Pensionär, nyss pensionär!

Ja, men tiden går ju så fort!

Parningsakten

9 kommentarer

Det var i början av juli och jag stod och klippte bort överblommade rosor i en rejält stor rabatt med blandade rosbuskar som nästan alla blommar tidigt på sommaren. Plötsligt drogs min blick lite till vänster och jag fick känslan av att jag skulle se upp! Varningen bestod av många varvade ränder i svart och gult ”Akta! Vi är getingar och sticks” sa ränderna till omgivningen.
Jag hade reagerat på deras insektskroppar som vid en hastig blick liknade stora getingar. Det kallas för mimikry och förekommer både i djur- och växtvärlden.
Det fanns ett svenskt punkband på 70-talet som hette Mimikry. De här två insekterna var väl på sätt och vis lite punkiga som helt gick upp i sin parningsakt och struntade i vad omgivningen tyckte men nog pockade de på uppmärksamhet med sitt speciella utstyrsel.

Jag kände mig lite vilsen och undrade vilken sorts insekter jag just stod och tittade på. De här två hade dockat bakändarna så tight att när den ena råkade ramla av bladet så hängde de fortsatt ihop. Den som hamnat utanför bladet vevade intensivt i luften med sina ben. Jag manipulerade lite med bladen så de kom i balans igen uppe på bladen. Mobilen fångade akten och nu var jag väldigt intresserad av att få veta vad det här var för sorts insekter. Jag tog hjälp av böcker men fann inget användbart. En FB-vän med intresse för bland annat insekter hjälpte mig. Tack, Anna Lundborg, du är en pärla! Det här är en POPPELGLASVINGE, Familj Sesia, fast gånger två då.
Vi har popplar runt två sidor av tomten och det handlar om stora och höga träd. Kanske är det arten STOR poppelglasvinge, Sesia apiformis, och då ska de anmälas till Artdatabanken. Jag måste hitta mer specifik information innan jag anmäler. Vi kan inte minnas att vi har sett dem här tidigare, en imponerande insekt och en udda fjäril. En glasvinge – det är ju poetisk så det förslår!
Vi måste vara rädda om mångfalden, den berikar oss!

Lev väl och blomstra!/Agneta

Författare: Agneta Croneld

Rännstensunge från Stockholm som genom att leva själva livet har konverterat till pensionär i Skåne.

9 tankar om “Parningsakten

 1. Kollade på Spotify, och där finns Mimikry. Men inspelningarna verkar senare än 70-talet. De kanske har hållit på länge? ”Pensionärspunkare.”
  Kan man få be om lite svalare väder snart? Det är jobbigt att bli genomsvettig trots att man inte jobbar.
  Trevlig fortsättning på helgen!

 2. Tack, jag får väl kolla med egna öron vid tillfälle! Önskar dig en fin ny vecka!

 3. Även det lilla i världen är intressant! Med nyfikna ögon får man syn på mycket.

 4. Ja, så är det helt sant och säkert! Jag hoppas att mina ögon aldrig slutar att titta nyfiket. Trädgården är i nästan i katastrofläge och jag orkar inte mycket i värmen. gör du?

  • Värmen håller på att ta kål på mig med! Trädgården är verkligen inte rolig men i år har i alla fall den nordiska stormhatten jag fick av dig blommat lite grann. Besöket hos er för att njuta av rosorna, ja jag vet inte vad som hände med det…. Kanske beror det på att barnbarnet och familjen var här i fjorton dagar!
   Ha det bra!!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s