Pensionär, nyss pensionär!

Ja, men tiden går ju så fort!

Broderi o brodyr ger bryderi

6 kommentarer

Mitt textila intresse (elfte inlägget) ger mig ibland bryderi, mer av en språklig karaktär snarare än textil. I många år har jag försökt sprida lite klarhet i skillnaden mellan broderi och brodyr. Jag har hört av mig till olika firmor som på sina varuförpackningar förklarar att produkten har färgglad brodyr kanske till och med handgjord. Jag ser ju på bilderna att det är broderi och inte brodyr det är frågan om. Orden har gemensamt ursprung, de kommer från franskans brodure.
Jag kan inte påstå att en höna som kacklar i ett hörn hörs något vidare, inte heller mina vänliga påpekanden till kreti och pleti har ökat allmänbildningen något nämnvärt.
För ett tag sen var jag inne på en FB-grupp där man visar återbruk av textilier och kläder som sytts om till nya kläder, väskor, kuddar och annat trevligt. Många fantastiska människor skapar underbara nya saker av de gamla. Det är små underverk som visas i gruppen. Saxarna klipper, symaskinerna surrar, ibland broderar någon egna motiv på plaggen. Man beskriver sedan att brodyren tog lång tid att göra eller att brodyren är sydd av farmors gamla garner. Ser jag någon brodyr? Absolut ingen brodyr däremot ett och annat broderi.

Man BRODERAR och har gjort ett BRODERI! Lätt som en plätt.
Om du sitter vid datorn: Klicka på pilarna här nere! Om du har touch-skärm: Dra bilden i sidled.

Nu till det där med vad brodyr är, brodyrremsor tillverkades för hand eller på maskin. Det var vita broderier som hålsöm, klumpsöm, vågade kanter och liknande. Man tillverkade brodyrremsor själv eller köpte dessa remsor och gjorde infällningar eller kantade plagg med dem. Det var mycket modernt på 1800-talets damunderkläder men även andra plagg kunde pyntas med vit brodyr. 
Det här nattplagget, som har liten brodyrkant i ringningen och en annan typ av hålsöm under vecken, den kan ha gjorts direkt på plagget men får vara en del i att visa hur brodyr kan se ut. 
Minska bryderiet och bli brodyr- och broderiambassadör i upplysningens tjänst för att hålla den textila fanan högt! Annars tappat vi kunskap och ingen vet vad som är vad. Sån här kunskap är lätt att bära. 
Rätt vad det är är det modernt med  spets och brodyr på kläder igen. 

Låna en bok på biblioteket om broderi och när hösten kommer är du förberedd. Leta fram gamla överblivna garnstumpar eller köp broderi-garn av någon sort, trä garnet på en nål och brodera något kul eller vackert – att brodera är den långsamma lyckan.

Lev väl och blomstra!/Agneta

Författare: Agneta Croneld

Rännstensunge från Stockholm som genom att leva själva livet har konverterat till pensionär i Skåne.

6 tankar om “Broderi o brodyr ger bryderi

 1. Härligt med din harm som driver hela texten. Jag håller med, håll språkfanan högt! Använd alla ord som finns, det berikar.

 2. Något jag aldrig funderat över så nu har jag lärt mig något nytt. 😊
  Jag har gjort många korsstygnsbroderier genom åren men artrosen i tummarna gör att det är svårt att hålla i nålen. Jag tar ibland fram och tittar på mina ufon och tänker att en dag ska jag ändå ge mig på dem. Sticka 🧶 går tack och lov fortfarande bra.
  🤗🤗

 3. Jag kollade i min Larousse, och se: det franska verbet ‘broder’ kommer från ett frankiskt … gissa vad! … jo ‘broder’ där också! Och frankerna var germaner, så ordet är alltså ursprungligen germanskt (om inte de själva hitta det i något annat språk). Av ordens historia, öden och äventyr kan man också brodera. – Nu är det väl snart tid att önska trevligt slut på sommaren också. Suck!

  • Det är spännande med språk, vad fint att din nyfikenhet väcktes här! Jag kom att tänka på en bra skönlitterär bok av belgaren Stefan Hertzmanns (osäker på hur det stavas) boken heter Främlingen och tiden är 1200-tal om jag minns rätt. Den var mycket intressant eftersom författaren liksom reste i spåren av sin egen bok. Han har broderat fint där, tycker jag!
   Nej, inte tänka på sommarens slut ännu, i september är det fortfarande sommar iaf här! Skön sensommar, Björn!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s