Pensionär, nyss pensionär!

Ja, men tiden går ju så fort!

Inte pånyttfödd precis men nästan!

24 kommentarer

SONY DSC

Varje år när vintern har släppt sitt grepp, då våren är här och solen skiner, börjar det egentliga året. Trädgårdskläderna åker på, lite fula och slitna, koftan har hål, snusnäsduk så det inte ska dra om nacken. Sekatören i ena fickan och det lilla fina redskapet Lucko i den andra. Så går jag ut, stänger dörren och kommer tillbaka in igen i oktober – i princip alltså!

SONY DSC

Leende möter jag trädgården och går ner på knä på jorden, man har väl knäskydd i trädgårdsbrallorna, så rensar jag jorden runt miniaprikosen, mellan narcissorna ‘Ice follies’ och runt persikoträdet, vinet och vitlöken. Tittar på fikonets knoppar och tar en flukt in i växthuset, 27 plusgrader i mitten av mars, klockan har stannat, jag måste hämta ett nytt batteri och…hrm, teburken har rostat. Så dumt av mig att ha den där ute hela vintern! Varje år gör man misstag och glömmer somligt som på höstkanten planterades i rabatterna…och drar i värsta fall upp det som varande något ovälkommet ogräs!

SONY DSC

SONY DSC

Fåglarna underhåller mig och tankarna kommer och går. Jag brottas lite med växternas latinska namn vad heter murgröna på latin? Heder…lig någonting, så var det…jo, Hedera men den där, bakom röda soffan, den gulvariegerade murgrönan som har klarat vintern så bra i år… vilket sortnamn hade den? Nä, det minns jag inte. Jag har ju lärt mig dem sent i vuxen ålder och då sitter det inte bergsäkert. Jag  bestämmer mig för att läsa igenom min ofullständiga växtlista som repetition. Försöka hitta namnlappar så att jag kan skriva i det som fattas – men inte nu utan SEDAN! En annan dag kanske!

För varje år blir jag lite stelare i kroppen, efter nästan två timmar på knä reser jag mig lite kryckigt, sträcker på mig och sätter mig med näsan mot solen en stund. Sluter ögonen och är fullständigt avslappnad. Med värmen kvar i kinderna går jag beslutsamt och hämtar kameran innan jag glider runt och söker lämpliga motiv. Måste alltid dokumentera…hur många bilder har jag på ormhasselns hängen? Men idag såg jag de söta minimala röda hanblommorna också!

SONY DSC

Fiskar upp sekatören ur fickan och börjar klippa vinterståndare.  Väljer en av rabatterna i lä eftersom vinden från ost känns vass. I lä är det gott att vara och här börjar andra träningspasset för dagen med hukande  rörelser  och  böjningar på ryggen. Sträcker på mig och ser ett litet hasselträd med hängen som  jag  inte har  sett  tidigare. Den har valt att växa inne i en  stor  gammal  häck  med trädgårdsprakttry och där  får det  inte vara. Funderar på att  hämta min effektiva  tigersåg men inser att stammen är för  tjock. Det pågår saker i trädgården som är helt utanför min kontroll! Precis  som hararnas eller rådjurens  framfart bland de lägre rosorna. Nya rosskott måste vara mums i de där marodörernas små käftar.  Jo, de är söta, och bambi är vacker men det de gör får inte mig att sjunga lovsånger precis!

Kommer på  att rosorna ändå måste beskäras hårt i år så jag bestämmer mig för att inte gräma mig utan att fortsätta den här underbara dagen och låta den vara just underbar. Vad är väl lite har-gnag i en trädgård på norra halvklotet? Inget att beklaga sig över i alla fall, perspektivet är absolut vidare än så!

Glada hälsningar från Agneta

Så skrev jag i mars 2015 och att det har gått åtta år sedan dess är obegripligt!

Författare: Agneta Croneld

Rännstensunge från Stockholm som genom att leva själva livet har konverterat till pensionär i Skåne.

24 tankar om “Inte pånyttfödd precis men nästan!

 1. När jag läser din text är det som om jag förflyttas från norr, ner till din trädgård och ser dig påta runt, fotografera och ha det gott. Du beskriver så fint och bra att när jag läst klart och ser ut genom fönstret blir jag förvånad över att se snö, alldeles nyss var jag i en solig, grönskande trädgård, men det var ju hos dig det. Väldigt vackra bilder bjuder du på också. Tack för ett fint blogginlägg som fick mig att känna våren på riktigt för en stund.

  Hoppas du får en lika underbar dag idag.
  Vårkramar!

 2. Den här tiden när man kan börja rota lite i trädgården är den absolut bästa. Man vill aldrig gå in. Vi är lyckligt lottade här i Skåne som kan börja tidigt på året. Jag är likadan som du att jag gärna dokumenterar allt. Har kommit på mig med att många bilder ser nästan precis likadana ut som åren tidigare. Fast lite nyheter blir det i trädgården varje år. Ha det bra.

  • Visst är det underbart att äntligen kunna rota i trädgården! Idag har jag träningsvärk efter gårdagens övningar i trädgården. Härligt att känna av att man har jobbat med kroppen!Nu är det skönt att kunna jobba lite när väder och lust passar och inte bara vara hänvisad till lör- och söndagar. Jag är inte stressad känner jag i år även om det är mycket att göra.
   Apropå det där med att dokumentera trädgårdens växter om och om igen: En gång var jag inne i en fotobutik och frågade något om min kamera. Killen som tittade villa ta bort bilderna som fanns i minnet för det var ju ändå bara blommor, hihi, han fattade inte särskilt mycket den unge mannen! Ha det bra själv, Gunnel!

 3. Vad jättefint skrivet (och fotat)! Du har en underbar mur, det skulle jag också vilja ha! Skönt att få tillbringa en liten mikro-stund i Skåne! Ha en fortsatt fin vecka! 🙂 Mia

  • Hej Mia! Var ligger din trädgård?
   Muren byggde vi för två år sedan, vi måste skydda oss från den kalla ostanvinden. Muren står på gjuten betonggrund och är byggd av lecablock som vi har putsat på toppen ligger en rad tegelstenar tegelstenar i stället för takpannor. Vi är nöjda med hur det blev och så småningom ska vi bygga den betydligt längre…
   Välkommen tillbaka till mikrostunder i min blogg som ju inte alltid handlar om trädgård (men nu är det ju aktuellt). Ha det fint!

 4. Hej, Agneta! 🙂 Min trädgård ligger i Järfälla,nordväst om Stockholm och jag är glad över att de flesta av mina snöhögar tinat bort under den senaste veckan! Jo, men din mur r magnifik, verkligen! 🙂 /Mia (MiaMi på AoT-forum)

 5. Mia! Jag tittade på din blogg och såg var du befinner dig och blev så klart imponerad av din gedigna utbildning! Här har du en genuin amatör som lärt sig genom en massa misstag! Jag blev ju inte trädgårdsintresserad förrän jag hade passerat femtio-strecket!

 6. Visst är det underbart med de här första fina vårdagarna! Även jag har klätt mig i trädgårdskläder med knäskydd och i sakta mak börjat pilla lite här och lite där. Jag mår så bra när jag är ute! Det gäller bara att hitta ett ställe där vinden inte är för tuff! Igår satt jag i mitt gamla växthus och drack kaffe och läste. Njutning på hög nivå!

  • Underbart är ordet för dagen! Vad härligt det låter att sitta och läsa i växthuset. Idag öppnade sig vädringsfönstren i vårt växthus, det var 30 plusgrader…
   Jag har städat lite i ett par rabatter idag. Det går ganska långsamt men det tillåter jag mig. Jag var med Åse på Friskis o Svettis i förmiddags, jag är verkligen helt otränad men det ska bli bättre! Ses vi på vävningen i morgon?

 7. Jag småstädar också i rabatterna men just nu är det lite svårt för ögonen rinner så på mig när jag är ute att det är svårt att veta om det är fina växter eller ogräs jag drar upp!
  Heja dig för Friskis o Svettis!
  Jag hoppas att jag kommer en stund till vävstugan. Jag har börjat på jullöparen och den behöver ju bli färdig. Fast………. det är ju inte jul på ett bra tag!

 8. Det är synd att dra upp fler saker – det har jag gjort flera gånger och klippt av en skräpig gren men sen upptäckt att det var knoppar och fint som jag felbedömt…
  Jag hoppas vi ses i morgon! Om du är sist där jullöparen är så kan det ju bli något nytt i den vävstolen…när du är klar alltså!
  God natt om du läser när det fortfarande är onsdag!

 9. Har följt dig runt din trädgård, tror inte att vi har varit där på våren någon gång. Bara på sommaren och senhösten. Men det är ju härligast att vara gäst på sommaren, att kunna sitta ute och äta och strosa ut och in genom alla dörrar ut till trädgården.

  Här är också trädgårdsarbetet påbörjat, konstaterar att snödropparna har spridit sig till överallt, precis som mossan i gräsmattan…
  Halva vårt mörklila syrénträd låg plötsligt knäckt och hade tagit med sig en stor gren av åkeröträdet. Men syrénen behövde en ordentlig gallring och äppelträdet var redan bortom all beskärningsräddning. Så inget ont som inte… osv… nu kommer det in lite mera ljus och jag kanske kan få ordning på den slarviga ogräsytan under träden. Nya möjligheter öppnar sig.

  • Visst häner det alltid saker som man inte har planerat i trädgården. Då får man se möjligheterna utan att gräma sig! Helt rätt sätt att tänka! Har du slarviga ogräsytor? Det kommer jag inte ihåg jag minns bara allt det fina!
   Fördelen om båda är pensionärer, Lotta, är att man kan resa till varandra vilken årstid som helst! Har du tänkt på det?

 10. Undrar just varför det står fel tidsangivelse på mitt inlägg? En timme fel!

 11. Pånyttfödd, helt rätt ord! Så känns det varje år när ljuset kommer tillbaka…sedan lite värme…och så doften av jord…därpå växterna som spränger upp ur jorden, kanske med ett litet vasst spröt. Eller som rabatten vid vår dörr idag, som välkomnade mig hem med fänrikshjärtanas mjuka och späda första bladverk. Då bara måste jag svepa med handflatan över dem och låta känslan av nytt liv sprida sig i hela kroppen.
  För varje vår blir upplevelsen allt starkare; Livet är tillbaka! Det låter fantastiskt skönt att som du gå runt och hälsa på alla växterna och börja ansa där det känns bäst. Härligt inlägg Agneta!

 12. Preis som du beskriver upplever jag det och; med näsan i handen kan jag fånga växternas dofter, sveper med handen över växterna och så ner med näsan i handen för att dra in dofterna! Ahhh!

 13. Jag blir glad av att läsa det inlägget. Då blir det inga nya blogginlägg förrän du kommer in i oktober igen? 🙂 Den där stelheten tycker jag också blir värre och värre. Men när värmen kommer brukar den försvinna eller så glömmer jag den. Påskkram Bosse

 14. Haha, inga nya bogginlägg förrän i oktober. Jodå, jag har bara haft lite bloggfasta! Har varit på en resa samt haft trevligt med familjen på olika sätt! Snart kommer det ett nytt…
  Strålande påsk dags hälsningar med kram!

 15. Det var en fin och inspirerande text. Jag kan känner igen den där glädjen av att åter få ta tag i trädgård och växter för min far var sådan. Det har inte gått i arv kan jag säga, men jag kan förstå glädjen.

 16. Fin vårkänsla här som med fördel kan återbrukas.

 17. Jamen, det var ju trevligt att höra eller mer att LÄSA!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s