vår del av världen (gäller tyvärr inte alla). Alla behöver vi hjälpa till på det vi är bra på. En bra start är att leva upp till att vara en medmänniska. Lördagskram från Bosse Fadderpappa

 6. Hej Bosse Fadderpappa, idag var det en härlig dag men jag kände mig inte riktigt kry och fick lägga mig och vila fast vi hade min son med familj här. Sov en skön stund i växthuset där vi har en gammal kökssoffa.
  Hörde att det behövdes vinterkläder till de som bor på vårt närmaste asylboende. Vi rensade ut en massa ytterkläder förra året, grrr, men kanske har vi något som vi kan undvara. Hoppas jag är som vanlig i morgon så jag orkar rota runt efter det där.
  Det har precis blivit söndag så se upp…en weekendkram kommer singlande!/A

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s