Pensionär, nyss pensionär!

Ja, men tiden går ju så fort!

Vem smygläser?

10 kommentarer

Jag undrar hur många som har suttit i sin ensamhet och försökt skapa något läsbart i dessa tider? Medan huvudet ännu är någorlunda intakt och tid finns vill jag skriva. Nu tänker någon du har väl oceaner av tid – nej, så känns det inte! Det gäller att jag jobbar på och jag är så lyckligt lottad, jag har tak över huvudet och en bra dator, papper, skrivare och ett rart skrivbord. Bästa gubben lagar mat när jag är inne i skrivandet och han drar med mig ut på promenader. Det är lätt att fastna i en osund ställning hängande över tangentbordet när man smattrar på eller letar efter fakta och gräver i 40-åriga minnen.

Jag har en mycket stillsam vän med mig i processen. Ällingen tittar nyfiket på de renskrivna och färdiga kapitlen. Fy, inte smygläsa! Jag täcker ofta texten men mest för mig själv som börjar läsa och hela tiden hittar saker att ändra eller lägga till. Jag har snart gått igenom alla färdiga kapitel och vet att jag har ytterligare några att skriva innan sista punkten är satt. Det där känns lite ångestladdat att tänka på men då tittar jag upp från skrivandet vid datorn vänder mig mot skrivbordet och möter blicken.

Det kommer att bli bra, det blir bra!

Ällingen kommer från en gammal skolsamling med uppstoppade djur från den tiden när det var vanligt att man förevisade verkligheten på det viset. De gamla folkskolorna hade mängder av planscher och uppstoppade djur. Samlingarna såldes ut och Ällingen fick följa med mig hem!

Lev väl och blomstra!/Agneta

Författare: Agneta Croneld

Rännstensunge från Stockholm som genom att leva själva livet har konverterat till pensionär i Skåne.

10 tankar om “Vem smygläser?

 1. Ällingen ser mycket klok och förståndig ut! Om du låter den smygläsa och lyssnar riktigt noga på vad den säger så får du kanske goda råd och peppningar….

 2. Jag läste i veckan på Instagram, att en kvinnlig bekant i min ålder börjat skriva ned minnen och händelser (både bra och dåliga) av sitt liv i tanken till en bok eller booklet. Tycker det lät som en kul idé.

  • Visst är det en kul idé, jag vet flera som skriver om sin barndom osv för att trycka det själva och dela ut bland nära och kära som det heter. Jag tror inte det blir trovärdigt om man bara skriver hur bra allting var men å andra sidan kan folk bli upprörda om man återger händelser som de känner igen ”så där var det INTE”.
   Jag har ambitionen att skriva en roman om en viktig tid 1975-85 då jag och min lilla familj flyttade ihop med vänner i ett stort hus på landet. Här blandar jag verklighet och fiktion och mixar personer och lägger till och drar ifrån. Jag vill inte bara skriva en rapport och inte heller såra mina vänner som jag bodde med. Det är en balansgång. Om jag är nöjd i slutänden så kanske jag försöker få den utgiven annars har jag sparat pengar för att trycka upp boken själv. Vi får se men roligt har jag!

 3. Tyckte jag såg en haikubok där …

  Älling betraktar
  författarvedermödor –
  snart vår i Skåne!

  5-7-5-haiku. Jag brukar annars rekommendera att strunta i stavelseräkning. Det gör väl inte japanerna heller. Är man i toppklass, som gamle Bashu, klarar man också av haikun på en rad!

  Enligt SMHI är det åtminstone vårtemperaturer i dina trakter. Här hotas det med snöoväder i morgon, måndag.

  • Haikuboken har inget med mitt skrivande att göra däremot mitt läsande. Jag vet att haikun på japanska ska skrivas på en rad, det läste jag just i den boken du såg. En rad med teckenljud 5-7-5, sen finns det varianter och en massa regler som man idag inte håller så hårt på. Författaren Lars Vargö är fil dr i japanologi ( och fd ambassadör i Japan ) och menar att man ändå översätter haikudikter i vår stelnade form med stavelser!

   Tack och ödmjukt böjd
   tar jag emot en älling
   som kom med våren

   Jag hörde av Lotta att de ska få snöoväder över Närke så det är nog samma som väntar er i Stockholm! Sportlovet har börjat så du får ge dig ut på vinterpromenad!

   • Det var väl mer plaskande i snöslask än trevlig vinterpromenad idag. Regnblandad snö eller bara regn, pölar och slask överallt. Inte kul. Men så vitt jag vet bara mindre störningar i trafiken.

    På tal om haiku, minns du den där versen av Basho om grodan och dammen? Jag gjorde en kortversion, visserligen med tre rader men utan avseende till stavelser:
    Groda
    Damm
    Plask!

   • Flera engelska tolkningar hittar jag i en fotnot o boken du såg på mitt skrivbok:
    old pond
    frog leaping
    splash

    En ännu tightare liknar din version:
    pond
    frog
    plop!
    Kul samtal, Björn, ha de bra idag! Det är en solig dag här i syd!

   • Tack detsamma. Dock ingen sol, men en jäkla massa is kunde jag konstatera i morse, samt att det blåste. Usch. Må våren komma snart!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s