Pensionär, nyss pensionär!

Ja, men tiden går ju så fort!

Min sällskapshund och mitt universitet

17 kommentarer

SONY DSCSå här års blommar mina kamelior i vår lilla vinterträdgård. Jag går ofta dit för att hämta något, fylla  vattenkannan men när kameliorna blommar måste jag stanna en extra stund. Automatiskt sätter jag på radion och så reser jag ut i världen på resor jag aldrig skulle kunna ha gjort i verkligheten! Men jag upptäcker också att jag hamnar i min imaginära gungstol igen. Jag tror att jag trivs i den där gungstolen och lyssnar samtidigt på radion medan pekfingret undersöker om krukorna har rätt fuktighet. Händerna plockar bort fula blad, någon kruka vrids och gamla krukor diskas.
Jag glömmer tid och rum och bara är…

SONY DSC

Vi hade inte TV förrän pappa hade vunnit pengar på tipset i början av 60-talet men radion var väsentlig under hela min uppväxt. Jag minns när vi satt i det stora köket i Hökarängen i mitten av 50-talet och lyssnade på Lennart Hyland som programledare i Snurran. Jag var fem eller sex år och det var ett familjeprogram. Jag kan faktiskt fortfarande sjunga en bit av signaturlåten…
Runt, runt, runt…det snurrar, det snurrar… Det hörs väl att jag sjunger!?

Å, vad jag gillade Nicke Lilltroll och hans: Må så grankott allihop!
Är det någon mer än jag som minns de kluriga hälsningarna från granskogen? Jag känner mig lite som hundra år när jag skriver det här för medievärlden idag är helt annorlunda än när jag började lyssna på radion för sextio år sedan!

Fragment av mysiga  radiostunder kommer till mig. Mamma och jag sitter i lilla köket på Krukmakargatan och lyssnar spänt på radioteater eller en radiodeckare med flera avsnitt och spännande cliffhangers (fast det visste vi inte att det hette) som lämnade en spänd förväntan kvar hos oss. Nästa vecka…

Jag blev väldigt bekant med de där politikerna som satt länge i riksdag och regering Tage Erlander, Hedlund och Sträng. Jag kände igen deras röster och såg i tidningen hur de såg ut. Sven Stolpes intensiva röst åt sig in, det var mest gubbar. Lena Larsson röst gillade jag och beundrade hennes inredningsstil som jag sett i tidningar någonstans.
Vi hörde monotona rapporter om aktier på börsen och den lika trist sjörapporten i väntan på något annat värt att lyssna på. Jo, vi satt faktiskt och väntade. Jag ritade inredningar efter inspiration från Lena Larsson, min mellansyster sydde kläder och hattar för hand eftersom vi inte hade någon symaskin och mamma stoppade strumpor. Allt medan radio stod på.

Jag upptäckte legendarer som Barbro Alving, Bang, och andra genom att lyssna brett och stort och gärna! Sommarpratarna till exempel kunde både roa och oroa, det är ett program jag fortfarande njuter av att lyssna på. På sextiotalet var det också Radio Nord, piratradio från en båt på Östersjön, och sena kvällar Radio Luxemburg med den senaste popmusiken. På lördagarna satt jag i köket med Tio i Topp och sminkade mig. Sotsvart mascara och ljust läppstift – så skulle det vara!

Jag tror På minuten började på sextiotalet med Moltas Eriksson och Stig Järrel, inte så pratigt o tjafsigt som idag men lika roligt, tyckte vi. Humoristiska Mosebacke Monarki med underbara underfundiga skämt och fyndigheter…

En kväll kom jag hem från min kompis Lotta och när jag öppnade dörren hörde jag upprörda radioröster från mammas transistor. Det var släckt och mörkt och mamma bara hyssjade på mig: Schschsch!!!
Lägenheten var liten och hon sov i hallen men just den här kvällen låg hon påklädd i mörkret och hörde direktsända nyheter från Dallas. John Kennedy hade just blivit skjuten.

Lotta och jag skrev till ett ungdomsprogram en liten betraktelse över hur man kunde se olika människor som frukter; vindruvor är söta och hänger ihop i grupper, bananer kan vara lite sega i början med under ytan är de softa och medgörliga… Till vår förtjusning blev vår text uppläst och vi pös av stolthet.

Radion har alltid varit viktigare än TV för mig. Jag är alltså en riktig radiot, och att laga mat utan P1 är mördande trist. Då känner jag mig halv, en viktig ingrediens saknas! Min man älskar att höra musik strömma ut i huset och så fort vi sätter oss till bords byter vi från prat till musik. Då är det ju inte alltid radion utan Spotify eller musikanläggningen som susar i bakgrunden så man kan prata med varandra.
Att stå i vinterträdgården och lyssna på radion samtidigt som jag  håller på med sådder, sticklingsförökning och omplantering är, som sagt, lyckliga stunder. Jag lyssnar på dokumentärer, allt som har med litteratur och kultur att göra, nyheter, ja, faktiskt nästan alla typer av program och hänger med på vad som händer inom olika sfärer. Jag gillar att vara allmänbildad och hålla mig a jour.
Man kan nog säga att P1 är min rara trevliga sällskapshunds som får mig att mysa och skratta och samtidigt mitt universitet som bjuder mig kunskaper och insikt.
Lyssna på P1 hälsar radioten Agneta!

 

 

 

 

Författare: Agneta Croneld

Rännstensunge från Stockholm som genom att leva själva livet har konverterat till pensionär i Skåne.

17 tankar om “Min sällskapshund och mitt universitet

 1. Har ju redan kommenterat på fb men fortsätter här. Veckans radiohöjdpunkt i tidiga tonår var ju tio i topp på lördageftermiddagen och topp 20 på radio nord på onsdagkvällar. Fortfarande är det dom topplåtarna jag har bäst i minnet. Radio Luxemburg var ofta knepigt att få bra ljud på, oj vad man rattade. När melodiradion var ny var det sällsynt med pop, mest var det såna där dötrista orkestrar som Percy Faiths och Les Elgarts… Minns namnen bara för att de förekom så ofta!

  Jag minns också På minuten från 60-talet, du glömde Catrin Westerlund och Margareta Krook! Det var, som du säger, inte alls så flamsigt som nu, men frågan är om det var roligare? Jag tittade på ett gammalt avsnitt på nätet och blev nästan lite besviken! Inte alls samma tempo.

  • På minuten: Jag mindes Margareta Krook men inte Catrin Westerlund. Nej, jag tror inte de var lika roliga men då tyckte man det var roligt för ämnena var så ”tokiga” och galna.Säkert mycket segare och mer långdraget och Stig Järrel pratade ofta hela minuten utan att bli avbruten. Det hade säkert inte hållit med dagens domare och medpratare!
   Topp 20 efterföljdes väl av Kvällstoppen som byggde på försäljningslistor och Tio i Topp var omröstning runt omkring i landet. Kul förresten att Frida läste!

 2. Glömde ju säga att oj vad fina dina kamelior är! Förra året torkade alla mina knoppar in, nu har jag kommit ihåg att duscha dom. Min röda blommar också fint, fast eftersom den står i källaren i torkrummet så är jag ju inte där så ofta. Väntar spänt på en rosa och en som jag har glömt vilken färg!

  • Ja, kameliorna är så fina i år. Jag vattnar med regn- eller avfuktningsvatten och lägger till Palettens gödning. Några knoppar faller alltid med det gör inget för de blommar ändå i minst 8 veckor!
   Du måste gå ner ofta till dina kamelior så de inte känner sig ensamma! Ta kaffe o en skorpa med dig ner!

 3. Så fina kameliorna är! Visst är det härligt att gå sådär och pula. Radion är ett kärt sällskap för mig också trots att jag inte har så många radiominnen. Här nere lyssnade vi på Radio Syd. I ärlighetens namn var det nog mest min syster som är fyra år äldre som gjorde det. En gång var Rolling Stones på besök ute på deras båt i Öresund. Min far fick göra en snabbutryckning med oss till Limhamn så vi såg när de gick i land!

 4. När var radio Syd igång? Var det på 60-talet? Det var i alla fall då Rolling Stones slog igenom! Vilken snäll pappa som ställer upp på sånt! Heder åt en sådan man!
  Jag tycker att dygnet har för få timmar just nu. Skulle vilja pula till radions sorl timme ut och timme in. Hinner aldrig så mycket jag vill för jag segar med allt jag håller på med. Läser jag så vill jag inte släppa boken och stickar jag så vill jag inte släppa stickningen osv. Pelargonerna tar tid i år – jag som gjorde av med så många i höstas…
  I morgon jobbar jag igen, kul men utmattande!

  • Radio Syd var igång på 60-talet. Jag tror att jag har varit max 10 år den där gången. Det enda jag minns är Brian Jones av någon anledning.

   • Brian Jones var min favorit! Han var ju söööt! Om jag minns rätt så dog han alldeles för tidigt när han i drogat tillstånd drunknade i en pool!
    Jag har precis fäst alla garnädar på barnbarnsbarnets kofta!Nu ska jag tvätta och skölja i hårbalsam och i morgon sy i knapparna! På torsdag ska jag till Helsingborg o prova den på flickebarnet.
    Lycka till med behandlingen i morgon, Karin! Stor kram!

 5. Vilken suverän rubrik. Vad skönt att du slipper gå ut med din sällskapshund när det är dåligt väder. Fast du är äldre känner jag igen mycket från min egen barndom. Då var radion viktig för mig. På kvällarna rattade jag in Radio Luxemburg. Tio i topp älskade jag. Jag förde själv statistisk om listan. På minuten var jättekul att lyssna på. Jag förstår att ni var stolta när ni fick med frukttexten. Att sitta i en gungstol och filosofera är en av mina favoritsysslor. Som barn för att det var kul att gunga. Sedan för att jag nådde ett lugn och tillstånd som jag tyckte om att befinna mig i. Tyvärr får inte min mormors gungstol plats i vår lägenhet, men jag har möjlighet att gå in i förrådet och sätta mig i den. När jag sprang in i väggen ändrades mycket. Då började jag föredra tystnaden och lugnet. Tisdagskram Bosse

  • Tack för att du läste, Bosse! Fördelen med min imaginära gungstol är att den kan man befinna sig i precis var som helst. Den står lättillgänglig i mitt hjärnkontor 😉
   Tisdagskram tillbaka!

 6. Så fint du skriver om din radio.
  Masser af minder fra radioens tidsalder dukker op, lige fra lørdag aften med far, mor, bror og mig, lillesøster, samlet om en familieudsendelse og hvert sit stykke nøje udvalgte hjemmelavede chokolade, oh lykke! – til langtrukken venten på at børnetimen skulle tone frem, medens en dame kværnede fiskerinoteringer om Dokkerbanke og Jærens Rev sydvest, oh kedsomhed! Og man stirrede sig galen på det grønne øje, som måske, måske ikke? kiggede igen.
  Jeg indser, at jeg må gøre noget alvorligt ved min radiosituation, inspireret af dit indlæg stillede jeg mit strygebrædt op og bar min lille usle transistorradio ind i Strykerskans Rum – men fandt ingen station, som gik godt igennem, undtagen et program med klassisk musik, som snart gik over til noget nyere strygermusik (hahaha!), som hurtigt begyndte at flå i nerverne. En ny radio ønskes.
  Og en vinterhave, med en masse spændende små krukker.
  Og karameller – som jeg hele tiden kommer til at læste dine kamelier! Men det er vel forrsten heller ikke helt forkert?

 7. Klart att du måste ha en bra radio! Just när man stryker eller lagar mat så är det rent av NÖDVÄNDIGT! Nej inte är det ‘forkert’ att kalla kameliorna för karameller. De blommar som aldrig förr i år o varje gång jag ser dem så blir jag så glad!
  Hur rå är vinden i Råå? Här har det varit ganska blåsigt och kyligt men nu tittar solen fram så jag ska gå ut och öva lite på att jobba i trädgården…

 8. Jag förstår att du trivs där men dina helt fantastiskt vackra blommor och din radio. Vad härligt att läsa om din relation till radion, själv är jag lite dålig på både radio och tv. P4 Västernorrland och p4 Jämtland samsänder ett program som heter Ordalaget på fredagar, det missar jag ogärna. Många varma vårkramar till dig!

  • Kul med en kommentar från norr! Hur hittade du hit? Jag ska göra ett besök på din blogg så klart men först ska jag gå ut i trädgården och börja vårstäda!

   • Jag hittade hit från Bosse Lidéns blogg och det är jag glad för, du skriver väldigt bra och det är en fröjd att läsa din blogg. Ska komma tillbaka senare och läsa mer. Har ni snöfritt hos dig? Här handlar en eventuell trädgårdsstäding om att hacka is eller skotta snö, nog för att det är på väg att tina bort men än är det långt till jag kan plantera ut några blommor.

 9. Jag bor ju ca 1,5 mil väster om Bosse. Alltså på Sydkusten. Här är det vår nu. Fdåglarna sjunger sina vårtruddelutter. Snödropparna har blommat över och narcisserna är ett par dm höga o knopparna är stora. Ovanligt tidigt allting måste jag säga. Öresund steg könen ligger alltid före Sydkusten. Östersjön håller kylan lite längre. Nu ska jag ut igen hade bara ett litet ärende inne! Tack för de trevliga orden, de värmer!

 10. Millan, Öresundsrgionen, skrev jag, dumma autokorrigering!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s