Pensionär, nyss pensionär!

Ja, men tiden går ju så fort!

Lyssna, läsa och bokklubben (1)

Lämna en kommentar

Detta är delvis en repris på ett inlägg från 2019

Det är tidig morgon, jag ligger kvar i sängvärmen och lyssnar på radion. Det är väder och nyheter, sen en kvinnlig präst som läser ur bibeln och jag hör: …vi tar en bärs till!
Jag fnittrar högt utan att väcka min snarkande man i sängen intill. Roligt att höra fel eftersom jag i det här fallet genast förstår ändå.
För ett tag sen hörde jag på radion: ”Fasaner har ingen känsla för ekonomi!” Det lät ju roligt, jag har en god associationsförmåga och ett tämligen stort ordförråd men vad skulle det vara? Inte bananer i alla fall…  Förr när äldre gav svar på felhörda fraser ansågs de kanske bara som förvirrade, nu har många av mina vänner och bekanta hörapparater, små fina och välfungerande. Jag måste absolut kontrollera min hörsel igen, det blir allt tydligare! … det kan väl inte ha varit afghaner… men hur var sammanhanget?
Det har jag glömt.
Montmartre 2 Eiffel

Då, i mars 2019, läste vi i bokklubben Marie-Hélène Lafons ‘Våra liv’ som passande nog har en handling förlagd i Paris. Min man och jag hade precis varit där och firat min 70-årsdag, därför såg jag med lätthet många inre bilder från Paris när jag läste. Berättarjaget i boken kunde ha varit jag; en kvinna som nyligen blivit pensionär och som hela tiden fantiserar om personer som hon ser på Metron eller för det mesta några från snabbköpet. Hon iakttar dem och fantiserar ihop deras liv med många livliga bilder och detaljer. Så har jag också gjort i bussar, på caféer och i liknande situationer.
I början av april skulle vi diskutera ‘Våra liv’ i lilla bokklubben. Vid vårt senaste möte hade vi börjat med ett nytt inslag inspirerat av detta: Alla fem i klubben hade med förtjusning följt Fredrik Lindströms underbara ‘Helt lyriskt’ på teve.  Olika musiker valde i programmen en dikt att framföra den musikaliskt i en sommarpyntad loge. Så många fina och läckra tolkningar det bjöds på! Programmen finns kanske kvar på SVT-play!
Musik och loge fick utgå för vår del men bokklubbens Kersti presenterade en ömsint dikt av Agneta Pleijel. Vi fick också ta del av författarens intressanta bakgrund med bl a en javanesisk mormor. Vi har under åren läst flera mycket bra böcker av Agneta Pleijel. Stafettpinne med lyrik går nu vidare…

Och stafettpinnen har vandrat vidare sen den där första gången. Vi njuter, skrattar och gråter och vidgar vårt seende på vad lyrik är för det är så mycket mer än man oftast tror.
Att vara med i en liten bokklubb med några kära kamrater är viktigt för mig och mitt läsande. Det är alltid spännande att dela med sig av funderingar och upplevelser av en bok och att lyssna på de andras. Det blir ofta livliga diskussioner, skratt och citat, frågor och svar korsar luften där vi sitter, ingen kan vara bäst eller vinna när vi byter tankar. Vinner gör alltid litteraturen!
Lev väl och blomstra med en bok!/Agneta

PST På torsdag vet vi vem som får Nobelpriset i litteratur 2022!
Hurra! Annie Ernaux, fransyska, född 1940 fick priset! Hurra!

Författare: Agneta Croneld

Rännstensunge från Stockholm som genom att leva själva livet har konverterat till pensionär i Skåne.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s