Pensionär, nyss pensionär!

Ja, men tiden går ju så fort!

En cykel måste rulla! (2)

12 kommentarer

Vid frukosten ute på verandan föreslog min käre man en cykeltur i det fina vädret. Eftersom vi har några ärenden i Ystad idag så tog vi beslutet att det får bli målet för vår första gemensamma cykeltur i sommar. Jag rebloggar ett inlägg som jag skrev  för tre år sedan. Efter det tror jag ni förstår hur glad jag känner mig inför en cykeltur längs den underbara kustvägen till och från Ystad. Nu blir det cykelsommarnjutning! Vassego’!

En cykel måste rulla! (1)  Det finns en gammal bild på mig när jag är ungefär sju år. Bakom mig står min mellansyster som är fem år äldre än jag. Fotot är taget i Småland där vi var hos hennes sommarföräldrar och jag hade min röda cykel med mig. Den hängdes på bussen och fick följa med på den långa resan från Stockholm via Norrköping och till Virbo kvarn, tror jag det hette, och sedan samma resa fast åt andra hållet hem igen. Bilden är svartvit men cykeln var vackert röd. Den där cykeln var för stor eller så var jag för liten. Den skulle räcka länge och var köpt begagnad och i början kunde jag inte sitta och cykla utan fick stå upp. Tja, detta var på 50-talet och även en begagnad cykel kostade mycket pengar och man fick nöja sig… Jag nöjde mig inte, nej tvärt om; jag var överlycklig över cykeln och hade den sedan i många, många år.
Agneta och Lene

Nu, nästan sextio år senare, har jag en elcykel som hjälper mig att kunna cykla både långt och kort i det här backiga och blåsiga landskapet som vi bor i. Jag är lika lycklig över den här cykeln faktiskt som över min första cykel. Cykelturerna hade alldeles glesnat och min gamla cykel stod mest lutad mot en vägg och fick till slut vänta på cyklisten alldeles för länge mellan gångerna. Det var innan jag skaffade den här modellen som har växlar och som jag kan reglera hur mycket hjälp från batteriet jag vill ha. Man kan inte sitta och bara åka, nänä, man måste trampa hela tiden men ta stöd av batteriet när vinden eller backarna gör livet surt.
En natt, när elcyklarna var nya, hade vi varit på fest en knapp mil bort och då hände följande; I ett långt svagt uppförslut såg jag en ung man knega uppför backen med gungande rörelser ganska långt före oss. Jag cyklade före min man men ökade hjälpen på batteriet och trampade på. Snart cyklade jag lätt förbi den unge mannen som såg en aning rödsvettig och förvånad ut när tanten gled om honom med lätta tramp och glad min. Min man kom efter och informerade om att vi hade investerat i elcyklar nyligen.
– Ja, jag tänkte väl…pustade den mycket yngre mannen en aning stukad.

För några dagar sedan var vi på Ven och…ja, cyklade! Fast på hyrcyklar. Ven är en fantastisk sommarö och så fin att cykla på. Ingen trafik att tala om och många smala cykelstigar att välja på och alla bjuder på de skönaste utsikter man kan tänka sig. Blå linfält, sädesfält i gult, havet och många fina hus. Problemet är att matställena ligger tätt men ön är liten så intaget blir större än uttaget kan man väl säga utan att ljuga.
Det här var en gåva till en god vän som fick det i 60-årspresent. En övernattning på ett alldeles utmärkt B&B ingick förstås och det bästa av allt: Vi hade sagolik tur med vädret.
Vencykling, juni,-14

Precis för en vecka sedan så var vi i Ystad på morgonen och vinkade av ett par vänner som transporterat sina cyklar från hemstaden Nyköping till Ystad för att starta en 250 mil lång cykeltur till Haparanda.
Jag överräckte en cykelbrosch som ska följa med på deras cykling och så blev det kramar och lycka-till-rop. Tänk vad en idé och mycket jäklaranamma kan leda till!
De har under våren tränat styrka och cykling med och utan packning och räknar med 10 mil om dagen i 25 dagar. Max en månad ska turen ta med några vilodagar.
Den där morgonen i Ystad var först grå och kall och 100 meter efter start fick de dra på sig alla sina regnkläder.
Efter starten körde vi sedan till Hammars backar där de höga kullarna och himlen får ett speciellt ljus från havet. Vi väntade bekvämt vid bilen på cyklisterna och solen sken igen, två glada cyklister gled lätt fram på cykelvägen. Vi tog några bilder också med deras padda på vilken de dokumenterar cyklingen. Vill någon följa deras tur så ska jag länka till bloggen de skriver för att man ska kunna följa deras äventyr.
Bara 248 mil kvar...

Deras cyklar ska nu rulla vidare varje dag i ca tre veckor till, 10 mil om dagen… Vår lyxcykling på Ven var en riktig lättviktare i jämförelse men vår upplevelse var alldeles, alldeles underbar!
Jag för min del tar min älskade cykel när jag vill och låter den rulla så länge den och jag orkar! Att höra däcken mot vägen och njuta av omgivningen är frihet och lyckokänsla!

Tillägg 6 juli 2017: Mina vänner har numer cyklat runt hela Sveriges kust. Etapp två började en annan sommar med sämre väder vid norska gränsen och slutade här i Ystad. Jag cyklade med på turen härifrån till Ystad… på min elcykel förstås!
Gillar du att cykla?/A

Författare: Agneta Croneld

Rännstensunge från Stockholm som genom att leva själva livet har konverterat till pensionär i Skåne.

12 tankar om “En cykel måste rulla! (2)

 1. Vilka underbara cykeltankar och cykelupplevelser. Min cykel har nästan inte varit ute sen jag kämpade mig upp för backen till dig, men den står och bidar sin tid. Den är ju ingen elcykel så det bär emot lite när det blåser som mest!
  När du sen har tid får du rulla nerför backarna och hälsa på!

  • Det är så roligt att du kommenterar. Jag ser på statistiken att många läser.
   Jag kommer gärna i morgon förmiddag vid tiotiden…! Då tar jag min svarta springare och susar nerför backen till dig! Okej!?

 2. Sikke mange herlige cykelanekdoter på én gang.
  Pludselig står min første cykel der lige frem for mig og glimter, grøn med sølvglimt, skinnende, duftende af ny lak. Ja, for heller ikke den var ny, men dog nylakeret.
  Og åh, hvor ville jeg gerne have overværet din manøvre i bakkerne og set den unge mands ansigt, haha.!
  Og Ven venter på os, jeg vinker til den hver morgen, når jeg tager dagens begyndelse med et hop ned i bølgerne, snart kommer vi!
  Jeg bliver paf af beundring – og også lidt misundelig (avundsjuk) – når jeg læser om dine venners cykeltur, den vil jeg meget gerne følge, jaja, på sikkerafstand, siddende foran datoren, førstås! Det er nok mere end 10 år siden, jeg sidst har cyklet med oppakning, manden cykler kun når jeg presser ham hårdt, og så bliver det jo ikke til så meget.
  Og snart kommer jeg måske rullende hen over de forblæste bakker, hvem ved?

 3. Det är härligt när något man läser ger associationer! Så din första cykel var grön och nylackerad dessutom. Min hade ett praktiskt handtag på ramen nedanför sadeln. Man greppade handtaget, höll i styret och lyfte cykeln när den skulle bäras in på gården till hyreshuset där vi bodde. När jag var lite äldre gjorde jag det själv men som sjuåring var jag för liten.
  Jag mejlar dig, Margit!

 4. Får också många cykelassociationer! Låter så härligt med er cykeltur på Ven, har aldrig varit där men M. var ju där på kurs eller nåt häromåret.
  Själv har jag ingen cykel numera men M. har en sprillans ny som han tar ganska långa turer med ibland. Jag har aldrig vågat cykla med hund så det har inte blivit något cyklande de senaste 20 (oj!) åren. Visst kunde jag väl skaffa mig en hoj och cykla på egen hand men det har inte blivit av. Motionen har blivit tillsammans med vovven.

 5. Lotta, om ni överväger att komma hit i augusti så kan vi ta en cykeltur.

 6. Skulle gärna vilja! Återkommer om det, det är mycket som ska hinnas med på semestern. Och det där med vattning och utnyttja grannarna osv….

  • Vi tar det över mejl, men det var roligt att se en liten kommentar. Nu står det still i min blogg. Jag skrev en liten inspirerad text häromdagen och när jag skulle publicera så kom det en konstig markering och all text försvann. Grrr, försökte ikväll att skriva om den men det gick inte. För varmt eller för trött…

 7. Hej jag undrar vilket märke är din cykel och om du är nöjd med den?

  • Vi har köpt den av en lokal cykelhandlare i Ystad, de har en hemsida o webförsäljning. Sök på Roslins… Cykeln är Kinabygd men modellen heter Nybrostrand. Vi är väldigt nöjda, jag minns att vi köpte med dem ett extra starkt batteri och det är inget jag ångrar i alla fall.
   Jag har varit bortrest ett par dagar och kunde inte svara tidigare.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s