Hennes namn är vackert och jag associerar det med stora non-figurativa tavlor eller symmetriska motiv i mjuka färgskalor. Snart, snart får vi möjlighet att se den efterlängtade utställningen som öppnar 16 juni på Moderna Muséet i Malmö.
Hilma av Klint, 1862-1944, var inspirerad av dåtidens nya upptäckter som röntgen och annan vetenskap och intresserad av spiritism. Mellan 1906 och 1915 arbetade hon intensivt med en helt ny typ av stora abstrakta tavlor, hon visade dem knappt för någon.
Och nu kan vi äntligen få se och uppleva dem med våra egna sinnen. Jag kan inte erinra mig hur länge jag har känt till henne men jag vet att hennes konst har fått mig att häpna. Utställningen skulle ha öppnat nu i april 2020 men pandemin flyttade den och nu måste man boka tid för besöket. Avstånd måste hållas och allt det där. Jag hoppas inte det betyder att man måste skynda genom lokalerna. Jag vill se noga och kunna gå tillbaka och framåt och…
I något skede i livet tog Hilma af Klint kontakt med Rudolf Steiner, antroposofins upphovsman, för att visa sin konst. Han slog helt sonika fast att detta kommer ingen begripa förrän kanske om 50 år! Jag vet inte om vi ska vara glada eller förtvivla över detta. RS var förmodligen en auktoritet för Hilma och även om hon gjorde flera försök att påverka honom så förblev tavlorna kvar hos henne. Hon var före Kadinsky men har ändå inte haft/fått någon plats i konsthistorien. Vad hade hänt om hon hade varit man?
En brorson ärvde 1500 verk, alla anteckningar och dagböcker, inget fick öppnas förrän 20 år efter hennes död. Därför förvarades allt inpackat uppe på en lägenhetsvind i Stockholm och på 70-talet ville arvtagaren skänka alltihop till Moderna Muséet i Stockholm men museichefen tackade nej!
Först 2013 visades hennes verk där på MM och gjorde succé.
Bortom det synliga är en underbart vacker långfilm som i lugnt tempo berättar om Hilma av Klint, hennes liv och verk. Den fanns på SVT-play tills alldeles nyligen. Jag tror den går att hitta på nätet.
Blev du intresserad så finns en hel del på nätet så kanske kan man till slut revidera konsthistorien och ge den här konstnären sin rätta plats!
Lev väl och konstra…nej, nu skojar jag!/Agneta