Pensionär, nyss pensionär!

Ja, men tiden går ju så fort!

Trött på motvind – längtar efter lugn och sol!

17 kommentarer


SONY DSC

Associationerna flyger runt i skallen medan jag sitter och stickar på barnbarnsbarnets blivande kofta. Den jag entusiastiskt började sticka i november, stickade fel, repade upp, försökte igen men gjorde något som såg konstigt ut i förhållande till den lilla fina kropp som skulle bära plagget. Tappade inspirationen – jag som alltid kunnat… Tänkte repa upp men fick lämna allt till en mycket skicklig och vänlig stickbloggerska som bor i närheten och som håller i det stickcafé som jag besöker så ofta jag kan. Av denna duktiga vän fick jag både hjälp och uppmuntran, på så vis kom sticklusten åter!
Det som tidigare bara var lätt och roligt med stickning var nu mer komplicerat än jag kom ihåg. Jag stickade massor när mina barn var små t.ex. färgglada små bomullsoveraller i början av 70-talet och eftersom jag kände en konstnärlig dam som hade en liten butik i Gamla Stan i Stockholm fick jag sälja mina alster där. Hur kan mitt stickminne lura mig så?! Kan jag återerövra stickkonstens hemligheter?
Återupptog inte koftstickandet ordentligt förrän jag var klar med fyra veckors vikariat på mitt gamla jobb och nu försöker jag hinna ikapp med koftan innan lilla L. kommer att växa ur den!
Att jobba var roligt men kära nån så trött jag blev! Orkade inte mycket mer än att arbeta och sova.

Behöver bara lite lugn och sol!

Jag sitter i favoritstolen i kupan och ögonen flyger ut genom fönstret mot kullarna och havet. Grått dis överallt och snålblåsten viner dag efter dag. Tidigare var jag ute och fyllde på fröautomaterna och fortfarande känner jag blåsten och hur den river i mig … Småfåglarna pickar, plockar de kivas och kämpar om frön och nötter. Koltrastarna som är för stora för våra fröautomater kommer ändå och konkurrerar med de mindre bevingade kamraterna genom att picka frön i ett fladdrande läge. Mycket energikrävande för dem, tänker jag, och vilken tur att det inte är svinkallt, jag klyver ett par äpplen och kastar ut. Då kommer två stiliga fasanhanar traskande och de springer ut och in bland vinterståndare och efter en stund finns bara en fasan kvar. Han tar position under fröautomaten och göra  åtskilliga domusåttor medan han uppfordrande tittar upp mot småfåglarrna; se så, få ner lite frön till mig, krafsa lite mer, nu på momangen!
De och ett helt gäng blåmesar och några bofinkar ROAR mig, är det att ge efter? Bjuder jag in åldrandet utan att spjärna emot? Är det ett genuint p-beteende?

Med ett ovisst fladdrande har jag rört mig mellan allt jag vill få gjort idag. Jag ville skriva ett kort rappt inlägg innan min blogg förtvinade helt och hållet…
Associationer kommer och går massor med skärvor av funderingar vispar runt utan att något fastnar. Jag spelar WordFeud och när jag samtidigt chattar med min vän skriver jag orden lugn och sol och då vet jag vad jag vill försöka skriva om. Men jag får inte riktigt fram min imaginära gungstol idag, den är otymplig och vägrar ta plats trots att jag har försökt!

Ge mig lugn och sol!

33 Solen silar

Tack! Jag håller som sagt på med en kofta storlek 6 månader och kämpar mot tiden. Jag har börjat men är tvungen att skriva färdigt en verksamhetsberättelse men hittar inget bra flyt. Jag måste avsluta en intressant men inte helt lättolkad bok, Marie Ndiayes ‘Ladivine’, som ska vara läst till bokträffen på måndag. Efter en omgång vinterkräksjuka och svåra avloppsproblem, det första gäller mig och det andra huset – om någon skulle undra, är det ganska mycket tvätt som inte går att tvätta och ganska mycket tappad ork som inte går att hitta.

Är det synd om mig? Absolut inte jag har bara lite personlig motvind just nu. Då har människorna det värre på Filippinerna som drabbats av tyfonen Hagupit. 58 sekundmeter och åter sköljs havsvattnet in över låga stränder och ytterligare fler hus och träd faller. Jag känner flera personer därifrån och tänker på dem. Den kraftiga motvinden har jag aldrig mött och inte heller den våldstyfon som får små pojkar att bli som explosiva vilddjur när vuxna män i uniformer fjättrar dem mot ett hårt golv med den fullvuxna mannens kropps- och muskelkraft. Jag känner flera sköra vuxna som har mött just det som de där pojkarna är livrädda för och vet att de söker efter möjlighet att skapa ett nytt liv.

Jag önskar alla med liknande erfarenheter lugn o sol, lugn o ro!

 

Författare: Agneta Croneld

Rännstensunge från Stockholm som genom att leva själva livet har konverterat till pensionär i Skåne.

17 tankar om “Trött på motvind – längtar efter lugn och sol!

 1. Hej! Hittade hit via en bloggkompis kompis! Har läst tillbaka lite, och du skriver verkligen bra och med en härlig humor.
  Själv bor jag i Oxie, 1 mil från Malmö.
  Välkommen till min blogg!
  Kram Karin
  http://pixelmojan.se

 2. Du skriver så fint att jag blir alldeles tagen och varm och hjärtat och samtidigt får jag mycket att fundera över!
  Jag längtar också efter sol och värme men jag kan faktiskt njuta av att sitta inne och tex sticka. Jag läser just nu en bok om introverta personer och den har fått mig att fundera mycket över mig själv och vad jag njuter av och får ut av mitt liv. Intressant.
  När det gäller all den där tvätten du inte kan tvätta pga avloppsproblem packar du bara ner det in kasse och kommer hem till mig och min tvättmaskin. En kopp kaffe kaffe ingår i väntetiden!

  • Hej, kära Karin! Får jag komma på måndag förmiddag?
   Jag fick en klump i halsen av ditt svar! När man skriver vill man göra någon sorts inverkan, sprida tankar, beröra eller påverka inte bara fylla ut en yta. Det är så svårt att nå människor idag, med allt flöde som finns runtomkring, så är en sånt genuin kommentar som din är fantastiskt skön att få! TACK!
   Som du förstod så antog jag ditt erbjudande! OM nej, ange dag o tid som passar bättre!
   Kram från Agneta

 3. Kära Agneta, så tungt det låter! Var nu lite snäll mot dig och gör bara det som du allra helst vill och njut av det! Då kommer glädjeenergin tillbaka, verksamhetsberättelsen skriver sig nästan själv, koftan blir klar i ett nafs!

 4. Nä, Bitte inte tungt bara lite motvind! Och egentligen så handlar det om just det att våra bekymmer är fjuttiga när min iakttar det stora hela. Idag har vi trevligt besök på Byggfabriken i Malmö och sedan ska vi äta med Mats syster och svåger. Det är alltid trevligt. I morgon ska jag skriva klart verksamhetsberättelsen till onsdagens årsmöte i trädgårdsförening. Sen är ju inte ordförande längre…
  Den bilden på dig är helt underbar! Man kanske skulle sätta in ett foto…

 5. Jo da, kære ven, ibland blir det både modvind og op ad bakke.
  Når du har tapt orken, så er det da dags at sidde der, helt mat slap og nyde at du egentlig ikke orker andet end at nyde den smukke udsigt!
  Og kofte i størrelse 6 mdr. er sikkert alt for stor. Mit yngste barnebarn på 1 år anvender stadig de små vanter, jeg strikkede i størrelse 0 – 3 mdr!
  Og skulle du nu ikke få læst bogen klar inden i morgen aften, så bliver det nok en fin aften alligevel.
  Fra mig får du de varmeste ønsker om en masse medvind på kullen!

 6. Tack, Margit. Lite som hunden, som mister hela köttstycket, när han gapar över sin spegelbild i vattnet för att snappa åt sig det där andra köttstycket också, känner jag mig allt!
  Jag har tänkt på dig o skjutit upp o skjutit upp i väntan på att allt ska lugna sig lite…
  Ett gammalt talesätt är ju det om gumman som sätter sig ner och väntar tills brådskan har gått över. Haha, det är ju så klokt så! Du hör av mig när motvinden bedarrat!

 7. Blev så glad när jag hittade en bloggare som också är pensionär. Vi har en hel del gemensamma intressen märkte jag när jag läste bakåt i din blogg. Jag gillar också handarbete och hantverk över huvud taget. Har just varit ute och fyllt på mat till småfåglarna här, som jag älskar att sitta och titta på. I somras hade vi flera familjer som kom hit med sina ungar och en koltrastfamilj bodde på vår altan. Ha det så bra och nu längtar jag också efter lite sol och värme.

  • Hej Gunnel! Jag ska naturligtvis besöka din blogg, det är ju en del av bloggvärlden!
   Jag tror att det finns många bloggande pensionärer men det är väl onormalt att framhålla det på det sätt jag gör. Egentligen är man ju bara människa och inte behöver pensionärer ses som en särskild sorts människor. När jag var ung o dum så var jag rätt ointresserad av äldre personer men nu tänker jag ju helt annorlunda förstås.
   Jag har väldigt många intressen och däribland att sticka, väva och brodera. Det har jag gjort sedan jag var ung och drömde om att bli konstnär. Jag skapar gärna egna textila alster och gillar att hitta på mönster eller sväva ut i experimenterande av tekniker. Det ger inre frid och jag tror att det är mycket bra för huvudet. När jag arbetade hade jag inte så mycket tid att hålla på så det är härligt att kunna göra det nu.

 8. Jag önskar dig just det. Lugn, ro och sol. Ju äldre vi blir ju länge tid tror jag det tar att komma tillbaka efter en sjukdom som du haft. Vilken härlig utsikt du har. Bara den skulle ge mig energi. Inte så mycket att jag började sticka. Däremot tycker jag om att läsa din blogg och dina funderingar. Kram Bosse

  • På 70-talet när stickandet for genom världen fanns en hel del stickande män. Så varför inte, Bosse! Tack för rar kommentar!
   Läste din blogg i morse men ska kommentera senare för nu ska jag åka till en vän och tvätta. På fredag ska avloppet fixas här…

 9. Du, Agneta, her blæser også en strid, bidende modvind, så jeg har gravet mig dybt ned i sofakrogen og kommer ikke frem førend det er vår, så – ingen panik, vår tid kommer 🙂

 10. Vilken vacker utsikt du har. , hoppas att du snart får njuta av solen, den är efterlängtad vi behöver ljuset och lite värme på frusna vinterkroppar. Då blir allt så mycket lättare. Kram och fin söndag önskar jag dig. Åse

 11. Tack, Åse! Ja, utsikten från vår kulle är underbar så länge inte vinden är som idag! Kommenterade din blogg men glömde ge tummen upp för dina bilder, det var slarvigt av mig eller; du skämmer bort oss med ditt fina fotografi… Skön söndag själv!!!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s