Pensionär, nyss pensionär!

Ja, men tiden går ju så fort!

Är man en excentrisk trädgårdstok…

11 kommentarer

…när man en februaridag lufsar runt i den kalla nordanvinden och tittar efter vårtecken? Nej, högst normalt så här års om inte snön ligger djup! Här i Skåne är snödropparna på G, ormhasselns vackra hängen har dinglat länge på de vridna grenarna, de tidiga pionerna tittar nyfiket upp…men brrr, jag vill snart in i husvärmen igen.

Plockar lite disk, de vita tallrikarna med gröna växter staplas i skåpet, tallrikarna har olika motiv och jag tror att motiven är fotograferade och bearbetade i dator. Det är väldigt roligt att man kan få olika motiv när man ska äta, något att prata om direkt! Porslinet är gjort i Tyskland och serien kan heta Schönwaldt. SONY DSC

 

SONY DSC

Så ska jag hämta fågelfröna i vinterträdgården när det slår mig att jag praktiskt taget snubblar över mitt stora trädgårdsintresse (en 30 år gammal matta jag går över på vägen till fågelfröna)

SONY DSC

 

intresset syns minsann överallt inomhus också! Ljuset är här nu och i min lilla vinterträdgård upptäcker jag att den stora kamelian har börjat blomma! Förra året blommade den två månader i sträck! Hämtar kameran och fotar kamelian

SONY DSC

och går sedan, med kameran i högsta hugg, på trädgårdsjakt inne i huset. Ljuset så här års är svårt att fånga men är underbart och snålblåsten är inte välkommen in! Tulpaner på köksbordet, det är snart vår!

SONY DSC

SONY DSC

På en resa till tyska Östersjökusten hittade jag keramikplattan med texten ”En trädgård lär oss att allt är möjligt” fritt översatt. Boken är skriven av Nils Sonesson, är utgiven 1930 och heter  ”Handbok för trädgårdsodlare”. Härliga råd och underbara tecknade illustrationer. Under åren har det blivit några hyllmeter trädgårdsböcker. Här syns några titlar. En favorit är den om Tasha Tudors trädgård och
Beth Chattos underbara ”Min trädgårdslund” – ett ställe som jag har haft lyckan att besöka på riktigt.

 

SONY DSC

SONY DSC

Fröskålen, som jag gjorde efter eget huvud på en silversmideskurs, står på ett runt träbord med en intarsiaslinga med bladmotiv. Bordet köptes billigt på loppis och så fick vi hjälp att renovera ytan.

Vi behövde ett draperi till hallen och jag köpte linnetyg som jag sedan broderade fritt med bladslingor och blommor. Här är en detalj… det var så roligt att göra det att jag var lycklig varje stund jag höll på.

SONY DSC

Rumsgranar har blivit så populära nu att de säljs lite överallt. Jag köpte vår rumsgran för några år sedan men i julas fick den in liten svartögd brun kottefågel i näst översta grenvarvet. Jag avslutar det här inlägget med den pigga fågeln. Jag hittar nämligen bara fler och fler bevis på att trädgården och dess invånare hela tiden finns inomhus och piggar upp det långa halvår i mörker och trädgårdsdvala som vi tvingas att leva med här i Norden. Men nu snart är det dags för andra tider. Frösådder, pelargonskott i krukor, ansning, rensning och planteringsplaner, utearbete fina dagar och fika med näsan mot solen.

En lång skön vår ser jag fram emot – det gör väl du med?

SONY DSC

Författare: Agneta Croneld

Rännstensunge från Stockholm som genom att leva själva livet har konverterat till pensionär i Skåne.

11 tankar om “Är man en excentrisk trädgårdstok…

 1. Det drar verkligen i trädsgårdsfingrarna! Jag går varv på varv i trädgården och ser efter om något nytt hänt i rabatterna. Ogräset har i alla fall vuxit men många vårblommor är på väg upp. Jag längtar efter att se om de omflyttningar av blommor jag gjorde i höstas blev så bra som jag hade tänkt mig. Jag läser trädgårdstidningar och blir så sugen. Men det är ju härligt att längta efter något också!!!!! Det är ju en underbar tid vi har att se fram emot!

 2. Nu är vi på rätt sida av året och februari rullar på… jag längtar så efter de där dagarna när man börjar städa bort torrt och fult. Kratta, knipsa, klippa, såga och samla ihop till knippen för valskvarnen.
  Ljuset idag var enastående men vinden var vidrig. Vi kom aldrig längre än till rundor på tomten. Samlar mig inför arbetet i morgon och så tre arbetsdagar till sen är jag pensionär igen!

 3. Det enda som syns hos oss av trädgårdsintresset är hyllmetrarna med trädgårdslitteratur. Jag läser massor, har alltid gjort det men är fullständigt obegåvad när det gäller pyssel och inredning. Trist och tråkig, det är jag det.

  Apropå vår så visar termometern just nu + 7,1 grader, på marken ligger ca 40 cm snö.

 4. Jag tror att du är kreativ och inte alls tråkig! En tråkig person kan inte skapa en sådan trädgård som er, helt enkelt. Det handlar också om att pyssla o inreda…
  Temperaturen här visar också vartåt det lutar! Härligt!

 5. Här finns snö över hela trädgården men jag är glad att vi har snö, det skyddar här i norr för det kan fortfarande bli riktigt kallt ännu. Inte ens en liten snöklocka eller snödroppe syns men de kommer.:) Har vi riktigt tur kommer de redan i mars men det mest sannolika är att vi får vänta tills början av april. Det enda jag kan börja städa upp nu är pelargonerna som står i vinterförvaring i garaget.

  Här är det också dåligt med pyssel och inredning, hos oss syns trädgårdsintresset främst i tidningar och böcker som ligger överallt. De första chili-sådderna står i köksfönstret, en del sticklingar på gång och en massa fröpåsar är framplockade. Om jag tänker efter har vi också några blommiga gardiner, kuddar, dukar o.s.v, så nog finns säkert en hel del fast jag inte tänkt på det.
  Vilken fin kamelia!

 6. Ja, kameliorna står inne o blommar men klarar inte vanlig rumstemperatur. Ett år försökte vi ha den stora kamelian i matrummet men den trivdes inte och blommorna började trilla av!
  Härligt att ha kommit igång med sådderna, Ibs, det förstår jag. Jag jobbar just nu på ett vikariat och har inte ork för pysslet med fröer. Ska så lite senare…
  Oj, oj, det gäller att ha tålamod med snön! Skyddet är så klart viktigt när kylan från inlandsmassan i öster anfaller er! Huka er så länge…

 7. Nu längtar man till man kan rota i jorden, härligt när man kan låta trädgården flytta in. Ha en fortsatt fin lördag. Åse

 8. Visst längtar jag till våren. Det gör jag alltid när vi slängt ut granen. Den söndagens vind var inte att leka med. Fast solen sken och det var molnfritt frös jag rejält. Desto skönare när jag gick i Lilleskog dagen efteråt. Jag förstår att du letade vidare inomhus.
  Vi fick snödroppar redan i januari. Fin dekor på faten. Tänk med dekorer jag såg när vi hade porslinsmuseum. Både fula och fina saker. ❤

 9. Du har säkert skrivit om ert porslinsmuséum men jag blir nyfiken i en strut!
  Snart kommer våren …
  Är på språng och ska till Ystads teater och se premiärvisningen av Sånger från en inställd skilsmässa som bygger på Mikael Wiehes text o musik. tack för att du läser…
  Förresten skrev jag ett långs svar till dig men på fel padda, här i huset finns några och var inte inloggad och minnet föll bort…. Får återkomma i morgon! Ha det bra resten av dagen!

 10. Jag blir så glad när jag läser det här inlägget. Det vittnar om en lekfullhet, och förmågan att se glädjen i det lilla. Egenskaper som ger ett rikare liv. Jag måste påminna mig om det när jag ibland tycker att det känns tungt. Då ska jag läsa ditt inlägg igen, som medicin!

  • Vad oförskämd jag var som inte svarade ngt på din kommentar då för snart sex år sen! Tack, det är inte dåligt att få vara ngt uppiggande … Jag känner riktigt hur gott och vamt det känns i kroppen. TACK❣

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s