Pensionär, nyss pensionär!

Ja, men tiden går ju så fort!

Få och frekventa besök

9 kommentarer

I början på augusti började äntligen fjärilarna fladdra runt oss och våra växter. Humlor hade och har vi många men bina har inte varit särskilt frekventa, varför frågar vi oss. Mycket få getingar har vi sett nu i augusti! De brukar vara många och komma till våra måltider utomhus intresserade som de är av vad vi äter och dricker. Antalet flugor har också minskat och det kan man kanske tycka är skönt när man slipper dem i köket men det är något obehagligt och konstigt med det hela. Har ni observerat samma saker och funderat på vad det är som håller på att hända! Moder natur hur mår du?

Varje sommar har vi trollsländor på besök i trädgården och en stor och vacker slog sig ner i en av våra stolar på verandan. Nja, mer på sidan där den satt och filosoferade en stund. I en bok läste jag för länge sen att trollsländor har varit fruktade djur. Enligt folktron trodde man att de kunde sy ihop ögonen på folk som sov utomhus och trollsländor kunde kallas för blindsticka. Gammal tro är alltid så fantasifull!

Den som kom närma oss var en Blågrön trollslända, Aeshna cyanea, som ibland förirrar sig in i hus när den jagar flugor. Stora trollsländor är rovdjur och äter även sina mindre artfränder men för människor är de helt ofarliga. Den här sommaren har vi inte sett särskilt många trollsländor – varken stora eller små.
Min mans två barnbarn från Stockholm var hos oss en vecka och de såg många djur runtomkring oss. Här finns många harar, stora rovfåglar, fasaner och småfåglar i buskarna och grannarnas katter och hundar som skäller någonstans och så förstås ”våra rådjur”.
Just de där dagarna augusti var det en hona och två halvstora kid som kom genom veteåkern på vår västra sida. Fotot blev inte bra men ni kan möjligen se mammans huvud över axen (på stor skärm syns det bättre). Man kan ju tro att de hukar sig eller hasar sig fram på knäna för att inte bli uppmärksammade. När de sen kom upp på vägen ville jag ropa mitt vanliga: Ta först vänster och sen höger! Bara så de vet att hålla sig utanför vår trädgård. Men inga rop den gången, vi sa ju att vi inte skulle skrämma dem. Den graciösa trion kom upp på vägen och svängde vänster och sen till höger.

Hemma en soldisig förmiddag i augusti med Romeleåsen i bakgrunden.
Vi får söka svar på våra insektsfrågor men kan förmodligen inte alls lösa problemen i en handvändning och hemskt nog kanske inte alls. Snart är det val och visst är det konstigt att politiken oftast undviker den största frågan av alla! Hur mår moder jord och hur ska vi ha det med framtiden för våra barn, barnbarn och barnbarnsbarn…
Lev väl och gör något bra! /Agneta

Författare: Agneta Croneld

Rännstensunge från Stockholm som genom att leva själva livet har konverterat till pensionär i Skåne.

9 tankar om “Få och frekventa besök

 1. Moder Natur hälsar att hon inte mår något vidare, och nu får ungdj-a skärpa sig fort som f-n, annars blir det inget mer lördagsgodis eller över huvud taget något godis alls!

  • S å bra o fint du uttrycker dig! Mitt i prick helt enkelt!

   • Glömde säga att även jag, trots att jag mest är inne i stenstaden, tycker det har varit dåligt med insekter i år. Någon enstaka geting. En (1) trollslända har jag sett. Få flugor och mygg. Kanske torkan gjort att det inte kläckts så många nya mygg? Fast de senaste veckorna har det varit många vita (kål?)fjärilar. Alltid något.

 2. Vi hade många bin i början av sommaren och humlor har vi haft hela sommaren. En hel del fjärilar fladdrar runt här. Att getingarna är få gör mig ingenting, jag tycker att dom är ganska jobbiga. Sen har vi inte suttit ute och ätit speciellt mycket nu pga av värmen så jag kan inte helt avskriva getingarna. Men visst är det en STOR fråga hur vi sköter vår jord. Jag tycker att jag har tagit flera bra beslut men kan absolut bli bättre.

  • Jag vet inte om det är så här; fler kvinnor förstår att mänskligheten inte kan fortsätta precis som tidigare. Vi måste göra egna val och tänka framåt inte bara förlita oss på att några nya tekniska lösningar eller uppfinningar ska rädda allt. Men våra styrande män och kvinnor måste också våga ta tunga beslut. Heja dig Karin och alla andra som begriper!

 3. Ja, den största frågan av alla är onekligen hur vi ska hantera allt som håller på att hända, eller rättare, händer med vår jord.
  Utan luft som går att andas, vatten som går att dricka, eller om det finns vatten öht och jord som går att bruka till vår försörjning, så är det kört.
  Alla andra frågor kommer i andra hand. Så är det bara.

  • Frågan är så stor och tung att kanske inget vettigt blir beslutat nu när valfrågorna har snävats in! Om jag tänker mer hoppfullt så finns det kanske en gräsrotsrörelse på gång för ett enklare liv med unga som har annat för ögonen än att konsumera så mycket som möjligt osv. Själv brottas jag med en samvetsfråga: Jag tar flyg till Gotland och vår syskonträff där. Inte vet jag men det kanske är sista gången vi träffas alla fyra. Bil o båt var kanske inte ens miljövänligare alternativ men hur som helst skulle det ta mycket mer tid i anspråk. Alltid kul när du skriver här, Kjerstin!

 4. Det här med att ta miljövänliga beslut är sannerligen inte lätt. Hur man än väljer blir det inte bra på ett annat håll. Jag blir ibland så deprimerad av dessa tankar i stället för att få lite mer jädrar anamma i mig. Det känns ändå som att det jag gör är ett piss i Mississippi, men det är ju bättre än ingenting!!
  Man får försöka att leva så väl som man kan.

  • Det är sant Karin men jag tror ändå att det gamla talesättet om de små bäckarna är viktig liksom att summan av kardemumman osv har betydelse! Om ändå alla gjorde som vi kan man ju tänka då speciellt de med mycket stora tillgångar. Fransmännen har ett förslag om att förbjuda privatjetplan eftersom de skitar ner så mycket mer. Jag förstår inte varför den som har pengar ska kunna fortsätta och skita ner atmosfären. Kan man köpa sig fri från klimatkrisen är väl en vettig fråga! Om inget konstigt händer går jag nog till vävstugan på torsdag! KRAM till dig!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s