Pensionär, nyss pensionär!

Ja, men tiden går ju så fort!

Pensionärsäventyr och grottmänniskor!

14 kommentarer

Min äldsta syster rattar den stora tunga Volvon genom ett landskap fullt av sol. Träden i dungarna viskar i purpur och gult. Jag känner mig fri och glad och jag anar vart min syster tänker köra oss. Snart vet jag och när bilen slukat ganska många mil och vägen böljar och vindlar sig fram över Söderåsens bokskogsbackar så har vi hunnit prata om ditten och datten. Det blir en skön stund tystnad. Vi måste inte prata hela tiden för att trivas tillsammans.
– Vad är det där för grottmänniskor, frågar jag och glömmer att sätta in min kära syster i mina tankar.
Hon vrider undrande huvudet i min riktning men vänder åter koncentrationen mot vägen.
– Jag tänkte på mannen som de slog ihjäl i Helsingborg i går. Jag behöver förstå hur såna människor tänker annars…
– Tänker? De tänker inte.
– Älskar de fotboll, tror du? Vad är det egentligen som styr dem?
– Öl, sprit eller andra droger. De hade slagit sönder en restaurang där det satt familjer med barn.
Vi blir nerstämda båda två och tänker på grottmänniskorna. Det är oundvikligt att dessutom tänka på alla familjer som måste överväga om de ska våga gå på fotboll något mer.
Sen pratar vi om Putin och vår mellansyster som bor på Gotland där ryssarna har en hamn i Slite. Ska man vara rädd för ryssen? Har inte världen kommit längre? Är inte krig väldig omodernt och…
– Nu är vi snart framme vid första stoppet!
I kvällningen, med den sjunkande solen över Danmark, är det min tur att ratta hemåt mot Sydkusten och syster har passagerarsätet. Tillsammans utvärderar vi dagen; en skön biltur, en yllefabrik i Klippan, några inköp av presenter, en felkörningskringla med ringlande å och Hallandsåsen i fonden, en mysig saluhall med finfin lunchbuffé i Höganäs,Saluhallen i Höganäs en ny hög med böcker från bokoutlet och sist men inte minst smaskigt fika och gemenskap hos systerdotter och hennes ungdomar i en gammal gård vid havet.
Men så var det de där grottmänniskorna.

Författare: Agneta Croneld

Rännstensunge från Stockholm som genom att leva själva livet har konverterat till pensionär i Skåne.

14 tankar om “Pensionärsäventyr och grottmänniskor!

 1. Vilken bild av livet du förmedlar idag, kära Agneta! Å ena sidan mår man gott med sina goda nära vänner/släktingar. Å andra sidan blir man mörkrädd när man inser vilka destruktiva krafter som bor i vissa människor. Och så står man däremellan och vinglar: var finns ”sanningen”?

 2. Så härligt att ha sin syster på så nära håll och få göra en sån fin utflykt i vackra Skåne, det är inte utan att man blir lite avundsjuk! Jag antar att ditt liv framöver kommer att bestå av utflykter, goda luncher, shopping, fikastunder,umgänge med vänner… hm nåja… det var inte Maria Montazan du hette, va?

  • Ja, vi har det trevligt tillsammans. Vi måste passa på medan vi kan!
   Men lyxlivet förbyttes idag till grensax och trädgårdshandskar men eftersom solen sken och fåglarna kvittrade så var det en annan sorts lyx.

 3. Jag avstår från att kommentera grottmänniskorna för jag vet inte vad jag ska säga om det. Vad ska man säga?!

 4. Var i Helsingborg i helgen å hämtade upp Christina på centralen vid 11 tiden. Hemskt! Funderade på att fota och lägga ut en kommentar ”Stoppa Allsvenskan” men det var inte läge..

 5. En sådan underbar dag ni har haft, och nu med tid för många fler – välkommen i klubben av livsnjutare. Men vilken ofattbar avstånd från ditt pensionärsäventyr med din syster till dramat i Helsingborg, förstå är mycket svårt, och jag tror egentligen heller inte, att jag har lust att verkligen försöka att sätta mig in i gärningsmannens tankar. Jag tänker att det är en lång, lång rad av val i livet, som har fört dig till Klippan och en annan till en våldsepisod, som kommer att ändra hans tillvaro radikalt.
  Jag passerade slottstrappan ett par timmar senare utan att ana, vad som hade hänt, njöt den underbara våreftermiddag på väg till yogapasset!

 6. Jag ville förmedla det fina den där dagen gav oss men också avgrundsdjupet som kom över mig när de där grottmänniskornas handlingar och onda gärningar for genom hjärnan på mig.
  I yllefabriken i Klippan finns en fabriksförsäljning av hög klass och som min syster och jag besöker med glädje men mycket glest. Det är ju inte så många mil från dig, Margit!

 7. Min pappa som fyller 97 innevarande år önskade att äta söndagslunch på Esslatorp. Han har aldrig varit där förut och funderar säkert på sitt boende framöver. Maten smakade utmärkt, men det övriga matgästerna visade olika stadier av avstånd från livet. Jag märkte att pappa åldrades på några minuter. När vi äter på andra matställen blir han klart upplivad av att se människor i olika åldrar. Både han och jag betalade pensionärsavgift för maten. Jag kände mig lite obekväm med det.
  I eftermiddag är jag bjuden på pensionärskaffe i Östansjö.

 8. Eva, pensionärskaffe i Östansjö där skulle jag kunna platsa vid din sida!!!

  Jag antar att Esslatorp är ett ställe för gamla människor! Det är klart att en människa blir glad av att se människor som fortfarande är i livet och inte bara väntar på slutet! Äldreboenden kan vara väldigt bra men oj,oj, det är inte lätt att tänka sig själv där. Jag förstår att det kändes konstigt att betala pensionärspris. Det är vi inte vana vid!
  Jag har några gånger, sist i Stockholm, fått frågan om jag ska betala reducerat pris…dvs är jag pensionär eller ej. Då kunde jag skrattande säga nej men tänka: O, vad bra när jag är pensionär då…
  Hur kan man bevisa att man är pensionär? Gäller bara mitt ord?

  • Bra fråga. Jag ska ta reda på, tidigast i morgon, hur man bevisar att man är pensionär. Jag har ju inte åldern inne (65), men tar ut tjänstepensionen.

 9. Handlingskraftigt, Eva!
  Har du tittat på mitt nästa inlägg? Jag får för mig att du kan gilla det där.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s