Pensionär, nyss pensionär!

Ja, men tiden går ju så fort!

Trädgården (10) och min trädgårdsföreningen

21 kommentarer

Försommarbesök i Västra Wemmenhö

Trädgårdsbesök i Västra Wemmenhög

 

SAMSUNG DIGITAL CAMERA

En miljötänkares uterum och trädgård

Det tog lång tid för mig att bli riktigt trädgårdsintresserad. Jag hann bli rejält vuxen med barn och faktiskt barnbarn innan det där intresset kom liksom vältrande och begärde mig. Jag kunde inte stå emot en vacker växt eller en lockande liten annons om en plantskola. Problemet var min bristande kunskap. Jag var minst femtio när suget efter att göra något åt den bristen och, för oss, den nya och stora trädgården på en kulle vänd mot Östersjöns blånande horisont.

Plötsligt ville jag läsa Allt om Trädgård, gå på trädgårdsmässor, besöka plantskolor och lära mig mer, mer och ännu mer! Bokhandlarnas trädgårdshyllor, jag säger bara det, de var äkta godis för mig. Jag kunde stå och dregla länge om jag hittade något särskilt intressant. På den tiden hade vi mycket lite pengar att svänga oss med så jag tjuvläste i bokhandeln och lånade på biblioteket. Jag intresserade mig för rotäkta, klättrande och enkelblommande rosor, jag ville absolut lära mig vetenskapliga namn på vanliga trädgårdsväxter och förstå lite hur systemet fungerade. Jag törstade helt enkelt efter ny kunskap. Det var ju bara det att jag var ganska ensam i min hunger och törst.

Lars-Åke Gustavsson samlar in fakta om rosor

Någonstans såg jag en notis om Skurup-Söderslätts Trädgårdsförening. Det skulle bli  årsmöte i lilla biografen på gågatan i Skurup. Jag gick dit och lät mig villigt dras in i verksamheten. Blev betalande medlem  och eftersom föreningen var ansluten till Riksförbundet Svensk Trädgård. så började den trevliga tidningen Hemträdgården dimpa ner i brevlådan. Det är lätt att tala med främlingar om man har ett gemensamt intresse och när man gör det blir främlingarna ens vänner och så sitter man i deras kök och äter soppa och tittar i växtkataloger från Åbergs trädgård eller konnässörsklubben i Göteborg… Kurser, besök i vackra trädgårdar, bra föreläsare, växtloppisar och jag vet inte vad det var för lockelser som förtrollade mig. Plötsligt blev jag dessutom suppleant i styrelsen och aktiv i programgruppen.

I trädgårdar skapas möten mellan människor

Det har varit intressant att tillsammans skapa fina program. Långsamt har ett nätverk med kontakter  byggts upp för mig som nästan inte kände någon med det intresset. Man kan bygga kontakter genom att träffas, njuta trädgård och ätbart samtidigt.

IMG_1187

Vi har haft många av de allra mest kända trädgårdsföreläsarna hos oss. Kändisarna drar alltid många människor till våra möten men vi har också lyssnat på många duktiga doldisar inom trädgårdsvärlden, som har haft väl så mycket att berätta, men som tyvärr har dragit en betydligt mindre publik. Eller så kommer inte folk för att det är fotboll på TV eller snö i luften. Riktig snöstorm på skånska slätten kan ställa till det när det ska vara föreläsning i november. Det är sånt man får ta i föreningslivet.

SAMSUNG DIGITAL CAMERA

Årlig växtmarknad 6 juni i Svaneholm, Skurup

B Förspmmar (1)

Vilka fantastiska trädgårdar vi har besökt! Otroligt spännande och alla ser olika ut. Många ägare har ofta ett överskott av sådda eller delade plantor. De girigaste växtjägarna flockas snabbt där – kanske medan visningen av trädgården ännu fortskrider. Med tanke på alla trevliga medlemmar jag har mött, trodde jag knappt mina öron när en trädgårdsägare vid tillfälle kunde namnge en person som plockat till sig växter utan att betala. Men hör ni, så kan väl inga äkta trädgårdsmänniskor göra!?

SONY DSC

Olika strukturer och bladformer gör trädgården  intressant

Trädgårdar, som är som smycken, har många gånger skapat sug och längtan med fina växtval och originella lösningar men faktiskt har någon gång också erbarmligt skötta trädgårdar på underliga vägar smugit sig in i programmet. Eller var det vi som kontrollerade dåligt? Ibland är det svårt att hinna eller kunna be att få komma i förväg på någon slags besiktning – som de engelska kontrollanterna inför Gula Boken.

Hur som helst; personligen får jag alltid ut någonting av ett trädgårdsbesök. Det ger mig alltid något att lyssna på en människa som berättar passionerat och kunnigt om sitt trädgårdsintresse. Fast jag tycker också mycket om att gå för mig själv och filosofera, leva mig in i trädgården och liksom slukas upp av den.

C Rosens dag (7)

Häromdagen blev jag vald till Årets Eldsjäl 2015 i Skurup-Söderslätts Trädgårdsförening. Just i ett skede när jag avgått som ordförande efter åtta år och faktiskt känt mig lite tömd på det äkta engagemanget så var det riktigt härligt att få uppskattning! Nu kan jag lugnt varva ner och bara vara en alldeles normal medlem som dyker upp här och där när det passar och kanske t o m  tappar bort programbladet… Nej, men det är ju ingen fara för programpunkterna hittar man ju alltid här på hemsidan: http://www.skurupsoderslatt.se

Trädgården (11) och en text om föreningens trädgård kommer om ett tag. Ta nu vara på maj ordentligt, det är en månad man inte får slarva bort. Njut! Sov inte så länge om morgnarna och upplev , om möjligt, näktergalens sång, lägg er inte för tidigt heller…ljuset, jag säger bara ljuset och allt det där andra vackra!

Författare: Agneta Croneld

Rännstensunge från Stockholm som genom att leva själva livet har konverterat till pensionär i Skåne.

21 tankar om “Trädgården (10) och min trädgårdsföreningen

 1. Det är underbart att påta i trädgården som är ett av mina intressen.

  Tack för trevlig läsning.
  Ha en jättefin onsdag.
  Hejsvejs.

  • Trevligt att se dig här!
   Livet skulle inte vara sig likt utan närhet till jord och grönska! Jag skulle sakna trädgårdsarbetet men kanske fortsätta läsa om trädgårdar o besöka visningsträdgårdar…tror jag! Hoppas det är mindre blåsigt och grått hos dig. Skön onsdag!

 2. Åh, vad mysigt att hitta hit. Kramar till min vackra mormor.

 3. Som vanligt målar du med orden! Det var många igenkännanden i det här inlägget! Trädgårdsmänniskorna skapar en stor vängrupp och det var ju så vi fann er på kullen! Kram!

  • Du är så bra, Märit, på det där att ta tag i människor! Jag är mycket glad för att du och Christer letade er hit och sedan den vänskap som det har blivit utifrån det! Vi vet att den finns där även om vi inte träffas varje vecka precis…KRAM!

 4. Vilken intressant resa du gjort i livet. Grattis till Årets eldsjäl 2015. 🙂 Jag har växt upp i ett hem med en mamma som hade gröna fingrar. Precis som du har mitt intresse kommit mer och mer från att jag inte alls var intresserad. Om vi får en stor trädgård igen skulle vi ha många planer. En av mina bloggvänner verkar ha en fantastisk trädgård på Gotland som hon ofta visar i sin blogg. Idag tänker jag extra på Susie som under dagen ska opereras för den ”dumma” sjukdomen på C. Kram Bosse

 5. Grattis till att bli ”Årets eldsjäl” det är verkligen välförtjänt, det förstår jag när jag hör dig berätta om ditt arbete.
  Tack för den trevliga em i din trädgård och för alla blommorna. De är nu nersatta i rabatterna men det finns fler hål och några växtloppisar lockar framöver. Det är härligt med trädgård i njutningens tid maj!

 6. Kul att du blev vald till Årets Eldsjäl! Det har du gjort dig förtjänt av! Grattis och kram!

 7. Stort grattis till att bli Eldsjäl! Det är du verkligen värd! Ha så trevligt i nästa vecka med Rut och Eva, jag var sugen på att följa med men kunde inte ta ledigt. Och sen tänkte jag att ni har kanske trevligast bara ni och kan prata skola å sånt… Eller inte…
  Kram från Lotta

 8. Jag fick feber o ont i halsen! Besöket ställs in, det blir längre fram…

 9. Men ajdå, så tråkigt, fast då kanske det blir bättre väder? Och kanske jag kan följa med?

 10. Jag tänkte just det! Men det blir Eva o Rut som tittar först när de kan så håll dig framme! Jag är helkass men det går ju över!

 11. Grattis till årets eldsjäl ! Härligt att besöka olika trädgårdar och låta sig inspireras, härliga bilder. Ha en fin dag. Åse

  • Ibland när jag fotar så blir det med finkameran men de här bilderna är mobilbilder tagna under årens lopp. Tja, de visar rörelse och aktivitet – det var det jag ville! Visst måste man få inspiration utifrån! Ha det bra själv, Åse!
   Vinkar från min kulle med utsikt över dis och regnvåta vyer!/Agneta

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s